查看完整版本 : 樓主BAN人權力(限制其他會員於他帖發言回覆) 問題

oneone11 2018-11-7 10:24 AM

樓主BAN人權力(限制其他會員於他帖發言回覆) 問題

依家discuss俾佐帖子樓主可以任意BAN會員於他帖內回覆既權力
原意係乜? 怕有會員係帖內搞事/洗版定點?
但係其實只要有人/該樓主同版主投訴人生攻擊/洗版,etc, 自然可以處理, 咁點解仲要俾咁大個權力樓主?
會否造成濫用? BAN哂反對聲音, 再自己造一堆分身黎推帖刷贊, 令言論風向傾向自己

版主應該有會員BAN其他人既統計數據.  相信版主也清楚金融版某熱帖樓主, BAN人可能無一千都有幾百, 版主不便也不用公開, 我只係指出呢個功能也許會造成濫用情況/ 嚴重負面影響自由討論

我建議版主重新審視一下樓主BAN人權利
防止被濫用
考慮有無需要為BAN人權力設限, 例如BAN人次數

oneone11 2018-11-7 10:42 AM

有D會員只係平常回覆發表自己反對/不同意既意見和質疑,
卻直接被樓主BAN,

然而樓主卻可以一直回覆反擊該會員,

該會員想再反駁澄清, 就會顯示"被限制回覆"

變成單向, 有樓主講, 無會員講

oneone11 2018-11-7 10:51 AM

如有會員被檢舉, 都係要有違版規既情況下先會被版主屏蔽或禁言
但會員如正常禮貌持平發表反對意見,

係無違版規情況下卻可以直接被樓主永久禁回覆:smile_41:

canon123 2018-11-7 05:22 PM

針冇兩頭利,壇方設計此供能係防止一些會員搗亂爲主因。
一隻手掌拍吾響,佢要一言堂,如冇討論,個帖會沉。如有違規言論,可以檢舉由版主跟進。
你亦可以開個新帖再繼續討論,歡迎該會員到訪。但小心勿引發罵戰。
謝謝。

oneone11 2018-11-8 03:42 PM

會員搗亂可以被檢舉由版主跟進
依家係會員係無違規情況下都被[u][b]大量[/b][/u]禁言

而且你話原因係防搗亂, 但問題係, 無搗亂既人都大量被BAN
只係平和理性地講, 都被BAN

此乃濫用情況

港人就係咁, 不懂因時制宜, 只因循守舊
怪不得一直被超越

[[i] 本帖最後由 oneone11 於 2018-11-8 03:54 PM 編輯 [/i]]

oneone11 2018-11-8 03:47 PM

原設計係有原因, 我知道
但當出現abuse情況, 係咪應適時review下? 而唔係只一味答番個初衷原因?

canon123 2018-11-8 07:03 PM

好既,閣下意見會轉達壇方跟進。

[taguid=6074869]mhmimi[/taguid] [taguid=6147494]liecharyo[/taguid] [taguid=6352496]hyunjung[/taguid] 

hyunjung 2018-11-9 11:15 AM

[quote]原帖由 [i]oneone11[/i] 於 2018-11-8 03:47 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490223051&ptid=27834037][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
原設計係有原因, 我知道
但當出現abuse情況, 係咪應適時review下? 而唔係只一味答番個初衷原因? [/quote]

會員你好,:chcz_02:
感謝你有關「黑名單」功能的意見,
我們會向壇方轉達相關建議。

樓上的叔叔 2018-11-11 09:44 AM

[quote]原帖由 [i]oneone11[/i] 於 2018-11-7 10:24 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490151386&ptid=27834037][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
依家discuss俾佐帖子樓主可以任意BAN會員於他帖內回覆既權力
原意係乜? 怕有會員係帖內搞事/洗版定點?
但係其實只要有人/該樓主同版主投訴人生攻擊/洗版,etc, 自然可以處理, 咁點解仲要俾咁大個權力樓主?
會否造成濫用? BAN哂反對聲音, 再自己造一堆分身黎推帖刷贊, 令言論風向傾向自己

版主應該有會員BAN其他人既統計數據.  相信版主也清楚金融版某熱帖樓主, BAN ... [/quote]

我係此制度下受害者,我認為樓主內容不對予以辯正,樓主辯不過就把我禁言,做成一言堂繼續宣揚不正確內容誤導大眾,為此我對香討非常失望。

canon123 2018-11-11 10:48 PM

約一言堂,冇人討論,個帖會下沉。
你亦可以開新帖邀請對方到閣下主題討論。因在你主題,對方冇權禁你。
頁: [1]
查看完整版本: 樓主BAN人權力(限制其他會員於他帖發言回覆) 問題