查看完整版本 : 求助 : [精神科]轉這隻藥好嗎?

piano0083 2019-1-10 10:28 PM

求助 : [精神科]轉這隻藥好嗎?

各位,
以前食risperidone 2mg,
我跟醫生說舊藥易肥+性功能不好,
醫生最近轉了Quetiapine 25mg 給我
(我有思覺失調)

這藥OK嗎?
可解決以上問題嗎?

[[i] 本帖最後由 piano0083 於 2019-1-11 09:46 AM 編輯 [/i]]

9個濃濃的牛牛 2019-1-12 08:58 AM

你唔轉都轉左了
本來食1種藥,E家要2種藥食哂!
食多種藥緊係好嫁
但你無形中,食多左隻嗎
你想減到淨係食一種藥,風險好大,隨時復發
我本來都學你想轉1種藥,但考慮到,我咪成日要去醫院出入?
所以都唔會淨食1種
咩情況要轉藥,係隻藥食到純哂先轉
出現頭暈果D係冇法唔轉
你舊藥其實幾好,只係性功能就冇左,
同埋比較多偉論發表,其實冇咩野,
舊藥仲會食到個人好冷靜
新一定好過舊,因為新藥係專醫思覺失調
副作用越少越好!

D藥可以的話最好夜晚食啦,食完眼訓,日頭點工作?
所以我2粒夜晚食的
日頭食舊藥1粒,夜晚新舊一齊食!

同埋舊果隻藥,對依個病來講,算好出名GA藥!

[[i] 本帖最後由 9個濃濃的牛牛 於 2019-1-12 10:02 AM 編輯 [/i]]

piano0083 2019-1-12 10:37 PM

多謝你回覆, 希望跟你談多點.

想問, 你指的
新藥 = risperidone?
舊藥 = quetiapine?

醫生說可以幫我慢慢調節,
risperidone 由2MG 慢僈減到沒有.
之後轉QUETIAPINE
醫生又說可以叫我試下轉.

因risperidone 食左好易肥,+ 性功能不好,
成日覺得好想食野,很難控制
另外我有女友,但我無料到.
成日覺得自己唔似個男人.

我上網查過,
希望隻 quetiapine 可以改善到以上2個問題.
另外,你知唔知quetiapine 的最大的缺點是什麼?
我所知,是比較容易累,
但食左2日, 感覺也OK, 不太累.
如果你知, 可唔可以分享下?
因我怕我查漏野.

基本上, 我只是晚上食1粒
以下是轉藥程序:
stage 1 : risperidone 2MG
stage 2 : risperidone 1MG + quetiapine 25mg
stage 3 : quetiapine ??mg (估計可能係50mg)

因我找不到人問, 淨係上網找資料.

上網查明查白, 查左幾隻藥,
就覆診時問醫生,他就提議我試轉quetiapine.
醫生都ok好溝通,唔似玩玩下/敷衍

如果你唔介意, 可否分享一下D知識?
請問你介唔介意分享下你每日食多少?
另外, 你是否也有食risperidone,
有沒有試過唔食個晚會睡不著, 好似比蟻咬咁 / 成晚眼光光?

[[i] 本帖最後由 piano0083 於 2019-1-12 10:46 PM 編輯 [/i]]

9個濃濃的牛牛 2019-1-13 12:38 AM

我食舊藥risperidone,依隻男女都食得
quetiapine係陰性藥
我食PALIPERIDONE係陽性藥!
你要佢轉藥咪姐係要食2種藥,唔會減到淨係食1種藥!
最緊要冇出現幻覺幻聽
你要減到淨食1種,你要成日出入醫院!
醫生可能係想賺錢先叫你食2種藥!依家正苦缺錢!
相反拿綜X果D人士就唔會叫佢轉了,因為佢地可以CAMP返錢,冇收益!

我食risperidone 2MG+PALIPERIDONE 3MG

你隻新藥可能導致敏感,同醫生講可能比解藥你!
risperidone食左會網上發表偉論,冷靜,冇性功能
PALIPERIDONE智力提升(開頭食個人衝動)冇性功能!

[[i] 本帖最後由 9個濃濃的牛牛 於 2019-1-13 12:50 AM 編輯 [/i]]

piano0083 2019-1-13 01:19 AM

下次見醫生要2個月後,
睇情況啦,

而家quetiapine 試左2日, 感覺都OK.
只係2個月後,CUT左最後的risperidone 1mg 唔知影響幾大.

請問你有左幾多年?
我差不多10年.
這幾年生活總萛愉快, 照常工作, 沒有幻覺幻聽.
沒有強迫行為
只係信心有點不夠
腦根萛ok, (可能我本身都唔係快(笑))

試過肥到180lb, 但努力運動1個半月後, 現在168lb
但用左好多時間做運動
希望quetiapine不會令我太肥,

咩叫陰性藥?
咩叫陽性藥?
你咩年紀? (我35-40才)
你的生活好嗎?

[[i] 本帖最後由 piano0083 於 2019-1-13 01:23 AM 編輯 [/i]]

9個濃濃的牛牛 2019-1-13 01:37 AM

[quote]原帖由 [i]piano0083[/i] 於 2019-1-13 01:19 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493336295&ptid=27964952][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
下次見醫生要2個月後,
睇情況啦,

而家quetiapine 試左2日, 感覺都OK.
只係2個月後,CUT左最後的risperidone 1mg 唔知影響幾大.

請問你有左幾多年?
我差不多10年.
這幾年生活總萛愉快, 照常工作, 沒有幻覺幻聽.
沒有強迫行為
只係信心有點不夠
腦根萛ok, (可能我本身都唔係快(笑))

試過肥到180lb, 但努力運動1個半月 ... [/quote]

思覺失調有分陽性和陰性!
陽性=急性
陰性=慢性

我係你就唔會斷哂啦,分分鐘你斷左隻藥,隨時復發,影響工作!
我就唔想身邊人知我係痴線了!
如果隱定最好唔好停哂了!
我病都有10多年了!
之前唔係食維思通,E隻維思通講真算唔錯藥
你上網查返,佢係排首幾位
大部分有E個病都轉哂食E隻!
你新藥冇錯係有性,但可能副作用大
看你能否接受啦D副作用
我唔轉哂隻藥我知食多種藥要比多15蚊,
但E個世界不嬲一分錢一分貨!
你想平,比人睇得出你係痴線,就唔好囉
貴,食得好睇唔出你病,我覺得可以接受!
醫生都叫我轉哂隻新藥,但考慮到可能復發機會和復發左咪知我痴線?
食多隻藥唔係問題呀,最重要自己覺得食得好!
你轉哂1隻藥.隨時性格改變得好緊要,D人唔知都變知你病了!

piano0083 2019-1-13 01:53 AM

咁我要注意下, 看看這藥會唔會有太大副作用.
如果覺得唔對路,
食返隻舊藥.

9個濃濃的牛牛 2019-1-13 07:44 AM

食咩藥,唔到我地話事嫁,真係
而係睇歲數而定,一般藥會越食越純!
食到純哂咪要轉藥囉,
唔會成世食佢
我住院果時D老人家講,後生就比D靚藥佢食,
老左,就比D冇咁好GA藥佢
佢地真係過來人,所以好清楚!
唔到我地話事嫁!就算比返同一隻藥你,
好快出問題!藥性GA野只有醫生知,
佢比咩藥你,唔到我地話事
食好咪得囉,我屋企人話,理得佢比咩藥你食!
頁: [1]
查看完整版本: 求助 : [精神科]轉這隻藥好嗎?