唔該幫幫手深圳寄快遞

唔該幫幫手深圳寄快遞 E-mail 此主題給朋友

唔知有無人知有無快遞公司近羅湖既呢,如果有或者比埋我地址,可唔可以係深圳打電話去快遞公司約羅湖口岸收貨呢唔該各位

我在深圳寄快递多用申通快遞,服務不錯價錢也正常,電話網上可以很容易找到,你先打電話給他落單,說你在羅湖口岸交收,留下你的電話後,大約十分鐘內那區的收貨員會打電話給你,你可以約他在近的茶餐廳內交收,這是本人經驗。

我都想知呀!仲有無其他間有寫字樓架?
我想自已拎去寫字樓寄呀
約響口岸交收,好似唔係咁穩陣喎

當街收件, 都應該穩陣.
以前做化妝品, 拎貨上深圳寄, 我都係call定速遞員, 約定響一個地方交收, 通常係新都酒店或者香格里拉門口. 至於等候時間, 就要視乎有關速遞員當時多唔多order. 試過call後半小時便收件, 但更常見的情況是等候個多小時. (我用過宅急送及圓通) 很浪費時間.

引用:
原帖由 SUN2009 於 2009-4-19 09:50 AM 發表
我在深圳寄快递多用申通快遞,服務不錯價錢也正常,電話網上可以很容易找到,你先打電話給他落單,說你在羅湖口岸交收,留下你的電話後,大約十分鐘內那區的收貨員會打電話給你,你可以約他在近的茶餐廳內交收 ...
咁使唔使等佢好耐先黎收件,有無得約埋收件時間?我只係去寄件所以唔想等好耐唔該晒,同埋可唔可以叫佢地提供埋紙箱之類既野

引用:
原帖由 忍俠老苗 於 2009-4-19 01:43 PM 發表
當街收件, 都應該穩陣.
以前做化妝品, 拎貨上深圳寄, 我都係call定速遞員, 約定響一個地方交收, 通常係新都酒店或者香格里拉門口. 至於等候時間, 就要視乎有關速遞員當時多唔多order. 試過call後半小時便收件, 但更 ...
咁我想問下~ 寄化妝品一公斤係幾多錢呀?貴唔貴?邊間速遞好d呢?唔該晒呀

引用:
原帖由 warm 於 2009-4-19 01:58 PM 發表

咁我想問下~ 寄化妝品一公斤係幾多錢呀?貴唔貴?邊間速遞好d呢?唔該晒呀
我用申通,廣東是8/公斤,全國是10-12/公斤,

引用:
原帖由 panda-x 於 2009-4-19 01:44 PM 發表

咁使唔使等佢好耐先黎收件,有無得約埋收件時間?我只係去寄件所以唔想等好耐唔該晒,同埋可唔可以叫佢地提供埋紙箱之類既野
你可以問收件的人拿私人電話,下次可以約好時間和地點交收,紙箱一般不會提供,衹有文件袋和膠袋免費供給。

引用:
原帖由 SUN2009 於 2009-4-19 02:35 PM 發表

可否 pm我申通嘅電話?如果響皇崗口岸得唔得?唔該晒你先!

引用:
原帖由 warm 於 2009-4-19 01:58 PM 發表

當時 (2006年尾) 寄化妝品, 宅急送是18-20元 (首2kg).

不過請留意, 液態 / 粉末狀的化妝品是不能用飛機運送的 (多得911事件), 要用汽車運送, 這樣會耽誤了運送時間. 據我之前的經驗, 汽運到北京/上海, 要3-4天.

引用:
原帖由 SUN2009 於 2009-4-19 02:35 PM 發表

如果在香港寄件,有沒有較平的快遞,因為之前看過師兄SUN2009於發表於 2009-1-31 02:53 PM有關中港快遞之資料

我香港運貨到深圳用三個方法:
一,自已提,不是很重和大可以自已提,由羅湖過比較容易,現在查不是很嚴。
二,用中港快遞,太約12元/公斤,香港直接收貨,包廣東內快遞。但三十公斤起,小量加三十元手續費。
三,用水客運貨,這裡不方便詳細說明,可以到上水火車自已問價。

第二點提及的中港快遞會不會在香港收件再送回國內????

今日到羅湖叫順豐收貨奇快,約銀座廣場大快活交收買左個早餐諗住食住慢慢等點知唔夠10分鐘就到

内地人在香港的很多阿,有没什么QQ群,MSN群的,告诉我下
以后可以爬山,打球,游泳,美食等!还可以打麻将!

引用:
原帖由 kitty28122008 於 2009-4-21 12:07 AM 發表

如果在香港寄件,有沒有較平的快遞,因為之前看過師兄SUN2009於發表於 2009-1-31 02:53 PM有關中港快遞之資料

我香港運貨到深圳用三個方法:
一,自已提,不是很重和大可以自已提,由羅湖過比較容易,現在查不 ...
可以上門收件的

引用:
原帖由 SUN2009 於 2009-4-21 02:34 PM 發表

可以上門收件的
可否 pm較平的中港快遞.

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。