• 瀏覽: 2,883
  • 回覆: 15
成日聽到好多人都可以提早供完樓,如本身要供25 年,但供18年就攪掂
其實係點?
是否因為供樓錢年年不變,但人工加左,可以越供越多,所以提早供完?

熱賣及精選
供到咁上下,你又儲到一舊錢,可以五萬/十萬咁還本金,咁就慳下息/減下期數

當然,有d 人認為息口低,拎嚟做投資會好過還落層樓度,未必個個鍾意提早供完

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-27 23:12 發表

成日聽到好多人都可以提早供完樓,如本身要供25 年,但供18年就攪掂
其實係點?
是否因為供樓錢年年不變,但人工加左,可以越供越多,所以提早供完?
只是閣下人工有大幅增加
現實基本不是

回覆 引用 TOP

好似我定額供,但個息一路跌,咁咪年期短咗囉!我原本做25年P Plan,~4年後轉H.65再供多3K定額,最後14年左右就供完

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-27 11:12 PM 發表

其實係點?
供供下 供多D 減年分囉,你喜歡 兩三年都可以供完!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-28 12:40 AM 發表

供供下 供多D 減年分囉,你喜歡 兩三年都可以供完!
首2年罰息期,我2019年買,借50%, 想還多30%
但要等多半年幾先得

有些人股市賺咗錢, 再加上儲蓄, 會逐少逐少地還本金。

回覆 引用 TOP

可提早

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-1-28 01:34 AM 發表

首2年罰息期,我2019年買,借50%, 想還多30%
但要等多半年幾先得
有錢買股票更好,唔買放在ML 收返 近兩釐息。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-27 11:12 PM 發表

其實係點?
可以以前我每年出bonus都係咁你可以同匯豐傾兩個選擇:
1. 減供款唔減年期-即係話每個月供嘅錢少咗
2.減年期唔減供款-即係話每個月供款不變但係供嘅時間短咗

我自己揀減供款唔減年期

回覆 引用 TOP

供款期間,儲到筆錢用來還本金,可以15年內提早供完。

回覆 引用 TOP

息口平到咁借舊錢黎做定期都和味過還心銀行

回覆 引用 TOP

可能係兩星期供一次,咁一年供咗13個月多啲,年期就縮短加上減息,我就係咁供18年就供完啦!

回覆 引用 TOP

提早還款,我都成日諗,有點爭扎。成日都覺得不如還左十萬或廿萬先,但又覺得錢係自己度又好似好一點。你哋又覺得呢?

回覆 引用 TOP

銀行嗰邊如果提早還款有冇手續費?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]