查看完整版本 : 屋企用電磁爐整 煲仔飯

artsevergreen 2017-12-16 06:03 PM

屋企用電磁爐整 煲仔飯

屋企用電磁爐整 煲仔飯
工具:
1. 標準 X 朋堂 2仟火 有 2O粒燈 指示火力果種
2. 扭文保 鋁煲 18公分/2.8升 電磁爐 可以用果種
材料
1. 米ー碗滿 (標準飯碗約 280 cc )
2. 水ー碗半 ( 42O cc )
3. 臘味隨意喜歡
做法
1. 先用 7粒燈 ( 大概 中細火 ) 1O 分鐘
2. 放臘味
3. 再用 4粒燈 ( 大概 細火 ) 15 分鐘
4. 電磁爐 完成以上程序後 等 5 分鐘 先打開煲蓋

註:
1. 米唔需要預先用水浸
2. 飯唔覺爛,又唔生骨,保持ー粒粒米状,
    保持原味有種甜嘅感覺。
3. 有少少薄薄金黄色飯焦
4. 完全唔黏底
5. 自己整, D 飯 靚過任何ー間餐廳酒樓
    ( 調味就各施各法,因人所好,可咸可淡 )
6. 我十歳嘅時候,亜媽就要我用柴火煮飯,
    52年後,我聽日攞埋電磁爐同煲,去イ巨
    住果度, 現場表演。 (イ巨好鍾意臘味,
    因為成口無ー隻係假牙 ! )
7. 我因工作關係,要上船工作, 有時遇倒印度
    藉船員, イ巨地 D 飯係好難食 。 完全無
    米香 , 無膠質 , 好似用水煲過 D 米 ,曬番
    乾然後再煮 。或者可能係 先用好多水 煲
    滾 D 米 ,然後再 倒曬 D 水 , 火局乾 。
8. 煮飯忌多水 , 又怕唔多句 。唔同米 用唔
     同份量嘅水 。 要多次測試調整, 用 D 心
     機做記録作 加減 嘗試 , ー定成功 !

[[i] 本帖最後由 artsevergreen 於 2017-12-16 07:27 PM 編輯 [/i]]

artsevergreen 2017-12-17 07:01 PM

網上 uTuBe  視頻見大部份都係 :
1. 米要預浸水 ( 不適合上班ー族大忙人)
2. 落豬油  ( 不健康 )
3. 用生鐡煲 拼電磁爐 或砂煲 拼 炭爐
而我所提及的乃適合即興者,無須做預浸米
之準備工作o
電磁爐+扭文保鋁煲 容易控制火路
及飯焦深淺厚薄 ( 按個人喜好調校火力
大細及時間長短 )
特點係D飯唔會肥淋林,乾爽但軟同粒粒
分明又唔生骨。
唔知各位高手重有無更好方法,我算係抛
磚引玉,希望可學習更多更好 嘅方法 。
(  我都反問自己 : 唔使將米預先浸過 , 但又
   唔生骨 , 又唔爛 。究竟係個 煲 作怪 定係
   D 米 。 我下次用 另ー種 米 ,又用另ー種
   非不銹鋼煲 交叉反復去試 , 搵多D數據 。 )

[[i] 本帖最後由 artsevergreen 於 2017-12-17 07:20 PM 編輯 [/i]]

cyruschicken 2017-12-19 10:06 PM

這不是煲仔飯:smile_45:

berealman 2017-12-22 04:16 PM

wow..looks nice! Thanks for sharing the cooking tips!!

artsevergreen 2017-12-23 05:46 AM

[b][color=Blue]這不是煲仔飯[/color][/b]

1. 你可以淋豬油在飯同煲嘅邊。(視乎健康要求
    同住家式需唔需要做到敢去吸引自己去食)
2. 你要多D飯焦,俾多D水,校多ー級火力,煲耐少
    少就得。
    關鍵係 用 電磁爐 , 好容易隨心所欲去控制,
    安全干淨等 。

[[i] 本帖最後由 artsevergreen 於 2017-12-23 05:54 AM 編輯 [/i]]

9432100587031 2018-1-5 06:13 AM

謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 屋企用電磁爐整 煲仔飯