• 瀏覽: 28,433
  • 回覆: 160
  • 追帖: 2
香港此終要靠大陸, 冇大陸咩都死晒

新一代iPhone暫未有推出消息,而近年手機炒賣熱潮不再,令旺角先達廣場人流大減,舖位租售價亦大跌。資料顯示,旺角先達廣場1樓舖位,面積102平方呎,以110萬成交,呎價約1萬元。原業主於2013初以625萬購入,當時正值炒賣電話高峰期。持貨7年轉手,蝕515萬離場,蝕幅高達82.4%。
事實上,今年該商場亦曾錄舖位蝕讓,本年中2樓S23號舖,以70萬元易手,呎價約6087元。根據土地註冊處資料,原業主於2005年7月以83萬元購入,持貨約15年,賬面虧損13萬元,貶值15.7%。

https://ps.hket.com/article/2755 ... 年輸515萬蝕8成?mtc=60011

熱賣及精選
引用:
原帖由 蝕讓好陰公 於 2020-9-17 04:36 PM 發表

新一代iPhone暫未有推出消息,而近年手機炒賣熱潮不再,令旺角先達廣場人流大減,舖位租售價亦大跌。資料顯示,旺角先達廣場1樓舖位,面積102平方呎,以110萬成交,呎價約1萬元。原業主於2013初以625萬購入,當時正值炒賣電話高峰期。持貨7年轉手,蝕515萬離場,蝕幅高達82.4%。
事實上,今年該商場亦曾錄舖位蝕讓,本年中2樓S23號舖,以70 ...
呢到同大陸無關

引用:
原帖由 cfc51cfc51 於 2020-9-17 04:40 PM 發表

呢到同大陸無關
炒IPHONE 應該都係做大陸客生意?

筆錢買樓就發左了。。。。

收左咁多年租!係咪已回本?

市旺果陣收咗幾錢租?🤔

曾幾何時大陸遲過香港開售需求大,到咗同步發售之後就.....唉!

附件

IMG_20200917_171653.jpg(163.13 KB)

2020-9-17 05:24 PM

引用:
原帖由 蝕讓好陰公 於 2020-9-17 04:36 PM 發表

事實上,今年該商場亦曾錄舖位蝕讓,本年中2樓S23號舖,以70 ...
蝕?你夠膽講7年來無租金收入?

攬炒香港經濟和趕走班內地人 黃絲成功 順路攪死先達

引用:
原帖由 raywing86 於 2020-9-17 05:05 PM 發表

收左咁多年租!係咪已回本?
個場呢幾年好多吉鋪。至從apple系大陸同香港同步賣ip 港已無得炒機了。個場無左主要收入來源。而班mk仔個個系場內煲煙。態度有差。成個賊鬥咁。你去埋我份。

而家都唔知乜野人會行先達,個場仲雜過好景

而且而家既手機無以前咁多款式,即是說已經唔會有好特別既手機 (水貨) 會只在先達先有,出面百記豐記衛記都有,使乜行先達?

引用:
原帖由 你假誠 於 2020-9-17 05:30 PM 發表

個場呢幾年好多吉鋪。至從apple系大陸同香港同步賣ip 港已無得炒機了。而班mk仔個個系場內煲煙。態度有差。成個賊鬥咁。你去埋我份。 ...
誠哥我同你一樣諗法!詳見上面個post

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-9-17 05:31 PM 發表

誠哥我同你一樣諗法!詳見上面個post
系。記得當年炒機。用plan出部ip6+去st 放。即執千幾兩千。當年都炒埋一份。當年個場好旺。多人放機。佢地一車車運上大陸放。賺到笑。今時唔同往日了。

出名黑店場先是死因

真係蝕到仆係到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]