查看完整版本 : 點解日本油電混合的中型MPV一定是7座而沒有8座?

wanlon 2018-9-26 02:25 PM

點解日本油電混合的中型MPV一定是7座而沒有8座?

純好奇, 這個問題我搵左好耐都無地方解答到.

點解日本的中型MPV, 如noah/voxy/serena/stepwgn等等呢啲車, 汽油版都有8座, 但一變油電混合就只有7座版? 好似serena呢啲標榜可7可8的車, 出左部真電動引擎的serena e-power, 內籠同原本serena都無大分別, 但就係要減左個變型中排座變返做7座車! 真係好唔明.

[[i] 本帖最後由 wanlon 於 2018-9-26 02:27 PM 編輯 [/i]]

abs0 2018-9-26 11:12 PM

不難明白。  香港汽車市場其實好細, 車行不能提供太多選擇, 否則年尾會有太多死貨。

hybrid比較貴, 買得hybrid/貴的車相對有點要求。  7座位日本車提供中排大班椅, 比較吸引願意多付錢的買家。

wanlon 2018-9-27 08:04 AM

[quote]原帖由 [i]abs0[/i] 於 2018-9-26 11:12 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487973793&ptid=27740261][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
不難明白。  香港汽車市場其實好細, 車行不能提供太多選擇, 否則年尾會有太多死貨。

hybrid比較貴, 買得hybrid/貴的車相對有點要求。  7座位日本車提供中排大班椅, 比較吸引願意多付錢的買家。 ... [/quote]

唔關香港市場事, 係日本本土已經係咁, 無8座既中型Hybrid MPV. 清一色只有7座. 反而大型MPV好似Alphard咁Hybrid版就有8座. 其實係咪因為中型MPV做Hybrid車會有甚麼規格被限定了只可以有7座呢? 但我暫時又未搵倒相關貨料.

calvinleehk 2018-10-1 11:23 AM

[quote]原帖由 [i]wanlon[/i] 於 2018-9-26 14:25 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487946479&ptid=27740261][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
純好奇, 這個問題我搵左好耐都無地方解答到.

點解日本的中型MPV, 如noah/voxy/serena/stepwgn等等呢啲車, 汽油版都有8座, 但一變油電混合就只有7座版? 好似serena呢啲標榜可7可8的車, 出左部真電動引擎的serena e-power, 內籠同原本serena都無大分別, 但就係要減左個變型中排座變返做7座車! 真係好唔明. ... [/quote]
其他不清楚,但Serena e-Power因為遷就前座椅下的電池組引致地台不能全平,可能因為咁唯有放棄7+1設計。

Lanek 2018-10-8 12:31 AM

因為8座唔好放舊電吧,會好逼,唔夠舒適
頁: [1]
查看完整版本: 點解日本油電混合的中型MPV一定是7座而沒有8座?