• 瀏覽: 2,432
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
有位個案手持5單位收租,

估計應該唔係全部full-pay仲供緊,

想問佢哋銀行點計入息供款?

而家銀行供款最多佔入息4成,

每間都要供的話銀行點批到咁多錢比佢月供?

唔計入息另一個計法計資產/流動現金,

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

除非簽擔保人, 否則自己要計算股票/現金等相等資產(已擁有物業價值不計)=2000萬,

但有咁多資產就毋需問銀行借.

唔通真係full-pay?!?!

熱賣及精選
我都有十個八個單位,全full pay架

上香討,勿認真

獨孤一注
引用:
原帖由 xxyanlixx 於 2019-11-28 11:17 AM 發表

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

除非簽擔保人, 否則自己要計算股票/現金等相等資產(已擁有物業價值不計)= ...
出租 借5成 都只是按千三萬左右, 月供不過5萬 , 香港大把兩公婆收入 十多萬啦⋯

而且 香港好多人有 大陸資產,深圳 一幢樓 都收 廿五萬人仔一個月啦, 我有D朋友每日工作就係 搬錢來港。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxyanlixx 於 2019-11-28 11:17 AM 發表

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

除非簽擔保人, 否則自己要計算股票/現金等相等資產(已擁有物業價值不計)= ...
1. 早前買落,未有咁多辣招,但已轉唔到按。

2. 租金收入計算為入息一部份,增強借貸能力。

3. 自住加按再FP細價樓(15%stamp)。

4. 借頭,用兄弟姊妹父母名及收入。

5. 夾錢,人出頭做按。

6. 揾擔保人。

係咁上下。

半上岸左咁耐再返黎地產版發覺好多搞時事藍狗入左黎,以前呢俾到好多信心有志入巿人仕互相參考

版主要消下毒先得,再唔我又申吓做版主

引用:

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

主要原因係以前冇辣招,可以炒樓,兼樓價平

同時銀行有炒家按揭plan, 冇罰息期或只有3-6個月罰息期。只要你夠膽兼有運,就可以不停低買高沽,炒幾轉。1開2,2開4,4開8。

按揭亦冇壓力測試,一個人名亦可以持有多個單位。
只要樓價升左,唔賣都可以搵銀行加按套現,再買多個單位

而家太多辣招,錯過左果個黃金時期的人,靠樓市向上流的難度大增

利申:中產,香討地產版老會員DCC
2004年1月開始玩樓,兼係香討地產開題叫人買樓

回覆 引用 TOP

你信?香討師兄自稱平均月入6萬,經常有索女主動埋身,但更多係青山走犯。

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-29 09:43 AM 發表

你信?香討師兄自稱平均月入6萬,經常有索女主動埋身,但更多係青山走犯。
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-11-28 02:20 PM 發表

1. 早前買落,未有咁多辣招,但已轉唔到按。

2. 租金收入計算為入息一部份,增強借貸能力。

3. 自住加按再FP細價樓(15%stamp)。

4. 借頭,用兄弟姊妹父母名及收入。

5. 夾錢,人出頭做按。

6. 揾擔保人。

係咁上下。 ...
清晰
同感
等我唔洗答多佢一次

回覆 引用 TOP

引用:

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

可能買左件1000呎單位劏開左5間房
就自稱有5個單位

回覆 引用 TOP

引用:

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

香討和連登係2個世界

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-29 09:43 AM 發表

唔會6萬咁低,自已睇!

https://applink.discuss.com.hk/rptEHkd6Z1

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-11-29 11:44 AM 發表

唔會6萬咁低,自已睇!

https://applink.discuss.com.hk/rptEHkd6Z1
ok u win

回覆 引用 TOP

引用:

假設平均每間屋5百萬,

*5=2500萬,

借8成=2000萬.

記住,世上除了你老侸之外,係唔會有人無緣無故教你發達。但我可以簡單教你一個初階辦法,就係永遠和蠢的人走相反方向。

就好似係百家樂臺面,如果有黑過墨斗既燈神係度,唔洗諗,佢買莊你買閒就得,不用思考。

咁現實中邊啲係蠢人?係我認知中,蠢人多數有個共通點,就係中意著黑衫黑褲,再蠢啲既會帶埋個黑口罩,蠢到無藥醫既仲會無緣無故9叫光伏物物物……

以上明既,恭喜你開始脫離蠢人行列,下一步靠自己喇,其他人唔係你老侸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shithole0 於 2019-11-28 04:50 PM 發表

半上岸左咁耐再返黎地產版發覺好多搞時事藍狗入左黎,以前呢俾到好多信心有志入巿人仕互相參考

版主要消下毒先得,再唔我又申吓做版主
以前?
最耐就Plover2008賣自住唱淡到今日,你識唔識佢先?
灣仔c出口,福臨門睇契,記唔記得先??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]