查看完整版本 : 球例一問

jy98138871 2017-12-23 12:00 PM

球例一問

如已被對手超分,我SET左對方SNOOKER,對方救失MISS左,可否CALL FOUL & MISS要求對方在白波最後停既位置重打?
(注:最後白波停既位置目標球亦被SET了)

ctojoe 2017-12-23 12:29 PM

超咗分無foul & a miss,你只可以選擇叫佢打多cue

無憂無慮 2017-12-23 01:12 PM

一般波樓水平,就算未超分都唔會重擺,若跟足職業做法,冇球証之下只會嘈交,盤波打9年都未打完。

klaukc 2017-12-23 07:36 PM

[quote]原帖由 [i]ctojoe[/i] 於 2017-12-23 12:29 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472768011&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
超咗分無foul & a miss,你只可以選擇叫佢打多cue [/quote]


樓主正正就係問可否唔重擺白波,就咁在白波最後停嘅位置叫對方打多cue,答案緊係得啦,不過仲有一個選擇,就係 free ball。

ah-leung 2017-12-25 11:33 PM

[quote]原帖由 [i]ctojoe[/i] 於 2017-12-23 12:29 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472768011&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
超咗分無foul & a miss,你只可以選擇叫佢打多cue [/quote]


即是問對手:你係唔係想打啊?

亞藍米 2017-12-26 01:30 AM

foul&miss是由球證判,只要救唔到就係。
如果D無球證的波樓評分賽而打嘅人又低端人種,算把啦:smile_30:

klaukc 2017-12-26 04:31 PM

[quote]原帖由 [i]亞藍米[/i] 於 2017-12-26 01:30 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472864095&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
foul&miss是由球證判,只要救唔到就係。
如果D無球證的波樓評分賽而打嘅人又低端人種,算把啦:smile_30: [/quote]


唔係喎C Hing,對方救唔倒,而自己覺得留低係一個靚 chance,可以唔使對方再救,自己打返。

亞藍米 2017-12-26 04:40 PM

[quote]原帖由 [i]klaukc[/i] 於 2017-12-26 04:31 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472880615&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



唔係喎C Hing,對方救唔倒,而自己覺得留低係一個靚 chance,可以唔使對方再救,自己打返。 [/quote]


你睇多D比賽片先啦。球證判時係唔會理你下一步係點。如果無叫and the miss代表無重擺必要,你亦可比對手打多Q。

klaukc 2017-12-26 06:27 PM

佳哥,話哂你都係国際球証,請就#6,7,8 結案陳詞:lDD_001:

嫣火~ 2017-12-26 10:25 PM

[quote]原帖由 [i]klaukc[/i] 於 2017-12-26 06:27 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472884934&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佳哥,話哂你都係国際球証,請就#6,7,8 結案陳詞:lDD_001: [/quote]


最基本嘅條例都要勞動國際球証?:lol

亞藍米 2017-12-26 11:27 PM

[quote]原帖由 [i]嫣火~[/i] 於 2017-12-26 10:25 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472894828&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



最基本嘅條例都要勞動國際球証?:lol [/quote]


緊係問許堅啦,我地以前問大黑:smile_47:

klaukc 2017-12-26 11:31 PM

[quote]原帖由 [i]嫣火~[/i] 於 2017-12-26 10:25 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472894828&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



最基本嘅條例都要勞動國際球証?:lol [/quote]


有一個有認受性説嘅出黎講野好D

嫣火~ 2017-12-27 12:01 AM

#7就好明顯係基本認知啦:lol

jerrychansk 2017-12-27 05:56 AM

當球証判某一方FM既時候,另一方可以有以下選擇

1.示意球証放回原位叫對方重打

2.叫對方喺停留地方打

3.自己喺停留地方打 ( 如有freeball可選擇freeball )




另外提到超咗分係咪唔會判FM呢?又未必一定既,如果球手完全冇意識去救既話,
例如細細力打開就算嗰d,球証一樣有權判FM既,當然呢d情況係冇乜機會發生.

klaukc 2017-12-27 07:51 AM

有勞佳哥:smile_o15:

番攤士碌架 2017-12-27 09:37 AM

佳哥

foul&miss 有無次數限
如果球手 連續十次 都救唔到
會怎處理 ?

jerrychansk 2017-12-27 12:24 PM

[quote]原帖由 [i]番攤士碌架[/i] 於 2017-12-27 09:37 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472908781&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佳哥

foul&miss 有無次數限
如果球手 連續十次 都救唔到
會怎處理 ? [/quote]


基本上以現今既執法尺度黎講,只要你未超分,球証都會判FM至到超分為止,當然係有位出而唔係比d波包實冇得出黎計。上一站香港公開賽就好似有一埸一個FM foul咗6x度。

[[i] 本帖最後由 jerrychansk 於 2017-12-27 12:33 PM 編輯 [/i]]

麥伶伶 2017-12-28 07:09 PM

[quote]原帖由 [i]jerrychansk[/i] 於 2017-12-27 12:24 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472914599&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



