• 瀏覽: 2,580
  • 回覆: 24
移民因素
加上第四季新樓海量入伙
考驗市場消化能力

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-27 05:23 PM 發表

移民因素
加上第四季新樓海量入伙
考驗市場消化能力
笫四季果D新盤,全部都係樓花,點影響到租務市場呢?

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-27 05:23 PM 發表

移民因素
加上第四季新樓海量入伙
考驗市場消化能力
但係經濟好轉,
人人有工開需求大增 ,再加埋局部通關, 租屋嘅需求又再增長, 似乎抵消曬你所講嘅負面再有凸, 唔覺得失業率下降嘅情況之後租金會跌

租金跟整體經濟關係和通脹比較密切,明年升的機會好大,我也打算加租客租,他也預咗我這樣做。所以樓主的說法不能認同。應該是相反才對。

移民?我都想走多d人香港唔使咁逼,不過好似話今年比舊年走多六幻,幾時先走到一佰幻

引用:
原帖由 rj168 於 27/9/2021 19:40 發表

租金跟整體經濟關係和通脹比較密切,明年升的機會好大,我也打算加租客租,他也預咗我這樣做。所以樓主的說法不能認同。應該是相反才對。
同意

業主,舖主,活在痛苦中

租金一向跟樓市

間間大公司迫員工打針,無非配合政府通關,到時大陸人落返黎,租務市場又會升。

政府起樓租比市民仲好

好事

根本經濟和失業率最差的時候已經過咗,未來3-4年都比較樂觀和安全,所以租金向上基本上是共識。樓市交易按通脹升都好合理,較差的情況是橫行(橫行相對物價和金錢購買力上已等於下跌幾點),比足面。

少左人買樓 多左人租樓

引用:
原帖由 仲夏清涼的牛 於 2021-9-28 08:14 AM 發表

少左人買樓 多左人租樓
過去1年放出來的移民盤被租客大量吸納,租客買左樓自然退租。

移民潮過去1年約9萬人,差不多3萬個家庭離開,移民潮由年中開始更加嚴重,估計單計下半年已經差不多會有過去一年的數字約8萬人左右離開,就算唔賣都會放租,因此租盤數量必然上升,租金受壓。

最後近一兩年新盤入伙非常多,尤其因為不少新盤入伙因疫情推後了,未來要追落後,大量新盤應市,而且不少入伙新盤都有近千,甚至過千單位。

而且居屋和綠置居陸續落成,公屋輪轉加快,過渡房屋陸續落成,租賃供應必然增多,租金受壓。

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]