[其他] 私地太少樓價點跌?

私地太少樓價點跌? E-mail 此主題給朋友

回收農地建公屋,基層有福了(10年後),但冇條件申請的人,會搶乜?

熱賣及精選
引用:
原帖由 晚間狂野 於 2019-9-13 06:17 PM 發表

回收農地建公屋,基層有福了(10年後),但冇條件申請的人,會搶乜?
2018到宜家,樓價完全原地踏步,仲要日日自high話樓唔會跌。
投資樓仲慘過做定期 ....... 望住個CCL雙頂,真虐心!

引用:
原帖由 晚間狂野 於 2019-9-13 06:17 PM 發表

天真。公營房屋可以係綠置居同居屋。申請到無論公屋或居屋,現有租開私樓嘅呢班人愈来愈少,供應急劇增加。

塊餅越切越細, 爭住食的人越來越多。 

回覆 引用 TOP

引用:

都未收, 基層唔好咁開心.
2018 建屋量大減, 過幾年應該乾大塘, 到時真係升升升

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-9-13 06:48 PM 發表

天真。公營房屋可以係綠置居同居屋。申請到無論公屋或居屋,現有租開私樓嘅呢班人愈来愈少,供應急劇增加。
供應急速升?你知唔知由批地到起得成層樓要幾耐?
無5-10年都唔洗諗,咁呢段時間啲人訓街?

回覆 引用 TOP

農地=郊區供應大增
山卡啦有乜L用

回覆 引用 TOP

就算有供應都要等多10年 呢10年已經夠幫我供到一半樓

引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-9-13 10:59 PM 發表

就算有供應都要等多10年 呢10年已經夠幫我供到一半樓
中肯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一劈屎 於 2019-9-13 06:36 PM 發表

2018到宜家,樓價完全原地踏步,仲要日日自high話樓唔會跌。
投資樓仲慘過做定期 ....... 望住個CCL雙頂,真虐心!
投資樓市望1-2年?股票咩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-9-13 06:48 PM 發表

居屋都係基層,未係私樓市埸的持份者。私地冇,私樓市場會癲升。

引用:
原帖由 晚間狂野 於 2019-9-14 12:01 AM 發表

居屋都係基層,未係私樓市埸的持份者。私地冇,私樓市場會癲升。
唔係私樓持份者?次次抽完簽地產佬都話佢地回流私人市場,當居屋供應增加得到滿足,私樓需求尤其是细單位災難性減小。

有居屋我就唔買私樓了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-9-14 01:21 AM 發表

唔係私樓持份者?次次抽完簽地產佬都話佢地回流私人市場,當居屋供應增加得到滿足,私樓需求尤其是细單位災難性減小。
我應該講清楚D,現時居屋回流只能買白屋二,迷你二手或者低按一手。但往後冇私地,一手稀有,發展商定價一定非常非常進取,而且唔再迷你。簡單D講,公、私房屋會脫勾。這是滿足民生及自由市場經濟的方法。

回覆 引用 TOP

再講,居屋占公營房屋比例唔方多。

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。