註冊 登入

[地產新聞轉載] 公屋男VS私樓男 香討焦點

公屋男VS私樓男 E-mail 此主題給朋友

公屋男VS私樓男 By 高慧然  |   2018-05-15

有人說住公屋會令擇偶範圍縮小,尤其是男性。人往高處,住公屋的女人看不起住公屋的男人,一心希望嫁入私宅,所以男人一旦租住公屋,擇偶機率便下降。

也有人持相反說法,認為以香港的樓價,基本上沒有人能還清樓貸,所謂私人樓宇業主,往往背負數十年巨債,一生為樓奴,一生為銀行打工。女人嫁給私宅男,不過是後半生一起捱樓債,遠不如嫁給公屋男輕鬆。

「公屋男」與「私樓男」成為兩個群體,彼此對立,這種現象大約是香港獨有。

公屋並非個人私產,租住權限會隨着租戶的經濟狀況改變而改變。若有上游機會令收入增加,租戶可能在兩種境況中苦苦掙扎:一.不求上進,但求有一小塊地方棲身;二.努力改變現狀,失去租住公屋的資格,但又沒有能力租住或購買私人物業。

有時候,你不是選擇了公屋或私樓,而是選擇了截然不同的命運,住進公屋的人,有可能為了一直符合住公屋的條件而客觀上放棄上游晉升的機會。住在私人樓宇的人也可能為了每個月還貸放棄生活質素,甚至放棄對理想的追求,永遠不敢做自己真正想做的事

當然,在香港,樓宇是最大的資產,某程度來說也是最保值的投資,如果入巿時機佳,樓宇升值速度快,你當然不用做一世樓奴。

也許在香港,買樓跟結婚一樣,都算是人生豪賭

http://hd.stheadline.com/news/columns/394/20180515/668901/

感想︰

很認同高慧然小姐的意見,年輕人最大的本錢,是青春。我們真的甘願選擇︰「每個月還貸放棄生活質素,甚至放棄對理想的追求,永遠不敢做自己真正想做的事」? 我們真的要把自己未來三十年,押上風高浪急的樓市作「人生豪賭」?

在瘋狂氣氛下,我們更需要保持理性,做回自己,不要人云亦云。

From reading the words, to reading the world~
有公屋或公屋附近必會雜晒
首先啲環境一定污糟咗
因為呢度必定滙集咗社會最低端果班人喺度,例如多低端南亞人、低端大陸人、精神病有暴力人、獨居執垃圾老人、道友、童黨、MK仔、老粗、黑社會份子、及其他社會最"精英"嘅份子等等,當然亦有唔少嘅正常家庭,好努力咁儲蓄、讀書、向上游,而呢班正常家庭亦好多將來成功跳出公屋生活圈嘅人。
另外,住公屋單身無所謂,但如果結咗婚又有小朋友,点会想自己老婆仔女喺啲咁嘅居住環境生活(公屋),剩係個公字已經代表雜,除非你自己無能力,咁就無計啦。

而且根本無得比就好似
半山豪宅vs新式私樓
新式私樓vs半新私樓
半新私樓vs 舊式洋樓
舊式洋樓vs唐樓、公屋

根本人貴自知人人都知,比黎把鬼咩,完全大家見到的、體會到的、也不一樣,根本大家都存在喺一個不同的世界入面、互不侵犯。有心有力嘅咪試下向上爬lor,到時有機會住下一般中產MTR上蓋新樓,咪知自己以前眼界係幾窄幾好笑LOR,人有料有$根本唔會仲想屈喺間公屋度,人呢個時候必會追求住屋質素。你問心呀,如果你今期六合彩中咗二千萬你會買乜呀?!我好肯定99%嘅人會話想買樓。人想住好啲一向是人性,虧你仲自豪自己住公屋,sorry,笑咗-

佢漏左一樣野,就係公屋戶可以享受政府資助特價購買綠置居或居屋,呢個先係成為公屋戶最大吸引力,呢d錢唔係人人都可以賺到,只係聰明人先可以
引用:
原帖由 spirit_10 於 2018-5-16 10:56 AM 發表

公屋男VS私樓男 By 高慧然  |   2018-05-15

有人說住公屋會令擇偶範圍縮小,尤其是男性。人往高處,住公屋的女人看不起住公屋的男人,一心希望嫁入私宅,所以男人一旦租住公屋,擇偶機率便下降。

也有人持相反說法,認為以香港的樓價,基本上沒有人能還清樓貸,所謂私人樓宇業主,往往背負數十年巨債,一生為樓奴,一生為銀行打工。女人嫁給私宅男,不過是後半生一起捱樓債,遠不如嫁給公屋 ...

引用:
原帖由 陳曉昇 於 2018-5-16 11:08 AM 發表

佢漏左一樣野,就係公屋戶可以享受政府資助特價購買綠置居或居屋,呢個先係成為公屋戶最大吸引力,呢d錢唔係人人都可以賺到,只係聰明人先可以

...

