查看完整版本 : 第一次裝 WiFi Router

ipmann 2017-10-6 09:53 AM

第一次裝 WiFi Router

在家裡上網經常會同家人爭wifi 用, 如果我要開live 果一晚,就要叫媽咪及細佬讓路, 如果唔係就變窒窒通。想upgrade 套wifi system 好耐,我化妝就叻,電腦既野梗係靠細佬,見佢拖左咁耐都唔郁,唯有我親自出馬!

在網上看過一些資料,加上sales 推介。最後就選了 Netgear的 Orbi Wi-FiRouter。據介紹,佢使用 MeshWi-Fi 的原理,可以擴闊 Wi-Fi 的覆蓋範圍,可以支援達 2,000-4,000 平方呎範圍。最重要係外型好睇,同埋多人一齊用都唔會減慢速度 。

返到屋企,細佬猛話我揀得好,所以我都來一篇首次的電子產品的開箱文。Let’sGo

首先 個盒正面係咁既
[attach]7414840[/attach]
開盒啦,包裝好精美
[attach]7414841[/attach]
主機亮相, 同一般的router 真係好唔同 無晒D 一支支野, 比較似一個花樽, 真係好岩做家庭裝飾品。這也是我睇中佢既其中一個原因。
[attach]7414842[/attach]
所有盒內就是咁多野
[attach]7414843[/attach]

主機機頂有淺藍色,而副機只有白色
[attach]7414844[/attach]

背後是這樣的, 有黃色的插口是插LAN 線, 所以是主機, 沒有的就是副機
[attach]7414846[/attach]

sales 話Netgear Orbi 標榜「user friendly」,簡單幾步就可以完成安裝,我一定OK。而將副機同主機配對上的過程亦相當簡單,只需要個步驟:
先把 LAN 線連接 上主機上網
[attach]7414845[/attach]

咁主機白燈會閃閃下,如果熄左、即成功連上網絡,
之後將副機插上電源後,會自動搜尋並與主機sync,呢個時侯機頂會有白燈閃閃下,等同主機sync到後再搬到需要 Wi-Fi 覆蓋的地方。
[attach]7414847[/attach]

經過約 2 分鐘時間的搜索,若配對成功, 副機會著藍燈,表示連接成功而且訊號良好
[attach]7414848[/attach]

如果著紅色燈,即是連接失敗或橙燈的話即是訊號不好,就要將副機放近一點主機,再重覆以上步驟。
我就接駁十分順利,約幾分鐘就接駁完成,跟著開電話搜尋wifi
[attach]7414849[/attach]  

最後就是保安設定。 預設的 SSID 及密碼膠條,在開盒時主機的機頂位置,各位要小心不要唔見。
之後設定也很簡單, 就是不停地”下一步” 同埋自設密碼,真係好簡單。
[attach]7414850[/attach]

其實我已經用左幾日,第一晚我就開了Live , 細佬打online game, 媽咪煲劇,同時進行,完全沒有窒。 現在副機放在我房,主機同副機中間隔了2間房,都可以完美接收。真係要讚下我今次自己的選擇。嘻嘻!:loveliness::loveliness:
[attach]7414851[/attach]

殘廁幼稚的P圖 2017-10-7 12:18 PM

支持,加油

真飛皇者 2017-10-12 11:02 AM

支持

前晚大大留言 2017-10-22 02:45 AM

支持

Priv 2017-12-11 07:28 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 第一次裝 WiFi Router