查看完整版本 : 有無人自駕7月尾上過Mount Buller 雪山?

angus 2018-10-29 09:45 PM

有無人自駕7月尾上過Mount Buller 雪山?

我下年暑假計劃會去MT Buller 雪山滑雪。我因為無咩雪地查車的經驗,所以plan 前想問問各位。

1. 一般7月尾上山的路難唔難查?無雪呔危險嗎?
2. 上到山易泊車嗎?
3. 如果過夜,係咩一定要帶雪鏈?悉尼的租車公司有嗎?定可以在山腳租?
4. 我另一個選擇可以住係山腳的hotel(如:The Sebel Pinnacle Valley) 再Call 車或巴士上去。咁樣會唔會安全D?又會唔會花好多時間?

謝謝。

tfk12au7 2018-10-30 12:11 AM

6-9月是 ski season,可能開始有雪至冇乜雪。7月尾正常是ski fields有雪。我過往7,8月去 Snowy mountains, Mt Buller都未遇過馬路有雪,冇經歷過落 snow chain行車。但上雪山政府規定要帶定 snow chain。就算馬路冇雪都要帶定,雪山查到冇 snow chain是會罰錢的。
近雪山的油站及很多租 ski用品的鋪頭都有 snow chain租,好平租的。如果上雪山路有積雪,山下入口會有人check車,要裝了 snow chains先俾上山。

Mt Buller近 Melbourne,唔知點解你講 Sydney,你想由 Syd開車去 Mt Buller滑雪?通常 Syd人去 Snowy Mountains幾個 snow fields; Mel人去 Mt Buller, Falls Creek滑

snow fields附近有好多車位,未試過冇位,不過可能行遠少少。

未試過坐 的士或巴士上 snow fields,亦唔知有冇。澳洲人主要自駕,的士並不是伸手,甚至一 call就有。冇雪時並不危險,普通上山多彎路。

[[i] 本帖最後由 tfk12au7 於 2018-10-30 12:18 AM 編輯 [/i]]

angus 2018-10-30 09:14 PM

我係計劃由悉尼查車去墨爾本,中途上雪山的。

咁即係話租 Snow Chain 上雪山好似好過又要Call 車?咁一般Mount Buller 都適合新手至中級的人去滑嗎?十分感謝。

tfk12au7 2018-10-30 10:47 PM

Syd去 Mt Buller唔順路,你之後會去Mel玩? Syd 99%人會去 Snowy Mountains幾個 Snowy fields滑。

住得澳洲的人唔會開車到山腳然後 call車,開幾百公里到山腳,最後1x-2x KM唔會唔開車。 山頭野嶺冇 Uber或 taxi,有乜車可以 call? 有唔少人有自己 ski, snow board, 外套、 goggle, gloves。自己帶齊 gears,去到停車場就換齊衫即去滑。

無論 Mt Buller及 Snowy Mountains都有 tracks合唔同 level。你 Syd去我推介你諗諗 Thredbo。
頁: [1]
查看完整版本: 有無人自駕7月尾上過Mount Buller 雪山?