查看完整版本 : 加強規管共享單車市區禁擺放違泊

win888999 2018-9-28 09:59 PM

加強規管共享單車市區禁擺放違泊

港澳版>新聞>港澳

啲共享友又要失望:smile_o03:見一部清一部罰款及充公更加好:smile_03::smile_03::smile_03::smile_03:

加強規管共享單車 市區禁擺放違泊
09月28日(五) 18:39

運輸署制訂了共享單車的營運守則。
1/2
社會一直有聲音要求政府加強規範共享單車。運輸署今日(28日)公布《無樁式自助單車租賃業務守則》,並與4間共享單車營辦商HobaBike、Ketch'up Bike、LocoBike及ofo簽署《無樁式自助單車租賃業務營運備忘錄》,變相承認共享單車的營運地位並作出規管,但同時營辦商不應在市區擺放單車,相關政府部門會於單車違泊黑點採取執法行動及進行清理。

運輸署表示,參考海外城市不同的規管模式及經驗後,運輸署基於現行的法律框架,向營辦商制訂了《守則》並涵蓋5個範疇,包括不應在市區投放單車;透過手機應用程式主動向用戶提供適切協助,包括安全守則及防止違泊或阻塞等指示;建立有效處理查詢及投訴的服務熱線,以及回覆查詢/投訴的服務承諾;設立有效的實地巡查機制;及向政府提供營運數據作監察和分析用途。

運輸署又指,會在適當地點增建不少於3500個單車泊位,便利市民使用單車。

[[i] 本帖最後由 win888999 於 2018-9-28 10:01 PM 編輯 [/i]]

qgal 2018-9-29 09:48 AM

昨日都同朋友講起(佢係共享單車使用者),佢話好多時目的地及其附近都冇停泊位,如果要泊好再行一大段路才去到目的地,咁踩共享單車嚟做乜,不如搭車!:smile_45:

我個人認為所有規管對共享單車使用者有冇罰則先,如果冇就一切都是空談!

[[i] 本帖最後由 qgal 於 2018-9-29 09:55 AM 編輯 [/i]]

地獄性感的馬 2018-9-30 04:11 AM

😋😋😋😋

luckkong 2018-9-30 01:54 PM

""但同時營辦商[color=Red][b]不應在市區擺放單車[/b][/color]""

我說:這點可能才是最重要, 講真在有單車徑區內,
所出現的社區問題, 其實都可以係小事,
分分鐘如舊地, 把個波交比其他部門不繼互踢,
最後運輸署其實理唔理都仲得!

而事實之前我也說, 佢地一玩到去市區的話, 就遲早出事,
市區馬路係有權踩單車, 而且絕對性比有單車徑之區更高!
但問題係, 唔係講緊學單車徑咁, 事旦JOJO上路也可安全,
最後事實不肯定, 是否真的被我說中, 真的遲早死一件而真的死了一件後,
運輸署唔做野都唔得, 而 "餘下的" 業界, 就有自知之明而接受吧!

而相信運輸署亦多似是嚴重考慮這點, 而重點納入題內吧!
早已說, 投在市區, 不是鼓勵違法使用行路!
就是鼓勵分分鐘連單車徑都未踩得好的人,
合法踩出馬路送死?

不比面的說一句, 為生意為理念,
可以腦也不用, 盲目硬推,
全無責任惑可言!

ANYWAY, 照之前共車的走勢, 政府要做野, 只是遲早問題而已!
好事吧!
頁: [1]
查看完整版本: 加強規管共享單車市區禁擺放違泊