• 瀏覽: 6,246
  • 回覆: 76
施永青料樓價第三季創新高

https://finance.now.com/news/post.php?id=663205&type=property

利嘉閣地產創辦人兼主席施永青表示,年初已預期樓價看升15%,

樓市今年會跳出「停滯不前」的區域,並進入上升軌。

由於中國經濟強勢,香港在世界上仍扮演重要角色,而通脹增加,資金流入房地產市場。

他預期,第三季樓價將會突破新高,之後再會「向上衝一浸」。

熱賣及精選
唱好出貨

佢老啦!又係既得利益者,唔知年輕人諗法。
年輕人唔係諗住移民就係買唔起,或者已經透過父幹買入,將來五到十年根本需求大跌。

隨著好多人移民空置單位越嚟越多,租金只會下跌。

仲有就係美國就快提早加息,知老闆自己都係咁講,當供樓大個收租仲買樓呢頭知做乜?
【C對話】呢個深水炸彈,很可能發生,投資者要小心! 嘉賓:施永青:
https://youtu.be/FtWcbiixWnQ

廢淡又妖言惑眾!老C條片講股市投資者小心,完全無提過樓市。加息令港樓冧只係你個人睇法, 鬼鬼鼠鼠扮是老C評論!賤格!

引用:
原帖由 海邊有馬 於 2021-6-9 08:50 AM 發表

廢淡又妖言惑眾!老C條片講股市投資者小心,完全無提過樓市。加息令港樓冧只係你個人睇法, 鬼鬼鼠鼠扮是老C評論!賤格!
你真係缺乏財經知識,你有冇供過樓㗎?有冇試過畀人加息?
即係銀行加息但係就唔加樓按息?

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-6-9 08:54 AM 發表

你唔好轉移話題,我唔係同你討論加息對樓市影響(之前已反駁左你),而係你多次用老C講股市條片老屈佢講樓市。你夠膽就Cap圖證明佢那分那秒評論過樓市來看看?!

全世界樓市勁升,香港升禁少,睇來要追落後。要怪印銀紙大國,不停印錢。搞到禁既惡果。

吓,全世界地代頭頭吹到恆晒話第2季破頂,你施永青縮沙?!

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-6-9 08:54 AM 發表

供左十年樓, 加來加去都係果2%息, 真係五覺LAW.
加到5%先同我講...

引用:

了解下P按同H按先,就算加息到10,P按係固定息口,冇得變嘅。H按都有封頂,通常係2.5。

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-6-9 10:08 AM 發表

供左十年樓, 加來加去都係果2%息, 真係五覺LAW.
加到5%先同我講...
師兄唔使咁認真覆

引用:
原帖由 sxd 於 2021-6-9 10:37 AM 發表

了解下P按同H按先,就算加息到10,P按係固定息口,冇得變嘅。H按都有封頂,通常係2.5。
P係會變的

引用:
原帖由 sxd 於 2021-6-9 10:37 AM 發表

Thank you ching, 我而家用緊H按, 係五係 cap 2.5 即係永遠最高都只係比2.5%, 如果係, H按真係抵到爛喎...
以我所知, 真係加息時 P 可以變的...

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-6-9 10:40 AM 發表

P係會變的
係,我認知錯誤,P會變,但H封咗頂。

提示:支持鍵盤翻頁左 右