查看完整版本 : 想請教創業步驟

chuksub1 2018-4-21 11:34 PM

想請教創業步驟

想請教各位師兄師姐
如果我想開果汁店,我創業既步驟應該要點,好似下面咁啱唔啱呀?

1) 產品(整咩果汁)

2) 試整果汁,design,搵供應商

3) 計算所需資金,手頭資金

4) 搵開鋪地點

5)買所需器材

6)開鋪裝修時才申領所需牌照?請問要幾耐先領到牌嫁?會唔會到開鋪都未有,定係開左鋪先申請嫁?要睇你有咩設施?

請問以上對嗎? 仲有無漏?

另外多口問句,有無創業基金資助呢類型鋪頭嫁?

唔好意思有咁多問題,感謝各位,請求教導,謝謝

fnbhk 2018-4-23 05:20 AM

如果冇經驗, 睇岩心水鋪位, 最好搵牌照顧問(牌佬)睇睇個地方出唔出到相關牌照先

閒閒地 2018-4-23 12:15 PM

[quote]原帖由 [i]chuksub1[/i] 於 2018-4-21 11:34 PM 發表 [url=http://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=478954103&ptid=27393530][img]http://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
另外多口問句,有無創業基金資助呢類型鋪頭嫁? [/quote]

師巳你呢類型生意,基本上唔會有基金會支持,除非你加入更多創意概念。
不過,如果你咩都未有,不論香港又好,全世界都好,真係好難單憑一個構思就搵到資金支持。
如果自己有辦法開到間鋪,又加入到一d科技類創意入去既話,單憑想找"資助"既話(資助係實報實銷),可以試下搵香港天使投資基金會。

經驗分享:小弟都攬緊個有點不同的初創項目,又係只得概念,當然已經做好晒前期規劃,亦都通過左香港天使投資基金會審核拎到資助,但欠缺啟動資金,咁既情況下好自然搵上其他投資機構,真格基金、天使灣、以正資本都回覆表明有興趣,但同樣都是希望我有些營運數據,即是說最終還是要自己想辦法攪到出黎。所以,如果以師兄你既構思,只是單純一個普通店舖,基本上無可能搵到投資人支持。

天生雀躍的水管 2018-4-24 07:12 PM

*** 該帖被屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 想請教創業步驟