註冊 登入

[其他] 美國樓按六釐及香港二手會跌

美國樓按六釐及香港二手會跌 E-mail 此主題給朋友

現在實際情況係 美國自己本土定存係2.5釐
美國樓宇按揭浮息已到六釐。上年香港二手市場非常旺盛。只要放盤後。一星期大概有10個電話問盤睇樓。今年掛盤一星期只係得一至兩個電話問。沒有買家。非常靜  由其尤其係過咗6,000,000嘅樓 如果你有層樓係過咗三年。先有地產代理揾你
你先知道實情所以根本而家係沒有買家。
上年貿易戰。美國情況係沒有中國貨。令到物價上升。啲人要加人工。然後通脹。所以通脹令到美國更加可以加息。打貿易戰反而會令到特朗普相當有利。一連任。到時實加息 
各位自己考慮下是否現正買屋

精選樓盤
600萬以上只做六成按揭 要買入後即刻跌足4成先至負資產

加埋宜家買左貨三年先可以賣 宜家息口咁低過左三年都已經又供左一筆 少左好多人見勢色唔對急住沽貨 

宜家啲人唔係怕樓價跌 只係怕太窮冇錢做首期 就算樓價唔升唔跌人地供樓已等於儲錢

noted,等鞭屍

引用:
原帖由 cerebros 於 2019-5-2 12:41 AM 發表

600萬以上只做六成按揭 要買入後即刻跌足4成先至負資產

加埋宜家買左貨三年先可以賣 宜家息口咁低過左三年都已經又供左一筆 少左好多人見勢色唔對急住沽貨 

宜家啲人唔係怕樓價跌 只係怕太窮冇錢做首期 就算樓價唔升唔跌人地供樓已等於儲錢 ...
我覺得後市會有個好特別轉變

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-2 12:24 AM 發表

美國樓宇按揭浮息已到六釐。上年香港二手市場非常旺盛。只要放盤後。一星期大概有10個電話問盤睇樓。今年掛盤一星期只係得一至兩個電話問。沒有買家。非常靜  由其尤其係過咗6,000,000嘅樓 如果你有層樓係過咗三年。先有地產代理揾你
上年貿易戰。美國情況係沒有中國貨。令到物價上升。啲人要加人工。然後通脹。所以 ...
而家啲成交全部係假,全部俾你睇通哂,連將來既事都俾你估中哂,你來自未來?叻仔

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-5-4 07:35 PM 發表

而家啲成交全部係假,全部俾你睇通哂,連將來既事都俾你估中哂,你來自未來?叻仔
我都有樓 想積下陰德

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-2 12:24 AM 發表

美國樓宇按揭浮息已到六釐。上年香港二手市場非常旺盛。只要放盤後。一星期大概有10個電話問盤睇樓。今年掛盤一星期只係得一至兩個電話問。沒有買家。非常靜  由其尤其係過咗6,000,000嘅樓 如果你有層樓係過咗三年。先有地產代理揾你
上年貿易戰。美國情況係沒有中國貨。令到物價上升。啲人要加人工。然後通脹。所以 ...
乜6厘呀

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-5-4 07:46 PM 發表

乜6厘呀

你要在美國工作長時間 及有好信用先有以上最好按息
每人供樓按揭息係不同
我家人在la 做地產生意

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-4 07:52 PM 發表

你要在美國工作長時間 及有好信用先有以上最好按息
每人供樓按揭息係不同
我家人在la 做地產生意
sub prime 高D正常

但绝對不是普遍都6厘

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-5-4 07:54 PM 發表

sub prime 高D正常

但绝對不是普遍都6厘
你搵個美國朋友 去la 實戰一次問銀行出按揭。例如華美
大通銀行 等等 睇下我有無講大話

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-5-4 07:35 PM 發表

依家大小傳媒 及全港最大莊 想要市民接貨 背後有唔簡單目的。唔係樓升跌
咁簡單 

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-4 08:00 PM 發表

你搵個美國朋友 去la 實戰一次問銀行出按揭。例如華美
大通銀行 等等 睇下我有無講大話
會。

明早問bay area

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-5-4 08:19 PM 發表

會。

明早問bay area
叫你朋友唔好只係問 因為銀行閞頭只會話平息
直頭要真做一個買賣落標
到時你就知道 我有沒有講大話

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-4 08:36 PM 發表

直頭要真做一個買賣落標
我有朋友幫公司投資D細mall

問下先知

引用:
原帖由 須知道 於 2019-5-4 08:36 PM 發表

直頭要真做一個買賣落標

統計數據fixed mortgage rate 在down trend

假不了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。