• 瀏覽: 13,248
  • 回覆: 237
  • 追帖: 1
我有港島朋友最近想抽新樓,甘真心想問下非aa關於康城問題,如果錯過一班車,係咪真係要等12分鐘一班? 甘由地鐵口預早幾多分鐘行落去月台等穩陣?

同埋點解無直車出北角,去到調景嶺要落車 又要等多架車去北角?同埋是否回程無得直車北角返康城,慢一就唔到要係調景嶺等十二分鐘入返去?

因為西鐵非繁都係4-7分鐘,以家都算星期六收工時間,甘點樣去就

熱賣及精選
引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-16 12:42 PM 發表

我有港島朋友最近想抽新樓,甘真心想問下非aa關於康城問題,如果錯過一班車,係咪真係要等12分鐘一班? 甘由地鐵口預早幾多分鐘行落去月台等穩陣?

同埋點解無直車出北角,去到調景嶺要落車 又要等多架車去北角?同埋是否回程無得直車北角返康城,慢一就唔到要係調景嶺等十二分鐘入返去?

因為西鐵非繁都係4-7分鐘,以家都算星期六收工時間,甘點樣去就

我以前去康城開會,要預多15 mins
因為三班車先一班車去康城
聽同事講繁忙時間會密d 班次

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-16 03:25 PM 發表

我以前去康城開會,要預多15 mins
因為三班車先一班車去康城
聽同事講繁忙時間會密d 班次
唔該師兄睇來康城住客唔多上鄉土

如果無次預早十五分鐘,應該唔洗送車尾,到時下一班十五分鐘嗎

如果班次對買家咁緊要,就買第二度好過啦

回覆 引用 TOP

其實我老友想買入飛,都想知道點樣搭車唔洗等十幾分鐘者,因為連輕鐵都絕少要等十五分鐘之後又落車再轉車....呢個問題就好似你去茶仔食晏 都介意門口等幾耐先再決定食唔食,同樣買樓更加想知交通,所以咪叫非aa話比我知羅

班次好疏,又轉黎轉去,每座躝過去又遠

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-16 08:36 PM 發表

唔該師兄睇來康城住客唔多上鄉土

如果無次預早十五分鐘,應該唔洗送車尾,到時下一班十五分鐘嗎
印象中非繁忙時間每三班先一班車去康城
我試過落錯車,因為果班車本身係去康城,但落左車,之後要再等三班車,當時月台比人坐的位full 哂,要企成15mins 等車

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-16 10:02 PM 發表

班次好疏,又轉黎轉去,每座躝過去又遠
題外話,我發覺康城班住客主要都係d 中年人仕,無乜小朋友和老人家

唔知係咪因為太濕,唔適合老人家住,同埋果度無乜學校,對小朋友的讀書發展唔好

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-16 09:33 PM 發表

其實我老友想買入飛,都想知道點樣搭車唔洗等十幾分鐘者,因為連輕鐵都絕少要等十五分鐘之後又落車再轉車....呢個問題就好似你去茶仔食晏 都介意門口等幾耐先再決定食唔食,同樣買樓更加想知交通,所以咪叫非aa話比我知羅
師兄最好叫老友去實地睇下,睇下接唔接受到個交通同周邊環境
同埋康城好多盤都唔近地鐵站,行去地鐵站除時要成15mins,
淨係出左站,行去大家樂果條天橋,已經比得上四小龍行去地鐵站果條隊道咁遠

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-17 12:30 AM 發表

題外話,我發覺康城班住客主要都係d 中年人仕,無乜小朋友和老人家

唔知係咪因為太濕,唔適合老人家住,同埋果度無乜學校,對小朋友的讀書發展唔好
憑您講呢句
就已經知您1+3+5up 了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-17 12:38 AM 發表

師兄最好叫老友去實地睇下,睇下接唔接受到個交通同周邊環境
同埋康城好多盤都唔近地鐵站,行去地鐵站除時要成15mins,
淨係出左站,行去大家樂果條天橋,已經比得上四小龍行去地鐵站果條隊道咁遠
上YouTube 睇啦
唔好做人咁懶
喺度鳩噏
LP6晉海比較遠嘅行去地鐵站都係8分鐘。有蓋天橋加商場、人哋即場計埋時拍埋片呀。

唔該唔好搵四小龍嗰堆九龍城寨舊樓同康城比啦。

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-17 12:26 AM 發表

印象中非繁忙時間每三班先一班車去康城
我試過落錯車,因為果班車本身係去康城,但落左車,之後要再等三班車,當時月台比人坐的位full 哂,要企成15mins 等車
唔該師兄,佢要新樓又唔想買舊樓,見d樓起到好高好新,叫佢買另一度又嫌遠,其實我唔熟個邊,都大概知到乜野2+1同3+1玩法,但我個fd以為好似其他鐵路係不斷2-3分鐘有車來回北角,

不過呢度好似無住客講點樣去就個15分鐘,因為佢同家人都住港島同埋份工要sharp時間到,甘點可能唔介意點樣預時間呀

甘我唯有叫佢睇apps預5分鍾起碼,不過每朝起身返工睇住個apps對錶你估sdu咩,比我快行過去等下算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-17 12:30 AM 發表

可能換樓貪新,佢有小朋友讀書都要諗下,佢又唔知校車要兜幾耐先出到去西環個頭返學

佢無budget買港島新樓,老婆又係死硬婆新樓,又要兩房,我勸左佢買舊樓又唔制,重點係份工收入高準時收工,但又要你準時返工(因為要同各地老細開會)

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-1-17 12:44 AM 發表

上YouTube 睇啦
唔好做人咁懶
喺度鳩噏
LP6晉海比較遠嘅行去地鐵站都係8分鐘。有蓋天橋加商場、人哋即場計埋時拍埋片呀。

唔該唔好搵四小龍嗰堆九龍城寨舊樓同康城比啦。

如果你住康城,比我地班師兄學下野,點解無車直去北角,要點樣先有直車?同埋12又好15分鐘都好點先可以好準時上車?星期六中午十二點半都算繁忙時間好多人放工是否疫情少左班次?

最近wfh西鐵10點後都5分鐘一班,不過都可以接受唔洗轉車落車

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-16 12:42 PM 發表

講真住得康城嘅我揸車啦,點會有人仲搭地鐵啊,你唔好同啲公屋嘅人嚟啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]