單位丟空不應該 掩飾資料不恰當 這惡霸要被懲處
一起打擊跟舉報 你我要更多關注

轉租分租太不該 不當使用太可惡 你我要惡行停止
一起打擊跟舉報 使香港更加可愛

誓要打擊要舉報 房護俠也都撐起
大眾打擊 這歪風氣
愛惜資源要廣傳 維護大眾的權利
團結一起 才會勝利

誓要打擊要舉報 房護俠也都撐起
大眾打擊 這歪風氣愛
惜資源要廣傳 維護大眾的權利
全力打擊 才會勝利

From reading the words, to reading the world~
超認同.  我同事住公屋,佢話租係平,1000蚊,但又多傻人,又噪音無人理.開頭佢都笑住私樓既人,而家睇法都開始改變.
我去過幾個公屋屋苑.基本都係大陸人同好基層既人.環境真係差,如果有小朋友,一定吾會想住係度.
公屋同私樓係兩個世界,無乜好比較.
引用:
原帖由 人生第一層樓 於 2018-5-16 11:06 AM 發表

有公屋或公屋附近必會雜晒
首先啲環境一定污糟咗
因為呢度必定滙集咗社會最低端果班人喺度,例如多低端南亞人、低端大陸人、精神病有暴力人、獨居執垃圾老人、道友、童黨、MK仔、老粗、黑社會份子、及其他社會最"精英"嘅份子等等,當然亦有唔少嘅正常家庭,好努力咁儲蓄、讀書、向上游,而呢班正常家庭亦好多將來成功跳出公屋生活圈嘅人。
另外,住公屋單身無所謂,但如果結咗婚又有小朋友,点会想自己老婆仔女喺啲咁嘅居住 ...

舉報吧,比埋地址你
引用:
原帖由 spirit_10 於 2018-5-16 11:13 AM 發表

單位丟空不應該 掩飾資料不恰當 這惡霸要被懲處
一起打擊跟舉報 你我要更多關注

轉租分租太不該 不當使用太可惡 你我要惡行停止
一起打擊跟 ...

附件

2018-5-16 11:17 AM

引用:
原帖由 陳曉昇 於 2018-5-16 11:08 AM 發表

...
但好多住公屋啲人表明不會買樓, 一世住公屋都悟知幾開心.

引用:
原帖由 johnchu777 於 2018-5-16 11:17 AM 發表

但好多住公屋啲人表明不會買樓, 一世住公屋都悟知幾開心.
井底之蛙
由佢

回覆 引用 TOP

冇錯,做了樓奴必要搵幾個藉口安慰自己,例如公屋環境有幾差,有幾多痴線佬呀,但係往往這些亦同時在私樓發生,但係又要當睇唔到喎,好似港珠澳橋謀殺案,正正發生係私樓,傻好就當冇事發生,龍門任搬
引用:
原帖由 bellbelldog 於 2018-5-16 11:16 AM 發表

超認同.  我同事住公屋,佢話租係平,1000蚊,但又多傻人,又噪音無人理.開頭佢都笑住私樓既人,而家睇法都開始改變.
我去過幾個公屋屋苑.基本都係大陸人同好基層既人.環境真係差,如果有小朋友,一定吾會想住係度.
公屋同私樓係兩個世界,無乜好比較.

...

附件

2018-5-16 11:22 AM

這點錢很多人不稀罕,首先不想為了很少錢和低端人口一起住很多年

香港大把有錢人fullpaid買私樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳曉昇 於 2018-5-16 11:22 AM 發表

冇錯,做了樓奴必要搵幾個藉口安慰自己,例如公屋環境有幾差,有幾多痴線佬呀,但係往往這些亦同時在私樓發生,但係又要當睇唔到喎,好似港珠澳橋謀殺案,正正發生係私樓,傻好就當冇事發生,龍門任搬

...
葵涌公屋罪案介紹,作個參考︰

https://www.youtube.com/watch?v=AQJOsqxFxrY

其實咁多無樓又表明吳買樓的淡友點解咁鐘意係地產區到傾樓,真係好難明!

熱門搜尋: 持續進修基金 升學 dse 普通話課程 讀寫障礙
係啦,有用嘅時候就講1985年,冇用嘅時候就唔好講1997年,2003年,2008年,搬完龍門未?
引用:
原帖由 spirit_10 於 2018-5-16 11:47 AM 發表

葵涌公屋罪案介紹,作個參考︰

https://www.youtube.com/watch?v=AQJOsqxFxrY

代代住公屋,永遠做最低下層。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西部狂牛 於 2018-5-16 11:48 AM 發表

其實咁多無樓又表明吳買樓的淡友點解咁鐘意係地產區到傾樓,真係好難明!
溝唔到女既毒男,最鐘意係街到目及女

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。