查看完整版本 : 女仔自動波3take pass 之何文田氹氹轉

hahacan 2018-12-11 07:06 PM

女仔自動波3take pass 之何文田氹氹轉

都不是18,22決定考車係因為照顧家人需要所以決定一試~我知好多人覺得女仔對操作機械係差d又或者自己知自己事,決定只報自動波~
2017.10
決定報考車牌
2017.12
筆試1 take pass
2018.9
合併試:培正(全肥)
2018.11(俾錢報快期)
合併試:培正(乙部合格,丙部肥佬)
2018.12(俾錢排快期)
丙部試 :忠義街(合格)

這半年我在何文田這個地方,行過都有想嘔既感覺!
我覺得揸車無我想像中咁難,但考試無我想像中易~由開始學唔識操作架車到出街,到有成功感再肥完一之又一次,終於合格個種感覺真係百般滋味

hahacan 2018-12-11 07:54 PM

2017 .6
決定開始學車、臨急搵師父,周圍搵師傅無期,上網隨便搵,終於找到~
唔知我多心定點,覺得師傅唔係太想教,上堂掛住打機,學左10堂決定轉師傅
2017.8
轉左第二個師傅,無咁hea,但佢太多學生再加上佢身體又唔舒服,我9月考到8月尾我都未行過考試路線😫,仲要記3條線!係學左掉頭泊位但唔係好熟練😦死梗,或者到時只能保一部分合格😥
2017.9
考前幾日,山竹襲港,周圍塌樹,培正周圍都唔例外,樹照過,好似打mario咁,好刺激~師傅覺得我羅位幾好
師傅特別安排多幾堂我掉頭泊位,已經做到9成熟練,覺得應該無問題!

正式考試!天朗氣清☀️
第一次考,緊張到癲左,係車上等考官,係我咁大個女其中一次覺得時間係過得咁耐~
終於到我啦!
開始乙部試,泊車完全無問題,記曬步驟,成功✌🏻
跟住掉頭,個人可能太興奮,再加上之前上堂掉頭次次成功,無諗過.....
掉頭位置有暗斜🤦‍♀️一直學都是平路~師傅去到先同我講,佢可能覺得無咩特別,對我來講好大件事!
第一手因為暗斜,無踏Blake,車太快,我又心急回軚,所以車前面仲有大把位~第二手退後、要踏油門,又太大力,手又唔夠快,唔可以控制車頭偏右,第三手就已經撞膊😭,考官叫我落車,就知道完了吧~
未回氣,又即刻要出考場,培正出考場出名易肥,要望右睇有無車,再左轉上斜,太慢回軚會過綫,太快會撞左邊欄~
師傅教我望行人過路燈,就知幾時出係安全!
出考場,見對面路人燈仲係紅色,即係仲有車來啦😫,我要不斷望先出得啦~終於出左,望左一眼,考官認為我望得唔夠,大剔😞
已經無咩心機,再繼續行,行培正二線,橋底左轉公主道,轉入常盛街無望右鏡,考官即講,已知兩部分都肥,我很沮喪地繼續行埋文福道,仲要做埋斜路開車(已經肥左啦,仲要做😖),最後死狗咁返試場😭😭

hahacan 2018-12-11 09:31 PM

2018.11
上網睇合併試排期,要等10個月,等得來我個學牌都到期啦:smile_39:
俾錢排左快期,又係排返培正,心諗正呀,唔駛重新再學!
又見到師傅啦,由排快期到正式考,只有10天時間,今次我特登叫師傅帶我去有暗斜地方練掉頭,:D可以大概知咩感覺
又行返個三條路線,開始有d悶啦
練1線:橋底右轉巴富街,要留意黃格,只可以停一架車,而且轉燈超快,平均過3架車已轉黃燈,再轉窩打老道多巴士小巴,而且多死車,但任何時間可練
練2線:橋底左轉公主道,車快,右轉培正道準備轉上文福道路口,考試中心對面,過右線要望盲點同埋小心撞欄
練3線,忠孝街左轉佛光街cut線,路面超多車同超快,俾師傅話我經常錯過過線時間,後面車bu到我暈,好沮喪
2017.11
第二次考試,考09:50
培正有兩個位置考掉頭泊位,個人認為埋面個個較為理想!
又係車到等了又等,同自己講考唔到就算:smile_24:終於又到我,考官感覺幾嚴,無計要開始:(
吸收之前經驗要冷靜,記住要訣,終於掉頭泊位成功!
出死亡門口,我停左好耐,耐到連考官都叫我出門口,我不停望,今次又衰第二樣野,回軚太慢少少越過對面線,考官微微踩停,心想咁快就玩完?可能左手有舊患再加緊張,軚盤控制不當,之後都有微微過線,考官未完全踩停,心諗仲有得玩~
又係培正2線,今次左中右鏡都望曬,竟然就有架私家車係公主道轉常盛街陰影位置CUT線,100字粗口在心中,考官又踩BLAKE了:')
兩次!兩次都係同一個地方:@
繼續行>培正道>文福道斜路停車,當天勁多學車上堂,我去邊都被學車頂住,原本俾斜路停車位置都被佔領:Q,考官示意我其他位置做斜路停/開車,太心急竟然忘記打燈,心想玩完了,衰左斜路停/開車等於肥乙部:Q:Q:Q
慢慢駛回考試中心,應該又來全肥,唔考啦
收到成績單,乙部合格:lol,丙部肥,又有返希望,但係又要俾錢了

