查看完整版本 : 本人今年19歲才學圍棋,有可能成為職業棋士嗎?

白彼岸 2010-3-5 12:39 PM

本人今年19歲才學圍棋,有可能成為職業棋士嗎?

如題!
       請各位解答鄙人疑問!

crazysnake 2010-3-5 12:55 PM

可以:loveliness: 教棋都可以係一種職業,咁樣算唔算職業棋士:smile_41:

chungqwerty 2010-3-6 08:07 PM

可以,不過睇下你師父係邊個,如果是日本某D老棋手教你是有可能的
如果你想自學就成為職業的話,我說,你太睇小職業棋士了

eyl01 2010-3-7 04:08 PM

要睇成為職業棋士的目的何在。

興趣/享受棋樂? 無須達致職業水準。作為業余愛好可更輕鬆地享受棋的樂趣。或K或D﹐或3/5/7或15/20/25﹐圍棋其一精彩之處﹐就是在棋力分佈的金字塔上﹐無論你身處哪一層﹐都可享受那一層獨特的風景。

為一技之長/選擇成為事業發展? 取其它行業可能行頭更闊﹐投入與所得之回報率可能更高。選取適合自己的專業技能﹐先搞掂事業﹐安頓好私人生活和家庭﹐再以圍棋作為令生活添姿彩的調劑﹐是為玩物養志也。

其它? 歡迎分享。

Tamama二等兵 2010-3-7 05:07 PM

學無前後 達者為先 加油

黑白之峰 2010-3-8 03:33 AM

應該無問題,但係就要放棄其他人不能放棄既野,專心一意,如果唔係就無可能追得上從小學棋既人。

kHiRoKi 2010-3-9 11:33 PM

我可以講係無可能...中國同韓國既定段賽都只可以18歲以下,日本同台灣都係21歲
你可以用2年時間沖到日本/台灣業餘最TOP嗎??
加上,日本同台灣考職業既都唔只本地既人去考,重有其他中韓業餘高段既人~

唔好睇棋魂睇上腦....返來囉,,,,返來現實吧!:smile_o11:

[[i] 本帖最後由 kHiRoKi 於 2010-3-9 11:35 PM 編輯 [/i]]

武俠狂 2010-3-11 10:05 PM

光仔都係用左兩年就由初學者變左職棋姐.....:smile_30: 你加油!

kHiRoKi 2010-3-13 05:57 AM

唔好成日以為自己係棋靈王入面啦....
返來囉....:smile_o13:

damok 2010-3-13 11:06 AM

[quote]原帖由 [i]kHiRoKi[/i] 於 2010-3-9 11:33 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=243226501&ptid=11689058][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我可以講係無可能...中國同韓國既定段賽都只可以18歲以下,日本同台灣都係21歲
你可以用2年時間沖到日本/台灣業餘最TOP嗎??
加上,日本同台灣考職業既都唔只本地既人去考,重有其他中韓業餘高段既人~

唔好睇棋魂睇 ... [/quote]
日本關西棋院好似近年推行左有個特別既考試, 年齡唔知係冇限定係maximum 30的:smile_38:

kHiRoKi 2010-3-14 01:17 AM

是嗎? 等我上去睇下先

Kan71 2010-3-14 05:40 AM

年紀太大了, 記憶力不及小孩子, 莫說職業, 連高手都很難做到

正所謂「二十歲前不成國手,終身無望」

toman118 2010-3-14 01:17 PM

任何前提都不說,呵呵

如果你有實力,年紀幾大都可以做職棋.
現在世界賽逐漸向業餘開放,
你以業餘身份去參加BC卡杯打敗職業棋士奪冠,
應該會讓你做職業棋士的.
頁: [1]
查看完整版本: 本人今年19歲才學圍棋,有可能成為職業棋士嗎?