註冊 登入

[其他] 臨交收冇樓契正本可以點算?

臨交收冇樓契正本可以點算? E-mail 此主題給朋友

想問問各位,人生第一次買樓,就好黑仔撞正樓契有問題,唔知點解決
最近買樓比咗細訂同大訂,臨買賣時業主話唔見咗樓契正本,但有副本包括:業主聲明書、certify、有核副本,買方律師話係good title
問咗買方律師話副本有法律效力唔可以令業主撻訂,但佢又唔肯接幫我地做買賣(唔知點解 ),簽咗下月月中就要成交,宜家企向到
又怕冇樓契正本冇銀行肯做按揭,又怕係業主收埋正本唔知用來做咩
又驚到時冇正本好難再賣翻出去
最嬲係我地買嗰陣唔講,臨成交先講,好似比agent同業主呃咗咁
其實買方律師、業主同地產經紀需唔需要負上責任?
想問問有冇人有經驗可以分享下?宜家只想取消交易。。。

-17/5 更新-
同原買方律師今日完傾計,原業主full pay買入所以樓契向自己到,唔見屋契正本聲明向01年做既,有向田土廳登記。有份買賣授權書上年年尾出,於是買賣唔係業主本人係授權人負責(我都係琴日追問agent先知,問男朋友佢簽臨約時完全冇印象經紀有講明) 律師唔接話因為老細規定冇樓契正本唔好做。

希望大家臨住做業主要留意,法律好少保障到買家,自己要做足功課,有幾點要留意:
- 簽約前叫經紀查冊同如果田土廳有declaration 登記,要了解係咩聲明,同有冇做按揭/抵押
- 唔好信哂經紀,開頭佢話個住客係業主原來只係授權人
- 違失樓契聲明要業主寫明冇用層樓做任何借賃/抵押
- 如果買賣後有人拎份"樓契正本"來正名業權同要借賃,係冇法律效力因為田土廳登記人係新業主
- 醒目既唔好用地產代理既臨時買賣合同,最好自己揾律師draft保障自己權益(例要求有樓契正本)
- 因為近年多咗用樓契副本行騙既案例,如果唔見樓契聲明係最近幾年出,就更大懷疑
- 如果有律師幫你完成買賣,到時再買賣,買方話張樓契有問題可向當年律師追討賠償

今次好好彩有好多朋友幫手同比資料我,香討既網民都好熱心,希望呢堆資料幫到大家

- 18/5 更新 -

同男朋友辛苦跑咗成日,終於揾到間律師樓幫我地做,宜家差跑多幾間銀行按揭做個保障廢事上唔到會。另外比咗壓力agent揾翻業主本人簽合同連延遲成交日期,暫時一齊順利,大家唔洗擔心🤗

亦再次感激大家既意見,真係對我地好有用。經歷完今次真係長知識,想分享小知識比大家,亦想藉此答謝一d好有用既service(唸緊開唔開名怕比人以為我賣廣告,但我係真心)不過忙咗成日太攰只想休息,瞓醒再整理分享比大家😊

- 19/5 更新 -

應承會出既分享,唸到可能會再加,希望對大家有用
簽臨約要注意:簽臨約agent要幫你比錢去田土廳查冊,續樣問佢令你自己明白上邊既每一個細項
remark有冇特別事項
合約上對方簽署有冇寫FOR AND ON BEHALF OF ,有就係授權人 (太緊張我地睇漏眼)
你有權知張約寫咩唔清楚要捉住agent問清楚佢,唔洗怕羞
要對方簽署後自己先再署名,唔係到時反比對方任寫
最好自己揾律師draft,有咩事自己律師跟
成交期唔好預咁忟拖長佢,好似我地原本好心應承授權人配合2個月成交,結果佢隱瞞冇正契律師彈鐘,按揭又重新申請過legal需時,我地差D撻定 (宜家仲未完成到我地都有機會撻定

