• 瀏覽: 2,799
  • 回覆: 18
太太hold層自住,6成按,自己想買多層做8-9按,睇過文章話HKMA會問係咪自住,因會查到太太己有樓,係咪答自住就ok, 會否追問好多野?

其實申請按揭時要填地址,報自住地址咪已經暗示有層樓,定係要提早準備定其他住址證明,請各位師兄師姐分享下經驗🙏🙏

你問番佢:結左婚一定要同住?

引用:
原帖由 壯陽清涼的菠菜 於 2019-10-25 04:02 PM 發表

你問番佢:結左婚一定要同住?
篇文章話HKMC唔接受夫妻不同住

法例規定一個人不可以住2間屋嗎?

引用:
原帖由 ballking13 於 2019-10-25 04:18 PM 發表

星一二三住A屋
星四至日住B屋

是否要被捉去坐監?
請高人指點

引用:
原帖由 Matttt 於 2019-10-25 03:57 PM 發表

太太hold層自住,6成按,自己想買多層做8-9按,睇過文章話HKMA會問係咪自住,因會查到太太己有樓,係咪答自住就ok, 會否追問好多野?

其實申請按揭時要填地址,報自住地址咪已經暗示有層樓,定係要提早準備定其他住址證明,請各位師兄師姐分享下經驗🙏🙏 ...
買俾父母住唔得咩?

引用:
原帖由 MySamSam 於 2019-10-25 04:23 PM 發表

買俾父母住唔得咩?
近親應該ok, 想了解HKMC會否追問要supporting,來來回回攪好耐, 有無人可以分享下

引用:
原帖由 ballking13 於 2019-10-25 04:21 PM 發表

星一二三住A屋
星四至日住B屋

是否要被捉去坐監?
請高人指點
同意師兄講法,但佢玩你遲批按揭仲煩,所以想睇下有無人分享經驗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Matttt 於 2019-10-25 06:24 PM 發表

近親應該ok, 想了解HKMC會否追問要supporting,來來回回攪好耐, 有無人可以分享下
申請過hkmc兩次,唔會問咁多野,最緊要人工過壓測!!

你地第1個物業是聯名嗎?
如果係 可唔可以甩名
單以你既收入可以供樓嗎?

MC好似真係只接受首置
你匿名問下按揭顧問 星X谷或經X

比稅局 check 到先最大獲
稅局 check 得好密下
睇你搏唔搏

引用:
原帖由 ballking13 於 2019-10-25 04:18 PM 發表

但如果另一間實際上係放左租
稅局一定 check 到
你咪當佢地傻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ballking13 於 2019-10-25 04:21 PM 發表

星一二三住A屋
星四至日住B屋

是否要被捉去坐監?
請高人指點
佢份表 declare 既野係 statutory declaration....
比人查到唔係唔批/ 罰錢咁簡單
刑事... 要坐監.... 留案底.... 唔好害人 la...

之前有人虛報收入apply 居屋比人拉左...
樓主有興趣可以 search 下 d news

回覆 引用 TOP

呢道dd aa 咩都唔識,只會答買啦入票先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Matttt 於 2019-10-25 04:10 PM 發表

篇文章話HKMC唔接受夫妻不同住
冇人話不同住
一星期住呢邊一星期住果邊唔得?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]