• 瀏覽: 1,731
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
上次uncle講過所謂閉門「約談」其實是利好消息,因為中央開綠燈比港商做生意, 但要多貢獻社會、回饋社會。即是明確保證在一國兩制基本法下的自由市場機制。

我問uncle如果向好,又點解釋今日地產股被洗倉呢?

Uncle話政治野冇咁簡單,今日洗倉應係發警示。不是代表在港生意有問題,但是要用國內的生意做交易。你看到國內強力政策那一套,港商在大陸是沒有例外的。中央傳得要「照顧北京利益」,要「回饋社會」,表面上是說香港,其實深那一層是說「國內」。即是港商要準備如雙馬巨企一樣,在經濟吃緊時回饋救國,分享部分財富,作為交易。如此阿爺就不會觸碰香港那邊。Uncle説港商九成應承,反正錢賺唔晒,當交社保費。

所以佢話短期洗倉冇乜嘢,反而是入市時機。香港樓市更無影響,中央已保證了基本面不變,大市平穩向上。

聽落又好似幾有道理,信唔信好呢?

熱賣及精選
信,但領導先走

引用:
原帖由 stman919 於 2021-9-20 01:37 PM 發表

信,但領導先走
那位領導?

引用:
原帖由 出入綠色豬豬 於 2021-9-20 01:34 PM 發表

上次uncle講過所謂閉門「約談」其實是利好消息,因為中央開綠燈比港商做生意, 但要多貢獻社會、回饋社會。即是明確保證在一國兩制基本法下的自由市場機制。

Uncle話政治野冇咁簡單,今日洗倉應係發警示。不是代表在港生意有問題,但是要用國內的生意做交易。你看到國內強力政策那一套,港商在大陸是沒有例外的。中央傳得要「照顧北京利益」,要「回饋社會 ...
樓主你七左一次啦,又想黎七多次,小心ccl拖你後腳

引用:
原帖由 出入綠色豬豬 於 2021-9-20 01:34 PM 發表

Uncle話政治野冇咁簡單,今日洗倉應係發警示。不是代表在港生意有問題,但是要用國內的生意做交易。你看到國內強力政策那一套,港商在大陸是沒有例外的。中央傳得要「照顧北京利益」,要「回饋社會 ...
約談開綠燈做生意,利好?傻的嗎?

條件呢??

每個至少回吐甘常下地皮/金額,中央至收貨。

引用:

你都係收五毛一帖?
我覺得你有加價的實力

引用:

說得好,分析有理。不用理班廢淡!不觸碰到香港利益就可以,其他的由那些大財閥自己拆解

Uncle上星期唱淡
而家唱好?

引用:

您個位UNCLE係咪青山走失個位?  

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-9-20 02:16 PM 發表

您個位UNCLE係咪青山走失個位?  
你唔問吓唱淡果位?一個冇具體政策內容的所謂消息就引晒班廢淡從青山走出來!

引用:

你uncle神算,今日地產股已有大手資金撈底!

引用:
原帖由 景天仔 於 2021-9-20 02:14 PM 發表

Uncle上星期唱淡
而家唱好?
你uncle ?

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-9-20 05:41 PM 發表

你uncle ?
樓主個uncle

勁,又提必讀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]