查看完整版本 : 習慣同身材有無關係

☆╰傻__囡╯◇ 2018-8-11 12:58 AM

習慣同身材有無關係

其實係我平時觀察入面,好多時某的習慣好似都可以係無形中可以控制到自己既身形,
SIS你地既習慣同身材可唔可以分享下,我好想知係咪都有用,認真問。

170CM 高, 54KG左右,有肚腩仔,手腳都無線條可言
我係一個唔做運動既人,工作又係長期坐,好少行路。
基本上唔飲氣水,茶,咖啡。而水都唔多飲,但水同果汁算係飲得最多
煎炸,油膩既都好少食, 但一個月點都會食1,2包薯片,朱古力,糖之類,好多時零食會簡健康的既果仁,果脯,水果凍乾
我食野係速度係極慢,要咬好耐,可以食好多或者唔想食就一日一餐。
平時食得最多係水果、菜、海鮮、魚、牛肉,澱粉質既食物相對食得少的,湯都係比較飲得多既

因為我覺得身邊既朋友某的既習慣,好似同身材有的關係。都希望睇下有無的好既習慣可以學下

RReenn 2018-8-11 07:20 AM

絕對有關係,好的飲食習慣,加上有運動,keep得會好d
其實食野慢咬多幾下都有用

☆╰傻__囡╯◇ 2018-8-11 03:24 PM

之前有聽講過咬得爛的會容易消化

RReenn 2018-8-11 04:42 PM

[quote]原帖由 [i]☆╰傻__囡╯◇[/i] 於 2018-8-11 03:24 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=485360823&ptid=27635468][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
之前有聽講過咬得爛的會容易消化 [/quote]

一來啦!比飽肚感個腦要20分鐘左右,食慢d有幫助

head姐 2018-8-11 08:49 PM

冇咩關係

easymoney4life 2018-8-11 09:07 PM

stonelady 2018-8-12 08:14 AM

同意, 咀嚼可以刺激飽腹感
咬多啲對腸胃又好

我以前一路食麪包又飲野, 少左咀嚼, 所以都戒了
另外, 同樣既食物, 飲食次序都會影響
我平時係會先食曬菜 > 蛋白質> 澱粉質
除左可以減少總熱量攝取, (減慢血糖上升速度)又可以減少脂肪儲存

真心小女子 2018-8-12 01:07 PM

運動啦

infobear 2018-8-12 09:09 PM

咬爛D 對牙都好
頁: [1]
查看完整版本: 習慣同身材有無關係