註冊 登入

[樓宇按揭] 很多人做remortgage,究竟出於咩心態 香討焦點

很多人做remortgage,究竟出於咩心態 E-mail 此主題給朋友

呢幾年聽到有好多朋友都有做remortgage ,我問為何要remortgage?
總括原因:
1. 估價上升,銀行願意借多d錢,可以借出更多資金作其他人投資。
2.Remortgage 有現金回贈。
3.因為要出租物業,所以要製造5成按揭。

如果你是第3點,恭喜你,因為你在香港大部分人都為住而煩惱的時候,你有多餘樓作收租用途。
但如果你只是為左2,我只可以講如果轉了利息及貸款額無變,no harm ,但有幾多回贈?為左回贈要困至少兩年,值唔值得自己想?
如果你是因為第1點,我自想講量力而為同做好風險管理,加大自己負債,你要知道你可借更多都因樓市升,一但借下來你唔用都要俾利息,到跌市債項還在。

我10年至今重未remortgage 過,因為我追求comfort zone 生活,現在目標是如何減少債項。

很多人都忘記97年負資產到業主帶來生活既影響,或根本從未經歷過,因為樓市實在上已大升10年。但當現在有100萬既都未必買到樓既時候,大家就要想想樓市還可上升多久...

remortage越供越少,投資又有現金流,甘即係典?

回覆 引用 TOP

兩年內其實都可賣or轉按, 只係罰少少息同還返d rebate, 至於轉按有時可以慳唔少息, H+1.7 => H+1.25 當然如有H+0.7 plan就唔會轉按, 除非開二開三, 至於rebate呢D野=地下有錢, 無理由唔彎腰執左先~執一執已頂成半年息

由remortgage 得出的資金,其實是債項,要利息,所以要量力而為,有很多人借錢借到盡,其實很危險。

引用:
原帖由 chf1983 於 2018-6-11 11:28 AM 發表

由remortgage 得出的資金,其實是債項,要利息,所以要量力而為,有很多人借錢借到盡,其實很危險。
咁睇下借黎做咩, 借黎消費梗係死得, 但借出黎果D係long term平錢 e.g. 1.7% p.a. 仲要分30年還, 再去投資其他超過1.7% 既資產如是旦一隻5%pa reits已有賺~ 就算未有投資機會, 儲備多D current asset係ML a/c 都唔會有咩大風險

引用:
原帖由 Dissection 於 2018-6-11 11:26 AM 發表

兩年內其實都可賣or轉按, 只係罰少少息同還返d rebate, 至於轉按有時可以慳唔少息, H+1.7 => H+1.25 當然如有H+0.7 plan就唔會轉按, 除非開二開三, 至於rebate呢D野=地下有錢, 無理由唔彎腰執左先~執一執已頂成半年息 ...
如果純粹𨍭按無额外借,利率又可減少當然借得過,不過大部分人remortgage 都會額外借多少,銀行識員都會鼓勵你借多d,總之量力而為

無樓不董

利息買時間

當你覺得樓價極高可能會跌,借舊錢返來等等機會。損失只糸利息 ! 
當借 500萬,大約還 萬八左右 當中 八千蚊息,同樣做ML 賺返一半息 ,加上兩年🔒 ,每月利息開支為4000,兩年九萬六,如果兩年后個市癲升咪還錢算,蝕 10萬 

但如果喪跌你渣住 500萬 Cash 就可以買 3/4房,跳樓貨任你揀,
租返出去有萬八已經夠供樓! 

當然到時操作末必那麼完美,但方向正確

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chf1983 於 2018-6-11 11:32 AM 發表

如果純粹𨍭按無额外借,利率又可減少當然借得過,不過大部分人remortgage 都會額外借多少,銀行識員都會鼓勵你借多d,總之量力而為
借多左既,如冇投資,咪放落ml 收番息,冇蝕底;
變相多筆備用應急錢!

當一樣息,轉按可以拎2%回贈(連按揭中介),借5球都10萬了,夠一家去轉歐游,why not?

引用:
原帖由 chf1983 於 2018-6-11 11:32 AM 發表

樓主,銀行借比你,要過壓力測試架
你唔還,銀行驚過你啦.....
唔通你1萬月入,佢都借1千萬比你咩.....

利申:我認同你講既point,最緊要量力而為

1萬,10萬,100萬,1000萬係負債
要死既都係要死,驚死就應該full pay

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 rich47004 於 2018-6-11 11:40 AM 發表

本主題作者 On L 7 9
同意, 人最慘就係無知

熱門搜尋: 去斑 凹凸洞 去印
引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2018-6-11 11:39 AM 發表

樓主,銀行借比你,要過壓力測試架
你唔還,銀行驚過你啦.....
唔通你1萬月入,佢都借1千萬比你咩.....

利申:我認同你講既point,最緊要量力而為
壓測只係門檻,如果你每月開支多過收入一半,其實俾你借你都未必還到,或要勒緊褲頭

引用:
原帖由 rich47004 於 2018-6-11 11:40 AM 發表

本主題作者 On L 7 9
請解釋為何如此認為,難道提提大家有咩風險都是錯

引用:

本主題作者 On L 7 9
又唔算既....
樓主自住現值600萬,車位100萬定150萬?唔記得了,佢改左
但佢負債只有100萬定150萬
佢就快冇債,有淨資產

當然,下下都full pay就更勁

第三做第一唔得?

熱門搜尋: 遮瑕膏 eyeliner plastic surgery 化妝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。