查看完整版本 : 想入行

wwn1203 2009-10-17 10:00 AM

想入行

各位師兄
小弟想入行 但得中五畢業 我想問下如果我讀Microsoft D證書 如MCSE MCITP 等既證書 出面會唔會有人請

麻煩師兄解答:smile_40: :smile_40:

[[i] 本帖最後由 wwn1203 於 2009-10-19 12:07 PM 編輯 [/i]]

9up 2009-10-17 01:09 PM

做 technician 都要 diploma 學歷
去o的搵工網睇下人地個要求先
仲有攪清楚 networking 係關於 ccna, ccnp, ccie
mcse, mcitp 個o的係 system administrator
一般公司係想要你有 ccna + mcxxx 最好識埋 linux + oracle / mssql
英文唔好既,去考試等於浪費金錢
不過最後真心講句,見工都未輪到你,不如諗諗去讀個 diploma 先

wwn1203 2009-10-17 06:16 PM

多謝師兄既解答先  :loveliness::loveliness: 其實我而家都讀緊基礎文憑
想一路讀一路考番D認證番黎

另外我想問下 我而家咁讀CCNA 會唔會好吃力:smile_40:

svenus 2009-10-17 11:45 PM

你如果真係想做 Cisco/Juniper/Alcatel-Lucent/Huawei 呢d廠有關既所謂 networking, 學歷係入門檻。唔係話有學歷大晒,係做得呢類工,除非你只係諗住只做 technician,否則你要升你要做高級你要做 design,一定要有大學學歷。暫時我都仲未識一個 engineer 無 degree 可以去到 architect 既 level.

畀d心機讀書先吧。

wwn1203 2009-10-18 08:55 AM

多謝師兄既意見 我會努力:loveliness:

芻狗 2009-10-19 01:56 AM

[quote]原帖由 [i]wwn1203[/i] 於 2009-10-17 06:16 PM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=226810166&ptid=10808318][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝師兄既解答先  :loveliness::loveliness: 其實我而家都讀緊基礎文憑
想一路讀一路考番D認證番黎

另外我想問下 我而家咁讀CCNA 會唔會好吃力:smile_40: [/quote]
你話你想做Networking,又話讀緊基礎文憑,其他院校我唔太清楚,但你如果是在IVE讀基礎文憑的,將來會有,例如 Internetworking Technology 等科目俾你讀,畢業前才考CCNA等Credential 比較著數。

原因(一) 你讀了Internetworking Technology, I.T. Essential 再考CCNA會昜明好多,因Internetworking Technology差不多等於Cisco 的CCENT。

原因(二) CCNA 有3年期,現在就算俾你考咗,你未讀完書,出來見工前,3年期已過,咪又要再考過。你用在CCNA的成差不多二千圓考試費,完全浪費了。

[[i] 本帖最後由 芻狗 於 2009-10-19 02:01 AM 編輯 [/i]]

wwn1203 2009-10-19 11:29 AM

多謝師兄既意見 我而家就係係ive讀緊

希望讀到高級文憑佢可以比我轉科啦(我而家讀既係汽車工程).......

我已經報左名讀MCSE 2003  希望自己讀得黎啦:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 想入行