查看完整版本 : 請教計回魂日子

diballin 2016-11-12 05:17 PM

請教計回魂日子

親人剛去世,儐儀師父告知魂高丈四,22號回魂 (23:00-01:00)死亡日期 : 2016年 11月10日 早上10:10

但丈四不是10號加14天, 應該是23號嗎?    感謝

多明戈 2016-11-14 02:52 PM

中國時辰之中, 每日第一個時辰"子時"實際係前一日GE夜晚11點開始,
所以由11月10日作為第一日開始數第14日,
並且剛好又係子時回來的話, 就會係11月22日夜晚11點開始計.

只不過我用網上最常見條公式計的話,
你親人個CASE應該係辰時回來而非子時,
你回憶一下當時對方講法係唔係誤解左,
是否佢所講11點係一日GE開始, 而非指回魂開始?

diballin 2016-11-15 11:58 AM

[font="][size=12.0pt]如果辰時[/size][/font][font="][size=12.0pt]就係早上7[/size][/font][font="][size=12.0pt]点到[/size][/font][font="][size=12.0pt]9[/size][/font][font="][size=12.0pt]点[/size][/font][font="][size=12.0pt], 會唔會回魂係要晚上時間?[/size][/font]

多明戈 2016-11-15 12:19 PM

[quote]原帖由 [i]diballin[/i] 於 2016-11-15 11:58 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451603928&ptid=26236649][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如果辰時就係早上7点到9点, 會唔會回魂係要晚上時間? [/quote]
無聽講過有呢方面限制, 不過如果係代公式計的話,一日之中12個時辰回魂GE機會係均等的,師父除此之外仲有無同你講話幾時離開,與及由邊個方向回來邊個方向離開之類?

diballin 2016-11-15 08:15 PM

[quote]原帖由 [i]多明戈[/i] 於 2016-11-15 12:19 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=451604912&ptid=26236649][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

無聽講過有呢方面限制, 不過如果係代公式計的話,一日之中12個時辰回魂GE機會係均等的,師父除此之外仲有無同你講話幾時離開,與及由邊個方向回來邊個方向離開之類? [/quote]

師父寫話11時至1時, 南來北去

匯聚良友 2016-11-21 01:03 PM

信師夫喇,自己唔識計架,我開頭以為計七日,但師夫計完係第9日先回魂,我問師夫,師夫話只要跟佢計ga時間備菜及回避就可以

我個師夫計得好準,我好肯定我最敬愛ga父親有返來,有享用過我親手煮ga飯餸(三位享用),亦好肯定係師夫計ga時段返來, 及有入我房見睇我,我好恩惠

koikeaya 2016-11-25 01:01 PM

以網上流傳方法計算

Step 1 - 睇日曆或網上通勝得知當日天干地支係乜.

Result: 例子-->2014-01-03 = 甲申日

Step 2 - 查表睇下 (甲+申) = ?

甲,己,子,午 = 9
乙,庚,丑,未 = 8
丙,辛,寅,申 = 7
丁,壬,卯,酉 = 6  
戊,癸,辰,戍 = 5
巳,亥 = 4

Result: 甲+申=16

Step 3 - 以1月13日作為第1日計算, 計下第16日係邊日

Result: 1月28日

Step 4 - 查表睇下甲申日所對應"空亡"係乜

甲子 乙丑 丙寅 丁卯 戊辰 己巳 庚午 辛未 壬申 癸酉 [空亡=戍亥]
甲戍 乙亥 丙子 丁丑 戊寅 己卯 庚辰 辛巳 壬午 癸未 [空亡=申酉]
甲申 乙酉 丙戍 丁亥 戊子 己丑 庚寅 辛卯 壬辰 癸巳 [空亡=午未]
甲午 乙未 丙申 丁酉 戊戍 己亥 庚子 辛丑 壬寅 癸卯 [空亡=辰巳]
甲辰 乙巳 丙午 丁未 戊申 己酉 庚戍 辛亥 壬子 癸丑 [空亡=寅卯]
甲寅 乙卯 丙辰 丁巳 戊午 己未 庚申 辛酉 壬戍 癸亥 [空亡=子丑]

Result: 空亡=午未, 即午時(11:00-13:00)回來, 未時(13:00-15:00)離去

Step 5 - 查出"午未"各自代表方位

亥子丑
戌 N 寅
酉W E卯
申 S 辰
 未午已

Result: 午=正南方 未=西南方

即係2014年1月28日11:00-13:00由正南方回來, 13:00-15:00由西南方離開

diballin 2016-11-25 05:24 PM

唔該哂兩位
頁: [1]
查看完整版本: 請教計回魂日子