查看完整版本 : 逃稅問題

yokosojapan 2018-11-21 05:37 PM

逃稅問題

我係自顧人仕無限公司,大概2012-2017年期間同一個老板做野,佢每個月都有份job叫我開2-3張invoice,一張係個job嘅payment,另外嘅唔知佢有乜用,通常都係幾萬蚊,2018年4月開始佢將間公司轉讓咗俾人,個新老板查數發現有問題話佢穿櫃桶要舉報佢同報警,想請問我開假invoice係唔係都會一身蟻?:funk:

今天懷舊的水樽 2018-11-21 05:54 PM

[quote]原帖由 [i]yokosojapan[/i] 於 2018-11-21 05:37 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490879268&ptid=27864394][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我係自顧人仕無限公司,大概2012-2017年期間同一個老板做野,佢每個月都有份job叫我開2-3張invoice,一張係個job嘅payment,另外嘅唔知佢有乜用,通常都係幾萬蚊,2018年4月開始佢將間公司轉讓咗俾人,個新老板查數發現有問題話佢穿櫃桶要舉報佢同報警,想請問我開假invoice係唔係都會一身蟻?:funk: ... [/quote]
當時知道係假就會, 唔知道就唔會:smile_44:

louie186 2018-11-21 06:17 PM

張發票係佢指示你開?
你用乜咩身份開?
當中有無利益輸送?
最關鍵果D無喎,點答你:smile_39:

同埋唔係逃稅,係詐騙
你口中果個老闆我相信只係股東

[[i] 本帖最後由 louie186 於 2018-11-21 06:19 PM 編輯 [/i]]

yokosojapan 2018-11-21 06:28 PM

我係一人公司
係佢指使的
佢係我主要收入來源我無得拒絕同埋我只係收番個Job嘅錢其他我唔知佢
謝謝回覆

nihonjindesu 2018-11-21 09:08 PM

係佢唔找Invoice ,唔係invoice 假

111x111=12321 2018-11-21 09:58 PM

討論上,
逃稅, 其實都係詐騙一種.:smile_13:

會計上,
一單Job, 幾張不同Invoices, 仲要不同錢碼, 其實已經[color=DarkRed]有問題[/color], 入唔到賬.
依家唔係查樓主賬, 未講呢方面.

回樓主,
該老板東商事發, 樓主是對賬這部分角色, 刑事案, 要你解釋清楚....... 你很可能是[color=DarkRed]無知Foul play[/color], 會上身! :smile_19:

111x111=12321 2018-11-21 10:00 PM

"話佢穿櫃桶" 唔知有前因後果定唔識告, 由新老板喇~
頁: [1]
查看完整版本: 逃稅問題