買二手居屋定等房署賣剩餘居屋好呢?

買二手居屋定等房署賣剩餘居屋好呢? E-mail 此主題給朋友

想買居屋但今年房署都未賣,因為未買過樓,綠表居屋,請問各位應該就咁買二手定係等房署下年賣好呢?因為唔識手續個d野,所以諗會唔會等好d...又驚俾人呃,但係我睇過好似房署賣仲貴過二手呢...
因為我已鎖定要買的屋苑,而家放的唔多,下年如果房署賣剩餘居屋就有多d選擇...
同埋好想知,而家買2手做9成按或95按,係米25-樓齡?
如果同房署買會唔會有可能做到25年?
感謝各位...希望各位買二手的或之前買過房委會剩餘屋居的師兄師姐指教...感謝

引用:
原帖由 chaumet 於 2009-5-4 01:11 AM 發表
想買居屋但今年房署都未賣,因為未買過樓,綠表居屋,請問各位應該就咁買二手定係等房署下年賣好呢?因為唔識手續個d野,所以諗會唔會等好d...又驚俾人呃,但係我睇過好似房署賣仲貴過二手呢...
因為我已鎖定要買的屋苑,而 ...
買二手居屋好d....
因為剩餘居屋可以俾到你架選擇太少了

曼聯點解要購碧比...古怪古怪

謝謝
但我已選定要買的屋苑
而家放盤唔多...
反而房署就仲有幾十個下年先賣...
如果計價錢的話...二手買平d定係等佢拿出黎賣好d呢...
謝謝

你係公屋戶主嗎? 抑或你屋企人係戶主?
因為綠表係公屋戶主先有。用咗綠表買居屋要交返間公屋出嚟

二手市場反而好的,再加上依家低息。

引用:
原帖由 Skywalker6 於 2009-5-4 05:24 PM 發表
二手市場反而好的,再加上依家低息。
要買就要快
如果年尾買的話....housing 又會加返價了

引用:
原帖由 CCNA801 於 5/5/2009 12:22 AM 發表

要買就要快
如果年尾買的話....housing 又會加返價了
邊個話, 請提出證據, 咪信口開河

樓主, 睇岩單住可以買, 你有綠表, 選擇上都有著數, 唔急不防等下, 多d選擇點都好過少

簽名晒位睇死人

引用:
原帖由 用尸名 於 2009-5-5 12:41 AM 發表
邊個話, 請提出證據, 咪信口開河

樓主, 睇岩單住可以買, 你有綠表, 選擇上都有著數, 唔急不防等下, 多d選擇點都好過少
hosuing 賣d 居屋係用私樓樓價做參考
基本上年尾樓巿好大機會升
同埋房署定價都幾進取
所以有綠表去買二手居屋最著數

引用:
原帖由 CCNA801 於 5/5/2009 12:59 AM 發表

hosuing 賣d 居屋係用私樓樓價做參考
基本上年尾樓巿好大機會升
同埋房署定價都幾進取
所以有綠表去買二手居屋最著數
但不要忘記, 之前定價係用08高位, 先勿論後市去向, 現時定價必較當時回落
論去向, 無人知升定跌; 但委員講明上次定價冇人買, 要回調, 佢地話唔想賤賣, 但更不想賣唔出!!(記者會有講過)

你所謂理據看上去不充份, 請再想一想!!

簽名晒位睇死人

引用:
原帖由 用尸名 於 2009-5-5 01:38 AM 發表
但不要忘記, 之前定價係用08高位, 先勿論後市去向, 現時定價必較當時回落
論去向, 無人知升定跌; 但委員講明上次定價冇人買, 要回調, 佢地話唔想賤賣, 但更不想賣唔出!!(記者會有講過)

你所謂理據看上去不充份,  ...
上次靚地方架居屋係賣清..係賣清呀.....如東濤苑,鯉安苑 (就算係第二批再加價百份之5)
只有天水圍同馬騴山果d居屋賣唔出

所以今次除非想買果2度地方架居屋.......
否則好地點架油塘油美苑根本無必要fire sale

第 4 期 居 屋 貨 尾 滯 銷
今 日 截 止 揀 樓

11:02am   瀏覽次數:543

第 4 期 居 屋 剩 餘 單 位 , 今 日 截 止 揀 樓 。 位 於 樂 富 的 居 屋 中 心 , 一 名 市 民 選 擇 天 水 圍 天富 苑 的 單 位 。 她 指 , 這 已 是 第 3 次 申 請 居 屋 , 雖 然 現 時 經 濟 轉 環 境 差 , 但 她 相 信 自己 的 工 作 不 受 影 響 , 加 上 目 前 利 息 低 , 故 決 定 置 業 。

房 委 會 表 示 , 截 至平 安 夜 , 3,200 個 居 屋 剩 餘 單 位 , 只 售 出 1,900 個 單 位 , 當 中 筲 箕 灣 東 濤 苑 、 鑽 石山 瓊 軒 苑 , 以 及 部 份 零 散 單 位 已 經 全 部 售 出 , 40% 未 售 出 單 位 , 主 要 是 天 水 圍 天 富苑 以 及 馬 鞍 山 錦 豐 苑 。 這 是 2 年 來 同 類 計 劃 , 反 應 最 差 的 一 次 。

引用:
原帖由 CCNA801 於 5/5/2009 07:11 AM 發表

上次靚地方架居屋係賣清..係賣清呀.....如東濤苑,鯉安苑 (就算係第二批再加價百份之5)
只有天水圍同馬騴山果d居屋賣唔出

所以今次除非想買果2度地方架居屋.......
否則好地點架油塘油美苑根本無必要fire sa ...
請分清楚, 當時加價唔係因為好賣, 而係參考樓價升左, 所參考係08上半年, 當時係樓市高峰
而家樓價比當時跌, 年頭樓價較高位低三成, 現在低成半, 所以年尾參考樓價預期都會比上一期低!!
你只是盲目說樓價會升, 遲買實貴, 但一直未能證明為何年尾會加價, 更未有切身處地由樓主利益出發, 沒有為樓主著想

樓主有綠表, 揀樓時已有優勢, 如我所說" 睇岩單位可以買, 唔急不防等下, 多d選擇點都好過少", 好單位會全數沽清對樓主本身無太大關係
買居屋原為自住, 升跌本不應干涉在內, 而事實上居屋二手市場升跌且很少很慢, 請不要轉移視線, 以樓主case為依歸討論

簽名晒位睇死人

引用:
原帖由 用尸名 於 2009-5-5 09:48 AM 發表
請分清楚, 當時加價唔係因為好賣, 而係參考樓價升左, 所參考係08上半年, 當時係樓市高峰
而家樓價比當時跌, 年頭樓價較高位低三成, 現在低成半, 所以年尾參考樓價預期都會比上一期低!!
你只是盲目說樓價會升, 遲買 ...
正常會比上一期低一點嗎

非常感謝各位的回覆...
我想買北區的單位
屋苑的放盤真係唔多
價錢睇落就ok但係我未買過樓好驚俾人呃..
我係用綠表所以會交返間屋俾房署.
而家息平,但係選擇少.
好多謝大家俾咁多意見...而個個表亦好有參考價值
如果以北區計,咁樓價係米應該會介乎馬鞍山與天水圍之間呢?
謝謝

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。