查看完整版本 : 琴日天光考試肥,其中黃紙錯誤一項吾明

巨商 2018-12-4 09:21 AM

琴日天光考試肥,其中黃紙錯誤一項吾明

琴日11點去天光道考路試,合併試 

咁心情系好緊張又多野諗,見到考牌官來,佢帶黑超有種氣場,當時我仲r底幾份 

當考牌官確定晒所有文件後就叫我泊個L位,再行出試場往亞皆老街方向走,全程搵吾到機會以轉3波行走,直到做埋3手軚掉頭就回試場等成績 

整個過程都用番晒師傅平時教我既,睇youtube教學的,做足晒所有需要做的動作,步驟 

而考試官全程只發出方向指示比我啦,佢就無寫任何野,不過番到試場講左一句說話,「你考棍波van,吾能夠只用1,2沒行走,要上3波行走」 

之後他就番去office ,我都入去等成績,心諗死啦,又晒左個考試機會同幾千蚊 
當miss派成績,我乙部合格,而丙部就吾合格 

而我睇番剔左邊項嚴重,一看 
44.未有選用適當波檔(有輕微&嚴重) 
47.警覺性及判斷力弱(有輕微&嚴重) 

44,我無轉上3波,我認衰依項啦 
而47,我真心不明白點判斷 

同埋47系点評分,真系好想知 

另外都有bro都會錯47而被剔嚴重?

jason114 2018-12-4 11:04 AM

47.警覺性及判斷力弱(有輕微&嚴重)

判斷力弱應該係指你有機會上三波但無上

聽過師傅講
錯過左小路出大路既時機, 雙白線等太耐都會剔呢項

ghostkcleung 2018-12-4 01:50 PM

亞皆老街、公主道,
點都要上一段仔 3 波,
除非真係好繁忙,
但條路咁長,應該有時機要咁樣做。

fatdog7715 2018-12-6 05:04 PM

47..係大直路你行得慢..好易發生危險架...搞到後面D車下下要轉線過你頭哦

Jonathanchan007 2018-12-6 09:51 PM

1波起步 2波算低波上斜落斜用 正常公路行駛用3波以上 用2波好鬼嘈架。

Jonathanchan007 2018-12-6 09:55 PM

就算你上左3波唔一定要快啊 可以輕輕拖一拖極力子踩一踩迫力減少少車速

cheukyin2348 2018-12-9 09:30 PM

即係話你判斷唔到幾時上3波

cheukyin2348 2018-12-9 09:32 PM

[quote]原帖由 [i]巨商[/i] 於 2018-12-4 09:21 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491471201&ptid=27890023][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
琴日11點去天光道考路試,合併試 

咁心情系好緊張又多野諗,見到考牌官來,佢帶黑超有種氣場,當時我仲r底幾份 

當考牌官確定晒所有文件後就叫我泊個L位,再行出試場往亞皆老街方向走,全程搵吾到機會以轉3波行走,直到做埋3手軚掉頭就回試場等成績 

整個過程都用番晒師傅平時教我既,睇youtube教學的,做足晒所有需要做的動作,步驟&nbs ... [/quote]

天光道3條線,你考邊條

sfasj478 2018-12-10 07:20 PM

應該係44送47

khz 2018-12-14 02:01 PM

考官會因路況判斷你有冇機會上三波,唔通塞車都話你冇上三波咩
頁: [1]
查看完整版本: 琴日天光考試肥,其中黃紙錯誤一項吾明