查看完整版本 : 聖經研究的「強逼性撤謊綜合症」

005U 2018-12-22 12:58 PM

聖經研究的「強逼性撤謊綜合症」

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

johnlee1985 2018-12-23 06:27 AM

我諗唔係強迫嘅係生出梨中意講大話

香港無神論貓姐) 2018-12-23 10:59 AM

[quote]原帖由 [i]johnlee1985[/i] 於 2018-12-23 06:27 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492359978&ptid=27926332][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我諗唔係強迫嘅係生出梨中意講大話 [/quote]
例如喜歡講呢啲大話?:smile_o01:

(1)地球向西轉
(2)詩篇36:6嘅Mighty Mountain 係火山
(3)《詩篇》係基督教成立之後才加入聖經
(4)中世紀已經有聖經研究
(5)反對基督教唔係反對基督教信仰
(6)聖經有記載耶穌兄弟雅各嘅死
(7)經過 metamorphis 成長嘅生物、係死咗再生,DNA有所不同
(8)聖經內有保羅嘅病歷
(9)出埃及時代(1400-1200BCE)原來已經有以色列國
(10)異端馬吉安制定聖經嘅正典
(11)公立嘅美國University of North Carolina Chapel Hill 係基督教大學
(12)聖經研究用嚟訓練傳教士
(13)Nestle Aland Novum Testamentum Graece (最新NA28)包括咗舊約聖經
(14)聖經話耶穌在聖殿踢盆
(15)摩西時代(1400-1200BCE)嘅古埃及境內有火山
(16)冇活火山即係有死火山
(17)Bart D Ehrman 係「護教學者」
(18)Bart D Ehrman 係在基督教學校任教、接受基督教資助
(19)佛洛伊德係神話學偉大學者
(20)病歷紀錄只有病徵,唔駛記錄診斷、檢查和治療
(21)死海古卷應該有福音和耶穌既記載
(22)蝴蝶幼蟲成長為成蟲,幼蟲係死咗(,考古發現!!!)
(23)蟋蟀和蝗蟲係會輪迴交替(,考古發現!!!)
(24)基督教福音書係亞蘭文、引用嘅係亞蘭文經書
(25)有亞蘭文聖經
(26)保羅和任何基督教成立後嘅基督徒冇用過希臘文嘅LXX
(27)牛頓係中世紀嘅人
(28)新約(聖經)原文唔係希臘文
(29)連「尼布甲尼撒」都係假,只係得個名
(30)聖經裏面用經緯度
(31)大學例如牛津、哈佛、耶魯、劍橋、 Princeton、U of Exeter有聖經神話研究方法
(32)大學例如牛津、哈佛、耶魯、劍橋、 Princeton、U of Exeter有聖經神話研究系
(33)Philo of Alexandra (25 BCE - 50 CE)竟然會受在公元60年之後才出現約翰福音及保羅書信影響
(34)猶太教嘅宗教經書唔係叫 Tanakh,而係「律法」Torah 妥拉
(35)猶太古籍並不保存於死海古卷中
(36)死海古卷只是偏遠地區的異端教派古籍
(37)他爾根(TARGUMS)係亞蘭文新約原文
(38)北半球太陽一年365日到喺東北方升起
(39)基督教成立之前係冇舊約
(40)保羅書信講保羅見到耶穌復活
(41)宇宙之外有大爆炸
(42)達爾文在小獵犬號回國後已構思出進化論/演化論

005U 2018-12-23 12:08 PM

005U 2018-12-23 09:41 PM

tman_human 2018-12-24 04:21 PM

2. 討論務必尊重其它宗教,以理性為原則,不可作人身攻擊、挑釁(以打搯草人的方式辯論會視為挑釁言論)、議論會員及針對(包括無神論和反教主意)。會員發帖,主題和內容不可以有既定立場(如基督教是反智,....),發帖人亦要有中立言論引導討論方向。
頁: [1]
查看完整版本: 聖經研究的「強逼性撤謊綜合症」