查看完整版本 : 貸款抵押問題(代友發帖)

more102030 2018-2-16 04:42 PM

貸款抵押問題(代友發帖)

想借中小企貸款, 自己名下有間未供完的公屋, 但就係屋企人負責供.
暫只有份兼職, 夠自己生活, 巳經55歲, 無欠責.
Q1. 如果借唔到, 會否年齡問題?
Q2. 貸款公司會否一定要求用間屋做抵押?
Q3. 政府中小企資助同香港信貸公司的中小企貸款邊間易d申請?
有無ching借過? 分享一下經驗
想開洗衣店, 不是加盟, 巳親身在實體店做過, 覺得穩定. 謝!

more102030 2018-2-17 05:37 PM

up!
Happy New Year!

more102030 2018-2-28 12:55 PM

up!

Vickyjim 2018-2-28 05:04 PM

Q1. 會有關係, 1黎年紀大, 2黎兼職, 非全職, 人地借錢比你都會睇你還唔還到
Q2. 有機會, 要睇你借幾多, 多的話多數會要求你抵押, 驚你走數
Q3. 香港信貸公司的中小企貸款會易D, 政府的中小企貸款的話要睇返申請requirement

~kenny824~ 2018-2-28 08:19 PM

Q1. 如果借唔到, 會否年齡問題?兼職,冇抵押借到都唔會多
Q2. 貸款公司會否一定要求用間屋做抵押?基本唔抵押,因為你兼職,就算借到都唔多,幾萬內最多
Q3. 政府中小企資助同香港信貸公司的中小企貸款邊間易d申請?
中小企仲煩,要睇幾年年報,流水帳,勁難批,批到又批得小

more102030 2018-4-17 05:51 PM

謝謝回覆!:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 貸款抵押問題(代友發帖)