揾律師有幾點要注意:聘請律師前要問佢邊間銀行用到,間間律師樓可用既銀行都唔同,最後批咗mortgage原來過唔到legal你就大鑊
聘請律師代表佢要代你單買賣負責,因為日後出咩事你可以揾翻嗰個律師追究唔洗驚,好似呢單間律師樓要上身:
http://www.singtao.ca/toronto/880175/2016-05-17/post-%E5%90%8D%E5%9F%8E%E3%80%8C%E9%AB%98%E6%99%BA%E3%80%8D%E9%A8%99%E6%A1%88%E3%80%80%E6%8F%AD%E8%B2%B7%E8%B3%A3%E7%89%A9%E6%A5%AD%E6%BC%8F%E6%B4%9E/?variant=zh-hk?fromG=1/feed/

關於冇正契樓:如果撞正冇正契樓好似我既情況,咁岩聲明過咗15年所以業權冇瑕疵冇得踢契:https://www.doj.gov.hk/chi/archive/pdf/2006/cpcpo20060420c.pdf
同道理我買咗層樓,過咗15年因為有買賣合同做業權證明所以到時冇人可以質疑我業權有瑕疵

本人唔係法律界地產界專業人仕唔知資料有冇錯,都係聽完律師講消化咗,有錯請抖正,希望幫到大家~

另外,香討我仲係新手PM覆唔到大家,但你地比既資料全部都好有用,先可以比我地咁快解決到件事~

再一次感激各位!!!

引用:
原帖由 neikohk217 於 2018-5-16 11:27 PM 發表

想問問各位,人生第一次買樓,就好黑仔撞正樓契有問題,唔知點解決
最近買樓比咗細訂同大訂,臨買賣時業主話唔見咗樓契正本,但有副本包括:業主聲明書、certify、有核正本,但冇有核既副本,買方律師話係good title
問咗買方律師話副本有法律效力唔可以令業主撻訂,但佢又唔肯接幫我地做買賣(唔知點解 ),簽咗下月月中就要成交,宜家企向到
又怕冇樓契正本冇 ...
臨買前已話俾你知,你可以唔買,點解仲買?

問多個律師啦

回覆 引用 TOP

你簽左正式買賣合約未?如果簽左即已有律師幫你,唔明點解仲話律師唔接

回覆 引用 TOP

簽左正式合約(即大訂),但律師臨時話唔接我地既case,唔知點算
律師本身係經紀介紹,宜家唔知點算

引用:
原帖由 neikohk217 於 2018-5-16 11:27 PM 發表

最近買樓比咗細訂同大訂,臨買賣時業主話唔見咗樓契正本,但有副本包括:業主聲明書、certify、有核正本,但冇有核既副本,買方律師話係good title
又怕冇樓契正本冇 ...
分契樓有時也只有certified copy 。
即使以前連車位的,分左契正本留在車位,樓就冇正本。
這情況可以買賣,don't worry 

如果唔買我地要撻訂大拿拿有咗百幾萬唔知點算。。。好慌

回覆 引用 TOP

一定有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2018-5-16 11:52 PM 發表

分契樓有時也只有certified copy 。
即使以前連車位的,分左契正本留在車位,樓就冇正本。
這情況可以買賣,don't worry  
想問問呢個情況到時賣翻出去係咪會影響樓價?
係知唔知會影響幾多%

熱門搜尋: 坐骨神經痛 去水腫 心理醫生 激光矯視 感冒
引用:
原帖由 neikohk217 於 2018-5-16 11:50 PM 發表

簽左正式合約(即大訂),但律師臨時話唔接我地既case,唔知點算
你個律師好PK,已幫你簽正式合約,見到麻煩case 就臨時唔接。要向律師會投訴!
Agent 都要投訴!
現在首要搵過好律師幫你

你拿拿臨去揾第二個律師攪 la, 仲係度問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 witherhill 於 2018-5-16 11:55 PM 發表

你個律師好PK,已幫你簽正式合約,見到麻煩case 就臨時唔接。要向律師會投訴!
Agent 都要投訴!
現在首要搵過好律師幫你
我都覺得經紀同律師勁衰,有問題就卸責要我硬食繼續買賣,有冇好律師推薦?

引用:
原帖由 neikohk217 於 2018-5-16 11:50 PM 發表

全香港得佢一個律師嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2018-5-16 11:58 PM 發表

全香港得佢一個律師嗎?
唔係吖,第一次買樓咩都唔識,想問有冇好律師推薦?

另外,賣家臨時先話無樓契正本,我建議你立即去揾第二個律師 同 賣家 deal, 延長成交期,方便你 / 銀行核實文件

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。