查看完整版本 : 以西結書4個活物

石子傲 2018-10-13 10:29 AM

以西結書4個活物

以西結書第1章形容4個活物

"各有四張臉,四個翅膀。他們的腿是直的,腳掌好像牛犢的蹄,燦爛如磨亮的銅。在四面的翅膀以下有人的手。這四個活物的臉和翅膀是這樣:翅膀彼此相接,行走時並不轉彎,各自往前直行。至於臉的形像:四個活物各有人的臉,右面有獅子的臉,左面有牛的臉,也有鷹的臉;11這就是他們的臉。他們的翅膀向上張開,各有兩個翅膀彼此相接,用另外兩個翅膀遮體。"

呢個係咪天使嘅樣貌?

以馬忤斯 2018-10-13 11:33 AM

墮落天使撒但可幻化不同型象,同样服役天使,也可能幻化任何样子。

石子傲 2018-11-2 07:25 PM

有冇人可以答下我呀?

pizza5 2018-11-3 10:26 AM

[quote]原帖由 [i]石子傲[/i] 於 2018-11-2 07:25 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=489925194&ptid=27778594][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有冇人可以答下我呀? [/quote]

咁深既經文, 自己回教會問傳道吧~~~

藉著末日說愛你 2018-11-4 10:25 PM

樓主閣下,你說的就是:lDD_003:

妹豬豬3 2018-12-1 10:31 AM

要理解《以西結書》講嘅四活物點解係咁嘅樣,就先要了解一下以色列鄰居巴比倫地區嘅宗教信仰。

大英博物館、法國羅浮宮、德國貝加蒙博物館、塞浦路斯博物館,收藏左好多中東地區嘅古物,例如當時嘅蘇默爾人、亞甲人、巴比倫人、亞述人嘅神像︰

[轉載]

[attach]9061268[/attach]

[attach]9061269[/attach]

[attach]9061270[/attach]

[attach]9061271[/attach]

[attach]9061272[/attach]

[attach]9061273[/attach]

[attach]9061274[/attach]

[attach]9061276[/attach]

當時尼D文明對某D野獸好敬奉,因為每種野獸各自有D專長係人類冇嘅, 例如牛有好大氣力、獅子有好強嘅獵食技巧、鷹會飛天、魚會游水、蠍子有毒......,所以古代人當佢地係神靈一樣敬奉,於是製作出獸頭人身或者人身獸頭嘅神像,表示佢地所信嘅神、或者佢地嘅皇帝好強勁。

《以西結書》嘅四活物,同尼D圖片嘅神像相似。一般嘅解法係,以西結時代嘅猶太人,佢地嘅信仰已經被亞述、巴比倫、埃及嘅宗教同化,佢地諗到嘅神就係尼D樣貌,所以耶和華上主同佢嘅使者用巴比倫神靈嘅樣貌向以西結顯現。四活物個樣,我地今日華人信徒睇落去覺得非常怪雞,但係以西結當時嘅猶太人一睇就明佢地係乜。

我地基督教所信嘅神係一個非常之嫌卑、非常之遷就人嘅神,用人類理解到嘅方式黎見人。

[[i] 本帖最後由 妹豬豬3 於 2018-12-4 09:46 PM 編輯 [/i]]

lrr174 2018-12-4 02:25 PM

啟示錄同樣有 四活物,
啟示錄形容 四個活物 就在 神的寶座附近 "當值",
他們晝夜不住地說:聖哉!聖哉!聖哉!主神是昔在、今在、以後永在的全能者。

冇可能 四個活物 是因為要迎合人類愚昧 而作到似個d埃及神靈, 呢個不是聖經的風格

個人認為  四個活物 是真有其物,  而且並不是邪惡之物.
從名稱分類 應該有別於天使

[[i] 本帖最後由 lrr174 於 2018-12-4 02:28 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 以西結書4個活物