查看完整版本 : 身為爸爸的有幾個問題

sorpha 2017-1-3 02:02 PM

身為爸爸的有幾個問題

小兒快8歲, 出去學波快4年了。佢一向係一個文靜唔好動既小朋友, 難得佢搵到一樣佢喜愛而又肯投入既運動, 我好開心。
上年年尾佢參加恆生新一代, 第一場就輸波, 佢先知天外有天。 佢o係場館外同返屋企後都喊, 呢一個舉動話左俾我知佢係覺得自己有付出努力, 同埋熱愛呢種運動。

家下佢o係出面一星期上一個鐘私人班, 另外一個半鐘大班(同班同學係年紀大過佢同技術好過佢既)

因為最近佢適應到正常高度既波檯, 我終於可以同佢o係屋企樓下會所打多啲波了。(當然會keep 住出面學, 只係想佢多啲機會練波)
我打算買一堆1星訓練用既波、執波既網拍、同埋一個夾檯邊既波兜。

最最最可惜既係我本身都愛運動但對任何揸拍既都麻麻。 我自己想feed 波俾佢都未必做到。

我見淘寶既家用發球機唔貴 (約8xx 人仔) 而香港買到ipong 既一千蚊鬆啲。唔算貴, 唔知大家點睇?

ipong我見佢可以上下旋, 淘寶既仲可以加埋左右側旋。 其實多埋側旋, 長遠黎講係咪好啲?

或者大家有冇推介?

cityhero 2017-1-3 04:18 PM

很多巿政局的場地都有發球機可以租用,但每個場的機有少許不同,有些場的較好,有些場的我不太喜歡,其實真的不用買。

awtay 2017-1-3 06:12 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

PnPnL 2017-1-3 06:45 PM

[quote]原帖由 [i]sorpha[/i] 於 2017-1-3 02:02 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=454177438&ptid=26355131][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小兒快8歲, 出去學波快4年了。佢一向係一個文靜唔好動既小朋友, 難得佢搵到一樣佢喜愛而又肯投入既運動, 我好開心。
上年年尾佢參加恆生新一代, 第一場就輸波, 佢先知天外有天。 佢o係場館外同返屋企後都喊, ... [/quote]


可以試左就近康文處d發球機岩吾岩練先,吾岩先去source

macaohotel2017 2017-1-13 05:46 PM

好爸爸,加油 希望你兒子學有所成:smile_o12: :smile_o12: :smile_o12:

913vay 2017-2-28 10:49 AM

本人覺得打發球機不是太好。因在打發球時,如姿勢動作走歪了,你不能察覺到(因你說你不會打)。
頁: [1]
查看完整版本: 身為爸爸的有幾個問題