查看完整版本 : 遺產承辦

Lokson1874 2018-10-24 12:07 PM

遺產承辦

母親早年過身,而爸爸上年都過左身,剩下我與哥哥,我舊年4月去左做遺產承辦,爸爸當時無立遺囑,只剩低一層舊洋樓,股票,銀行存款等。
(層樓係父母聯名,爸爸生前講過,是長命契,媽媽過身,自動會轉給爸爸,不用再處理...大概咁講過)

在完成遺產承辦,我當時已將股票,存款等轉名,唯獨樓宇方面,因當時太太懷孕及要搬屋,未有時間去處理層樓,請問大家:

1. 份遺產承辦已過了1年多,會否有時間限制?
2.如牽涉到樓宇,是否一定要找律師處理?

謝謝大家
🙏🏻🙇🏻‍♂️

[[i] 本帖最後由 Lokson1874 於 2018-10-24 12:16 PM 編輯 [/i]]

今天懷舊的水樽 2018-10-24 01:48 PM

[quote]原帖由 [i]Lokson1874[/i] 於 2018-10-24 12:07 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=489436739&ptid=27802919][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
母親早年過身,而爸爸上年都過左身,剩下我與哥哥,我舊年4月去左做遺產承辦,爸爸當時無立遺囑,只剩低一層舊洋樓,股票,銀行存款等。
(層樓係父母聯名,爸爸生前講過,是長命契,媽媽過身,自動會轉給爸爸,不用再處理...大概咁講過)

在完成遺產承辦,我當時已將股票,存款等轉名,唯獨樓宇方面,因當時太太懷孕及要搬屋,未有時間去處理層樓,請問大家:

1. 份遺產承辦已過了1年多,會否有時間限制?
2.如 ... [/quote]
1. 無時間限制, 但唔好做不必要拖延
2. 轉名通常要律師轉, 土地注册處唔係咁LIKE啲LAYMAN:smile_44:如果你真係識手續, 理論上你自己搞都得, 但唔建議:smile_44:

chuwy 2018-10-24 05:47 PM

都係一,二萬嘅嘢,比律師攪啦

111x111=12321 2018-10-24 05:50 PM

2. Assignment一定要律師處理
法例要求、專利
頁: [1]
查看完整版本: 遺產承辦