• 瀏覽: 2,026
  • 回覆: 16
我自住樓供甩左,值700萬到
手頭有100萬現金,想買層大西北500萬以下嘅樓投資收租
我個方法應該係按左我依家自住樓拎左cash, 跟住用cash full pay投資樓,定係話我直接買投資樓,用自住樓做抵押便可
自住樓係聯名,諗住俾稅甩名,當佢值700萬,係咪用350萬計稅,即係稅唔使10萬
唔係幾諗得通,唔該晒

熱賣及精選
引用:
原帖由 szct 於 2019-11-16 12:47 AM 發表

我自住樓供甩左,值700萬到
手頭有100萬現金,想買層大西北500萬以下嘅樓投資收租
我個方法應該係按左我依家自住樓拎左cash, 跟住用cash full pay投資樓,定係話我直接買投資樓,用自住樓做抵押便可
自住樓係聯名,諗住俾稅甩名,當佢值700萬,係咪用350萬計稅,即係稅唔使10萬
唔係幾諗得通,唔該晒 ...
叻仔

炒樓梗係炒到盡
套現600萬出嚟
買多三四層
香港炒樓冇得輸

引用:
原帖由 gidle 於 2019-11-16 12:50 AM 發表

叻仔

炒樓梗係炒到盡
套現600萬出嚟
買多三四層
香港炒樓冇得輸
唔會套現咁多啦,夠數就okay
而且有700萬都買唔到3、4層啦
只係想知個程序或者個結構應該點玩法

回覆 引用 TOP

正常係咁,加按個d你直接問銀行仲清楚啦

引用:
原帖由 Samthegreat999 於 2019-11-16 05:16 AM 發表

正常係咁,加按個d你直接問銀行仲清楚啦
正常係點?
拎cash先定直接用自住樓做抵押
自住樓已供完

回覆 引用 TOP

有冇人可以幫手解答下
唔該晒

回覆 引用 TOP

啱啱有ching pm我,唔好意思
新手覆唔到pm
我知係要除一個名先
我係想問除名嘅稅係點計
除名後,買樓時,應該直接用自住樓做抵押定係自住樓先做按揭,拎左cash, 再full pay去買第二個單位

引用:
原帖由 szct 於 2019-11-18 08:52 AM 發表

新手覆唔到pm
我知係要除一個名先
我係想問除名嘅稅係點計
除名後,買樓時,應該直接用自住樓做抵押定係自住樓先做按揭,拎左cash, 再full pay去買第二個單位 ...
樓主有咁嘅(煩惱),確係令人眼紅。

引用:
原帖由 點解靚仔偏甩毛 於 2019-11-18 09:44 AM 發表

樓主有咁嘅(煩惱),確係令人眼紅。
我相信香討更加令大家眼紅嘅人多的事啦
如果依家出身或者呢10年畢業嘅當然好難
如果上左年紀嘅,以前好彩搵到份好工嘅,其實都有機會嘅,出身於唔同年代情況係會唔同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szct 於 2019-11-18 08:52 AM 發表

新手覆唔到pm
我知係要除一個名先
我係想問除名嘅稅係點計
除名後,買樓時,應該直接用自住樓做抵押定係自住樓先做按揭,拎左cash, 再full pay去買第二個單位 ...
除名嘅稅係點計 -> 一半業權賣給對方, 用350萬計除名後, 用自住樓做按揭

回覆 引用 TOP

咁我又想問喇
自住樓做按揭,銀行有份嘅業權係自住樓定我新買嗰層?

引用:
原帖由 szct 於 2019-11-18 10:25 AM 發表

咁我又想問喇
自住樓做按揭,銀行有份嘅業權係自住樓定我新買嗰層?
用我自己做例子, 我用我層自住轉按套現, 套了cash就買第二層

引用:
原帖由 cats77 於 2019-11-18 11:09 AM 發表

用我自己做例子, 我用我層自住轉按套現, 套了cash就買第二層
即係先套現,拎住cash去買第二層
而唔係話買第二層時,以自住樓直接落文件做第二層嘅抵押物
係咪咁樣?

引用:
原帖由 szct 於 2019-11-18 11:12 AM 發表

即係先套現,拎住cash去買第二層
而唔係話買第二層時,以自住樓直接落文件做第二層嘅抵押物
係咪咁樣?
即係先套現,拎住cash去買第二層 -> 就是這樣

回覆 引用 TOP

樓主都幾新手下,但我亦欣賞他的進取計畫,個人意見,其實另一個新買的單位不需FULL PAY,合法放租便可以由租客幫你供樓了,其餘現金做其他投資較靈活。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]