Jonathanchan007 2018-12-11 10:29 PM

供喜晒 用左幾$啊

hahacan 2018-12-11 10:45 PM

[quote]原帖由 [i]Jonathanchan007[/i] 於 2018-12-11 10:29 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491859286&ptid=27905588][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
供喜晒 用左幾$啊 [/quote]
錢💰呢家野🤦‍♀️接近20k

Jonathanchan007 2018-12-11 10:58 PM

我都用左10幾K啊😖唔緊要啦考一次用一世咁諗無咁痛

hahacan 2018-12-11 11:29 PM

其實排丙部試唔駛太耐,大概出年2月尾可以考,但我又心急,想快快手搞掂,所以又俾錢排快期了
心情矛盾,排培正熟悉但又好難,排新線又要重新學~今次抽到忠義街😅
2018.12
忠義街 考14:40
補左10課,路線比培正短,唔駛行公主道呢d又快又多車既路,但係死車多,人又多,要停班馬線,呢d係我係培正無學
又考啦!又係遙遠的等待,今次考官好似nice d wor,我心又定d🤣
開車啦,超慢車速😆感恩無咩車,路人超好,無失驚無神走出嚟,過馬路又快手快腳,好順利
考官示意我轉入迦密村街,心有怯怯地,因為冇練過,考之前師傅揸咗一次俾我睇,同埋上網睇見死車超多,好多人肥喺呢度😫過左消防局之後開始發現有死車,停咗2秒我先夠膽過
跟住又有突發野,係一個路口有架車個車頭凸咗出嚟,我都唔知佢究竟想出定係泊,又等左3秒確定無郁我就過,今次返試場終於風平浪靜😆😆😆😆
總結:考車雖然要有一定技巧同知識,但運氣同個人反應(當然仲有扮野技巧)係超重要~一take pass唔代表好叻,考幾次亦唔代表手車渣,希望與其他努力當中既朋友共勉之[attach]9099033[/attach]

tommylch886 2018-12-11 11:59 PM

恭喜晒。。。

小弟都要兩次先考到,出左 P 唔夠一個月。。。多多指教。。😄😄

KZL 2018-12-12 11:49 PM

恭喜樓主,繪喜繪聲分享:D
我考時又係比個PK不洽當搶線,係燈位前2個車位前行無阻準備出燈位,呢個時候聽到比大油引擎加速聲望中鏡發現收油讓佢過先,收遲些油隨時比考官踩停,窒左窒搞到我要係路口黃燈比油衝出去好狼狽:@

[[i] 本帖最後由 KZL 於 2018-12-12 11:50 PM 編輯 [/i]]

hahacan 2018-12-13 11:34 AM

[quote]原帖由 [i]KZL[/i] 於 2018-12-12 11:49 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491910512&ptid=27905588][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
恭喜樓主,繪喜繪聲分享:D
我考時又係比個PK不洽當搶線,係燈位前2個車位前行無阻準備出燈位,呢個時候聽到比大油引擎加速聲望中鏡發現收油讓佢過先,收遲些油隨時比考官踩停,窒左窒搞到我要係路口黃燈比油衝出去好狼狽:@ ... [/quote]
都唔明呢d人,真係好想打鑊佢

candycheung27 2018-12-13 12:41 PM

恭喜呀
我黎緊都考第三次, 請問你比錢邊間排快期?

我第一次 忠義
第二次 培正

冥王星11號 2018-12-13 12:50 PM

即是考試成功!現在考車牌真不易。

hahacan 2018-12-13 02:08 PM

[quote]原帖由 [i]candycheung27[/i] 於 2018-12-13 12:41 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491930287&ptid=27905588][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
恭喜呀
我黎緊都考第三次, 請問你比錢邊間排快期?

我第一次 忠義
第二次 培正 [/quote]
Pm u la

紋身漢 2018-12-13 04:15 PM

我20號都考忠義 我暫時都未行過呢條街 聽講學牌唔係咩時間都可以行 同埋要斜路泊車比較難

hahacan 2018-12-13 05:32 PM

[quote]原帖由 [i]紋身漢[/i] 於 2018-12-13 04:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491939892&ptid=27905588][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我20號都考忠義 我暫時都未行過呢條街 聽講學牌唔係咩時間都可以行 同埋要斜路泊車比較難 [/quote]
假日可以,平日要夜晚7:30先可行,同埋係好多學車,要不斷等~你20號考而家都未行過🤔
我唔係忠義街考掉頭泊車,但係我見係斜路同埋不斷有車有行人係旁邊,感覺都幾難

ThE_TrUe5566 2018-12-22 08:38 PM

我覺得跟到好師傅
1 take pass 既機會大好多
因為壓力冇咁大...

SRA 2018-12-23 12:36 AM

睇完post,好勵志,我尋日肥左乙部

Louis義仔 2019-1-3 02:45 AM

忠義街幾好考,培正難d,最終我都係葵盛pass:smile_35:
頁: [1]
查看完整版本: 女仔自動波3take pass 之何文田氹氹轉