註冊 登入

[樓市分析及CCL] 月入16000-18000,要求不高,不需dreamhouse,剛上車分享。

月入16000-18000,要求不高,不需dreamhouse,剛上車分享。 E-mail 此主題給朋友

本人自從知道金管有壓測,供樓只能佔5.25厘月薪1/2,即實際利率的人工1/3而已之後,發現求其有份工都供到。

假設2人加埋搵35000,已可向銀行承造380萬按揭,簡單儲1成至2成首期已可上車。

400萬選擇都幾多而且質素高,舉例400萬中可選嘉湖山莊、大興花園、少康、第一城,400頭可選得寶、花園城、荃灣中心,400萬內可選元朗好字頭屋苑或市區單幢,因此選擇了嘉湖山莊。

個人認為買自住物業不是成世為一層樓,而是將投資物業化成自己的興趣及終身事業。當然有啲人選擇係可以去玩樂去創業,但只能講句God Bless You.

有朋友有父母幫少少首期,個人認為今天父母幫首期,他日孝順兒子整間獻給你。

早前睇到一編新聞,說沙田第一城一個成交是兒子買給父母有感,其實兒幹的比例不少於父幹,而且往往不止是給予首期讓父母供,相反父幹只是給予首期子女自己供,而新聞往往找父幹報導,很感動,其實家人之間的互幹是關愛的表現,當葡萄者指罵互幹人士時,其實是自己沒有這份關愛而已,家人之間的今日你幫我而我成功後,便給予回報其實是正常的,為甚麼從小父母要花幾百萬送子女入讀名校,因為將來子女收入高會回饋父母;為甚麼今天父母幫首期,因為他日孝順兒子整間獻給你。

希望呢個分享可以鼓勵大家只要肯一步步來,買樓其實唔難,加油。

引用:
原帖由 你好型就奇 於 2017-12-7 03:35 PM 發表

400萬選擇都幾多而且質素高,舉例400萬中可選嘉湖山莊、大興花園、少康、第一城,400頭可選得寶、花園城、荃灣中心,400萬內可選元朗好字頭屋苑或市區單幢,因此選擇了嘉湖山莊。.
但有人仲問緊大西北多唔多牛屎呢

2人月入 37K 借左3.6M 上車

咁易上車咩

引用:
原帖由 ond2015 於 2017-12-7 03:55 PM 發表

咁易上車咩
你咁諗一世上唔到, 樓主咪講左唔要dream house

上左車慢慢轉車, 就算轉唔到車, 起碼有自己地方先唔洗等旅行先
唔好飲幾十蚊杯啡, 食埋早餐先返工, 等特價先買名牌, 電話唔好追款咁貼

咁巳經成工開始

引用:
原帖由 你好型就奇 於 2017-12-7 03:35 PM 發表

本人自從知道金管有壓測,供樓只能佔5.25厘月薪1/2,即實際利率的人工1/3而已之後,發現求其有份工都供到。

假設2人加埋搵35000,已可向銀行承造380萬按揭,簡單儲1成至2成首期已可上車。

400萬選擇都幾多而且 ...
Ching咪吹住先,9成按揭銀行最多借360萬

引用:
原帖由 你好型就奇 於 2017-12-7 15:35 發表

現實搵2公婆搵得35000
擺明是基層貨仔人工
(35樓下仲好小小,)
40+根本定型
人工大幅增加機會極小
想換樓,根本無份

咁你之後如果生小朋友咁點攪?老婆又唔可以唔做野?

引用:
原帖由 支那領導班子 於 2017-12-7 04:17 PM 發表

咁你之後如果生小朋友咁點攪?老婆又唔可以唔做野?
以租養租

熱門搜尋: 豐胸 去印 面霜 瘦小腿
引用:
原帖由 錯的對不起 於 2017-12-7 04:08 PM 發表

Ching咪吹住先,9成按揭銀行最多借360萬
咁360萬都足夠了

回覆 引用 TOP

兩個人加埋確實易好多

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

同意 要上車根本唔難

回覆 引用 TOP

引用:

你呢D真係高手既打手黎架喎, 你都幾攪笑, 何來求其一份工都18-19000呀, 睇埋下邊, 嘩, 你真係一個作家黎架喎, 作家市道真係咁差咩, 要轉去 AA, 咪很係度攪笑啦你, 真正用家供緊樓果班人一睇都知你咩料啦, 仲係度呃人

引用:
原帖由 whynotudie 於 2017-12-7 04:04 PM 發表

你咁諗一世上唔到, 樓主咪講左唔要dream house

上左車慢慢轉車, 就算轉唔到車, 起碼有自己地方先唔洗等旅行先
唔好飲幾十蚊杯啡, 食埋早餐先返工, 等特價先買名牌, 電話唔好追款咁貼

咁巳經成工開始
唔要dream house,上車也難,400萬40萬首期,每多一萬就多一萬首期,450萬都90萬首期了。
出年400萬絕跡,一對年輕人,儲百零萬唔容易。
錯過今年,后會無期。

引用:
原帖由 LEEDEAN 於 2017-12-7 04:40 PM 發表

你呢D真係高手既打手黎架喎, 你都幾攪笑, 何來求其一份工都18-19000呀, 睇埋下邊, 嘩, 你真係一個作家黎架喎, 作家市道真係咁差咩, 要轉去 AA, 咪很係度攪笑啦你, 真正用家供緊樓果班人一睇都知你咩料啦, 仲係度 ...
朋友做順x速第,每月都35000。

熱門搜尋: wedding 眼部護理 化妝學校 ring
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。