註冊 登入

[其他] 老細一個決定,令到我唔敢住偏遠地區(真人真事) 香討焦點

老細一個決定,令到我唔敢住偏遠地區(真人真事) E-mail 此主題給朋友

今晚7點公司係灣仔食團年飯,中午食完晏之後老細係房走出嚟話:

老細:H然今晚大家食團年飯,今日下午各位off,返屋企沖個涼,休息下,換件靚衫,今晚玩得開心d

同事:(一齊講)好野,多謝老細

老細:唔駛客氣

同事A:老細,不過我住元朗喎,返得屋企沖完涼都唔夠時間休息,轉過頭又要出門口啦,無著數

老細:哦,H然係咁,咁你就繼續開工啦,做到6點收工,搭埋車過去灣仔啱啱好,其他唔係住偏遠地區H走先啦

同事A:下.........

其他同事:呵呵,住偏遠地區H福利,可以繼續係公司嘆冷氣,我地就慘,要返屋企hea

呢個事件教訓左我,買樓千祈唔好買偏遠地區,分分鐘連大棚福利都享受唔到

我喜歡工作~
我愛工作~

https://www.youtube.com/watch?v=e9dZQelULDk

From reading the words, to reading the world~
比乙東兄收左皮後,又黎挑機

住元朗,點會揾份工要去灣仔番工咁遠呢?

一般會揾番元朗荃灣或深圳前海吧
引用:
原帖由 旺旺終歸BBQ 於 2018-2-13 04:01 PM 發表

今晚7點公司係灣仔食團年飯,中午食完晏之後老細係房走出嚟話:

老細:H然今晚大家食團年飯,今日下午各位off,返屋企沖個涼,休息下,換件靚衫,今晚玩得開心d

老細 ...

引用:
原帖由 旺旺終歸BBQ 於 2018-2-13 04:01 PM 發表

老細:嘅然今晚大家食團年飯,今日下午各位off,返屋企沖個涼,休息下,換件靚衫,今晚玩得開心d

老細 ...
住市區就返屋企沖涼hea吓!
住大北咪茶舞囉豬西

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2018-2-13 04:21 PM 發表

住元朗,點會揾份工要灣仔番工呢?
其實冇問題架,我朝朝坐西鐵,40分鐘已經番到灣仔,仲要買埋早餐
為左份工,要住近公司,咁愛份工應該住公司樓上

熱門搜尋: 白內障 肝癌 健康食品 高血壓 排毒
40分鐘真係要車接車唔使等,你屋企住月台,公司又在月台,行得飛咁快先得囉
引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2018-2-13 04:26 PM 發表

其實冇問題架,我朝朝坐西鐵,40分鐘已經番到灣仔,仲要買埋早餐
為左份工,要住近公司,咁愛份工應該住公司樓上

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2018-2-13 04:30 PM 發表

40分鐘真係要車接車唔使等,你屋企住月台,公司又在月台,行得飛咁快先得囉
利申:非繁忙時間做得到
唔駛住月台

之前已經share過第2個行程,早上8:00上西鐵,8:40到上環信德中心m記
去過就知地鐵上信德中心條路有幾遠

引用:

老細:嘅然今晚大家食團年飯,今日下午各位off,返屋企沖個涼,休息下,換件靚衫,今晚玩得開心d

老細 ...
住大西北嘅,咪去拿那沖下涼,按2個鐘先去食囉。。。。

紙幣陰司紙化,量寬之下,打工仔一定是最遲受惠的一群, 亦即是受苦的的一群.

回覆 引用 TOP

引用:

老細 ...
打風時第一個走

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。
人地話係灣仔喎,晤係上環。
元朗去灣仔,要去南昌轉車,再要從香港站行到中環站,再轉港島綫!
引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2018-2-13 04:34 PM 發表

利申:非繁忙時間做得到
唔駛住月台

之前已經share過第2個行程,早上8:00上西鐵,8:40到上環信德中心m記
去過就知地鐵上信德中心條路有幾遠

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2018-2-13 04:39 PM 發表

元朗去灣仔,要去南昌轉車,再要從香港站行到中環站,再轉港島綫!
比較姐
上環路程更遠,都係40分鐘
元朗去尖東轉,感覺行少d

btw,有人為唱而開帖,由得佢了

引用:

老細 ...
傻仔,邊個叫你開聲!
老板是因為你蠢所以罰你留堂。
乜嘢印象分都扣哂啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2018-2-13 04:21 PM 發表

住元朗,點會揾份工要去灣仔番工咁遠呢?

呢單嘢的重點不住幾遠,而是老板開到聲放早半日就拍手講聲多謝,仲話自己住幾遠咪多九魚。

熱門搜尋: 白內障 肝癌 健康食品 高血壓 排毒 扁平足 隱形眼鏡
師兄,唔好駁啦,人地遲d話元朗去英國都係一個鐘添,AA講野只要信,不要問,一問就會穿煲啦
引用:
原帖由 c7wc2018 於 2018-2-13 04:39 PM 發表

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。