查看完整版本 : 中國哲學基礎一問

scott999 2013-8-8 07:07 PM

中國哲學基礎一問

GOOGLE所得,金土水火土既定義係:五行是中國古代的一种物質觀。多用于哲學、中醫和占卜方面。五行指:金、木、水、火、土。认为大自然由這五種要素所構成。

小弟既問題係:
依家我地中學都知道,大自然係由化學元素表入邊所列既元素構成,而吾係金木水火土。咁,由錯誤既五行作為基礎發展起來的中國哲學,點可能係岩既?有如大廈打錯地基咁,實死火。

真心求教,謝絶民族主義者。

樂魔 2013-8-17 10:17 AM

但係你都冇可否認金木水火土係屬於大自然既1部份
金木水火土全部都係天然 所以唔算係錯者?

fishyfish888 2013-8-18 02:00 AM

以我對5行極粗略膚淺的認識, 天地萬物萬變不離陰陽5行, 5行又豈只金木水火土咁簡單.
我理解金木水火土係5行的代號, 它們係自古普遍認知的物質, 用來顯示5行最合適不過吧 [font=Arial]~[/font]

ma987 2013-8-23 10:02 AM

五行思維並非單純指五種元素(化學,)or 物質.
五行思維是指事物 or 事情現象 (人事,自然).用5個因素(參數)去描述. 而5個因素互相產生中介及干擾作用 (统計學名詞 [size=1em]Mediator/Intervening)[/size]
為何用5個因素(參數)去描述? 哲學思維: 生我,尅我,我生,我尅,同我. (其實是统計學的中介及干擾作用!)
五行不可單純指: 金 是 金屬, 金元素..   木是木材...,水是液態........, 火是燃燒形態.....,.......... 土是土壤..........等
五行思維是哲學思維及中介及干擾作用
當然, 統計也是一種思想方法(定量的)

[[i] 本帖最後由 ma987 於 2013-8-23 10:22 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 中國哲學基礎一問