基本上以現今既執法尺度黎講,只要你未超分,球証都會判FM至到超分為止,當然係有位出而唔係比d波包實冇得出黎計。上一站香港公開賽就好似有一埸一個FM foul咗6x度。 [/quote]
小弟獻醜搭訕
真係包住或無乜可能救到,球證認為球手已盡力,都可以判完救完唔再判fm

咁多年,印象我只係電視睇過一次

jerrychansk 2017-12-28 11:39 PM

[quote]原帖由 [i]麥伶伶[/i] 於 2017-12-28 07:09 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472975547&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

小弟獻醜搭訕
真係包住或無乜可能救到,球證認為球手已盡力,都可以判完救完唔再判fm

咁多年,印象我只係電視睇過一次 [/quote]
雖然球例上冇寫明士碌架一定要救倒,但其實近年d裁判都已經有哂共識,逢係白波有位出既士碌架,都會判FM,所以d裁判係好做過以前架,少咗好多因為FM既爭拗.

麥伶伶 2017-12-29 01:01 AM

[quote]原帖由 [i]jerrychansk[/i] 於 2017-12-28 11:39 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472985685&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

雖然球例上冇寫明士碌架一定要救倒,但其實近年d裁判都已經有哂共識,逢係白波有位出既士碌架,都會判FM,所以d裁判係好做過以前架,少咗好多因為FM既爭拗. [/quote]
我睇精華講負碌set,睇到比素爾有球,白波攝住底咕同隻顏色波,要打隻波就係黑波嗰度,我睇枱面形勢,應該極難打,條片無交代最後點,但比著以前,應該可以唔使判fm

麥伶伶 2017-12-29 01:03 AM

[attach]7727002[/attach]

麥伶伶 2017-12-29 01:04 AM

睇番,原來又無咬死,個波右邊仲有位岀:fst_013:

jerrychansk 2017-12-29 02:38 AM

[quote]原帖由 [i]麥伶伶[/i] 於 2017-12-29 01:04 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472988097&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
睇番,原來又無咬死,個波右邊仲有位岀:fst_013: [/quote]
今時今日呢球波就算咬死都要判FM.

麥伶伶 2017-12-29 08:45 AM

[quote]原帖由 [i]jerrychansk[/i] 於 2017-12-29 02:38 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472989405&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

今時今日呢球波就算咬死都要判FM. [/quote]
Thx ching:fst_013:

嫣火~ 2017-12-29 08:54 AM

:lol呢球肯定唔會判fm啦,因為已經超左分

jerrychansk 2017-12-29 09:14 AM

[quote]原帖由 [i]嫣火~[/i] 於 2017-12-29 08:54 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472994456&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
:lol:lol呢球肯定唔會判fm啦,因為已經超左分 [/quote]


係,呢球冇FM,但我意思係指呢類士碌架都會判FM:lol

嫣火~ 2017-12-29 01:01 PM

[quote]原帖由 [i]jerrychansk[/i] 於 2017-12-29 09:14 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472995051&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



係,呢球冇FM,但我意思係指呢類士碌架都會判FM:lol [/quote]


其實咁都係好事,只要尺度一樣,至少大家唔使拗

bigbig69 2017-12-29 05:44 PM

[quote]原帖由 [i]jerrychansk[/i] 於 2017-12-28 11:39 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472985685&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

雖然球例上冇寫明士碌架一定要救倒,但其實近年d裁判都已經有哂共識,逢係白波有位出既士碌架,都會判FM,所以d裁判係好做過以前架,少咗好多因為FM既爭拗. [/quote]
佳哥,記得早幾年睇香港公開賽陳國明對劉家林,劉家林set咗陳國明cue, 陳國明救咗四五cue都救唔到,球証就一路判foul and miss,劉家林就一路要求重擺,但之後陳國明都係救唔到,個球証就喺未超分嘅情況下只call foul而不是foul and miss,請問佳哥點解會有呢個情況出現?如果個球証認為球波係冇位出的話點解唔第一cue就call foul?

jerrychansk 2017-12-29 05:59 PM

[quote]原帖由 [i]bigbig69[/i] 於 2017-12-29 05:44 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=473016697&ptid=27138333][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

佳哥,記得早幾年睇香港公開賽陳國明對劉家林,劉家林set咗陳國明cue, 陳國明救咗四五cue都救唔到,球証就一路判foul and miss,劉家林就一路要求重擺,但之後陳國明都係救唔到,個球証就喺未超分 ... [/quote]


嗰次係個別事件,同埋都唔係近年,好幾年喇,無謂再深究了:lol

嫣火~ 2017-12-29 07:27 PM

前兩個月有場賽事,應該係丁俊暉對顏炳濤,其中有1cue肥丁set左顏炳濤,双方分數正正同上圖比素爾果場一模一樣,結果顏炳濤救唔到,但球証竟然call foul and miss,顏炳濤又竟然走去再救一次,呢個case會唔會喺賽後有手尾跟?
頁: [1] 2
查看完整版本: 球例一問