• 瀏覽: 20,943
  • 回覆: 152
  • 追帖: 9
4點香港樓市現實情況

1)買樓其實是低消費:
當$600萬買自住,十年後無升過$600萬賣出去,消費只是少少息+管理費
同樣地,只是死充友才覺得養車貴,
$200萬買車位自用,搬屋賣走$200萬,其實養車貴在那呢??
簡單來講,租樓先貴,是貴客!

2)大屋苑地鐵站兩房/三房的優勢:
-好租
-90s後、80s後,甚至70s後,都追逐中
抵買推介:淘大
有鬆之選:將軍澳中心

3)業主的實力:
-早年買落,賺倍算少
-近年買壓力測試過得到,有基本實力

4)樓賣出先叫賺??
哈!你估是股票市場嗎?
講得出既人9成9無樓,
唔識唔緊要,最衰連學都唔去學,無得救

除非你⋯
收入Cheap得過南亞人;
厚面皮爭得贏新移民;
三十幾歲仲黐住老母間公屋住過世,
要被接濟的一群
如果正常人的話,最基本都要層樓住,好過帶住老婆仔囡長租

熱賣及精選
十卜

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonso0301 於 2020-11-2 10:45 PM 發表

4點香港樓市現實情況

1)買樓其實是低消費:
當$600萬買自住,十年後無升過$600萬賣出去,消費只是少少息+管理費
$200萬買車位自用,搬屋賣走$200萬,其實養車貴在那呢??

-好租

3)業主的實力:
...
說中要點,刺中要害

好多 Agent,check 到我賣咗樓,係咁打來叫我再入市,我一話出年去英國,佢哋立即死狗咁!

Good point. 支持樓主。

回覆 引用 TOP

事實係咁無情

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-11-2 11:08 PM 發表

說中要點,刺中要害
對!身邊淡淡朋友,知道照直講實無FD做
風花雪月、重視昔日就算

買架車就願,又蒙系包圍又剩
租樓又租車位
但死都屌樓貴
大家35歲過後,淡淡朋友仲超投入政治,
仲死!屌唔落手,呢度講下算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 技工仔 於 2020-11-3 09:42 AM 發表

事實係咁無情
人大左,
就知仲願同自己講情既人
要珍惜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonso0301 於 2020-11-2 10:45 PM 發表

4點香港樓市現實情況

1)買樓其實是低消費:

-好租

3)業主的實力:
...
不能同意更多

回覆 引用 TOP

引用:

4點香港樓市現實情況

1)買樓其實是低消費:

-好租

3)業主的實力:
...
而家仲有逆按揭,可以安心退休

唔好講出真相啦,我D租客去嗮買樓,邊個同我供樓?

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 ok@@ok 於 2020-11-4 03:45 AM 發表

而家仲有逆按揭,可以安心退休
對!Good point

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-11-4 05:43 AM 發表

唔好講出真相啦,我D租客去嗮買樓,邊個同我供樓?
你啱!
成版都淡友等跌入市,租淡更是越租越難入市
唔怕啦
仲有,日日都有成交,係傻淡先覺得人哋同佢一樣無錢

回覆 引用 TOP

識貨,換到靚野,$千零萬 間隔好用,地點極方便

外區客沽兩房 隨即1075萬換購將軍澳中心3房
https://ps.hket.com/article/2792111

回覆 引用 TOP

"$200萬買車位自用,搬屋賣走$200萬,其實養車貴在那呢?"
樓主可以將車位條實數咁講, 前題係不當升跌一回事, 我倒認為利息牌費保險保養呢D空數先貴

"買樓其實是低消費"
其實何必要租樓供樓? 向下流才是人生勝利組。
公屋>供樓>租樓 (正當家庭開支)

"大屋苑地鐵站兩房/三房的優勢係好租受追棒"
好運就一個約幫你COVER供樓, 唔好運就嘔突補執漏, 世事邊有咁理想, 張張約都正正常常, 雖然我張張約都好正常

"近年買壓力測試過得到,有基本實力"
近一年果D有保留, 有呼吸都上到會

"樓賣出先叫賺??"
當然啦, 不論牌面輸贏, 都賺左經歷, 賺左朋友

我勸樓主唔好走向極端唱好一眾, 好好咁向一班低收入厚面皮霸住父母公屋既一批表示謝意啦, 人生無比較可美滿乎?

人生匆匆幾十年,最好能先苦後甜。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]