註冊 登入

[樓市分析及CCL] (跪求意見) 聚龍居 vs 名城 vs 駿景園 vs 帝欣苑

(跪求意見) 聚龍居 vs 名城 vs 駿景園 vs 帝欣苑 E-mail 此主題給朋友

各位師兄, 跪求意見.
暫時想搬去沙田或者大埔. 已經暫時鎖定聚龍居&帝欣苑. 想問下意見.

沙田聚龍居942呎: 銀行估價: 10.5M (不包車位)
好處1:大圍/沙田有小巴直去聚龍居(總站), 小巴班次都幾密.
好處2:樓下有惠康/有茶記
好處3:步行去顯徑都唔算耐, 遲下有沙中線 (發展潛力高)
好處4:近3條隧道, 去九龍東,中,西都方便.
好處5:沙田校網比較好. 又近仁安醫院.

壞處A:市場冇盤,一係就叫價高過銀行估價好多.
壞處B:近公屋(顯田街好似又起緊新公屋)
壞處C:風水唔太好 (22年樓但有3單都係高處墮下重傷倒臥平台)
壞處D:屋苑質素差/扮豪宅 (會德豐用料唔靚, 22年樓齡但大堂/屋苑都比較殘,睇落似30年以上)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

大埔帝欣苑991呎: 銀行估價: 9.8M (包車位)
好處1:帝欣苑清靜d, 環境空曠d, d屋好似靚d
好處2:有車位, Family day出入可以渣車(方便屋企人)
好處3:市場多盤, 叫價亦都貼近銀行估價.
好處4:屋苑質素好/似真豪宅 (恆隆用料靚d, 屋苑21年樓齡不過外觀睇落都唔似21年咁殘)
好處5:風水幾好(22年都無出過意外)

壞處A:帝欣苑去太和站唔算方便 (小巴班次唔密), 通常要等屋苑村巴
壞處B:返工比較耐, 唔近市區 (吐露港有機會塞車/撞車)
壞處C:附近沒有超市/茶記, 一定要搭車去太和廣場/大埔中心先買到生活用品
壞處D:大埔發展潛力比較低
壞處E:大埔校網無咁好
壞處F:帝欣苑個樓價無咁硬淨.升又唔會升得快,但跌就可能跌突.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#85 (1月2日更新)
名城741呎同埋駿景園974呎入圍

所以暫時係 聚龍居942 vs 名城741 vs 駿景園974 vs 帝欣苑991

真心覺得, 近11M不如加少少 買細d H名城, 係車位麻煩D。

引用:
原帖由 Man208 於 2018-1-1 01:57 PM 發表

真心覺得, 近11M不如加少少 買細d H名城, 係車位麻煩D。
師兄...名城呎價真係好貴.
再者, 都幾多大陸人住緊. 擔心文化唔同難相處.

師兄, 大埔帝欣苑, 盤源唔算多, 有盤既一係業主都叫天價, 一係座向比較差; 
之前都有留意該區該屋苑, 7月至11月走了很多盤

回覆 引用 TOP

有小孩家庭會選沙田,但聚龍942成交一早已過11m
反而7xx仲有10.5m以下

熱門搜尋: 化妝掃 bb cream 瘦面 foundation liposuction cosmetic

回覆 引用 TOP

揸車既住入d 冇所謂,最緊要有車位,沙田有錢都未必有車位租

回覆 引用 TOP

2者選聚龍,但既然唔介意駁車,我寧願火炭半山,或者駿景細少少都唔錯

引用:
原帖由 msit0107' 於 2018-1-1 02:12 PM 發表

師兄...名城呎價真係好貴.
再者, 都幾多大陸人住緊. 擔心文化唔同難相處.
名城位置好, 一家大細, 唔係個個都隅恣C
係有好多國內人住,都好斯文有禮…… 環境好,會所靚先多國內人住( 帝欣苑就一定唔會多 )管理費都仲幾平。
我唔係師兄, 唔係地產,只係好心講鵅A 自住大圍, 投資沙田、大圍、馬鞍山。

其實宜家估11m 的單位,見業主都開起碼12.5至over13m, 跟估價根本買唔倒,除非樓主同AA口材一流呱

我近來睇之前成交9至10m 的,宜家都要俾12m先成倒,我都放棄

揀屋苑真係自己最清楚, 有人鐘意寧靜環境, 有人鐘意方便…各有所好! 

回覆 引用 TOP

如果要出市區返工,沙田近好多,塞少條吐路港

熱門搜尋: 化妝掃 bb cream 瘦面 foundation
眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

感覺樓主prefer大埔多dd
反回現實,沙田放盤,價格高於估價是否你能承擔?車位是否必須品?計計數,就揀到!

業主簽紙是不會理你上唔上到會,只會睇住會唔會比last transaction 平!賣平左就蝕抵喇。

引用:
原帖由 msit0107' 於 2018-1-1 01:49 PM 發表

各位師兄, 跪求意見.
暫時想搬去沙田或者大埔. 已經暫時鎖定聚龍居&帝欣苑. 想問下意見.

沙田聚龍居942呎: 銀行估價: 10.5M (不包車位)
好處1:大圍/沙田有小巴直去聚龍居(總站), 小巴班次都幾密.
好處2:樓下有 ...
聚龍好焗冇風
帝欣也是,加送多蚊

垃圾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polistil 於 2018-1-1 15:33 發表

2者選聚龍,但既然唔介意駁車,我寧願火炭半山,或者駿景細少少都唔錯
識貨,穗禾路半山

回覆 引用 TOP

帝欣唔好處係清內隆舊,去太和站入閘計最少行十五分鐘(有大字路口同兩條馬路一定要等),唯一好刻係大同叫做用對腳行到去太和買野,由大中一田行返去最少三十分鐘,另外大埔截的士短程係惡夢,call極都無人接,只有坐uber

如師兄有車又願意次次車家人出去等佢地shopping,我覺得ok

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。