註冊 登入

[新盤] 高位買左晉海,有d 後悔

高位買左晉海,有d 後悔 E-mail 此主題給朋友

背景:家庭月入75000 /月租11000/四大長老16000
儲蓄70萬,借家人110萬

第二輪晉海抽後籌買左730萬單位自住

擔心建期按揭借唔足8成,如果補差價會大獲

請問我係咪應該愈早上會愈安全? 佢可以360日至到建期内上會

自己數都未識計就學人買樓

照我理解就唔會上唔到會或者借唔足

但首期已經借家人錢,又要租住樓供建期,實際上供唔供得起或者會唔會供得好痛苦先係問題

其實點解一定要揀即供

好多人都後悔,只買了一層

Good luck
從心而發,希望你轉按時估得足
好多好友只叫樓市gogogo
不過下年要來的總要來
樓主做好準備就足夠💪🏻

熱門搜尋: fitness 骨膠原 美容院
引用:
原帖由 edz07 於 2017-10-12 05:59 PM 發表

呢啲先醒目,計黎計去唔買個啲只適合玩大富翁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2017-10-12 06:03 PM 發表

好多人都後悔,只買了一層
香討一星級會員故事多,得一注資金成副身家性命財產,唔問過銀行按揭,仲系一個打工仔就膠衝去買,得淡淡會信。

75000是穩定收入嗎?
横掂都要租樓不如供
不過買到750萬就吃力d
保守d我買600萬樓下

要建築期付款,即供

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edz07 於 2017-10-12 05:59 PM 發表

所以想係度虛心學習

我選左彈性plan

如果360日內上會就退1.5%落樓價(約10萬)
如果360-建期上會,就可以儲多dd 錢

我怕愈遲上會,樓價跌就要補差價。因為我俾完2 成,儲蓄剩幾萬
到時應付唔到差價

但另一方面,愈早上會就愈難儲錢。每月供23000仲要加11000 租金。

求解惑。 謝謝各位

引用:
原帖由 kwok1811 於 2017-10-12 05:55 PM 發表

背景:家庭月入75000 /月租11000/四大長老16000
儲蓄70萬,借家人110萬

第二輪晉海抽後籌買左730萬單位自住

擔心建期按揭借唔足8成,如果補差價會大獲

請問我係咪應該愈早上會愈安全? 佢可以360日至到建期 ...
搵定擔保人

引用:
原帖由 Shellary 於 2017-10-12 06:01 PM 發表

照我理解就唔會上唔到會或者借唔足

但首期已經借家人錢,又要租住樓供建期,實際上供唔供得起或者會唔會供得好痛苦先係問題

其實點解一定要揀即供
我唔係揀即供,一來即供只能借6成,發展商唔可以二按

即供好處係按揭一定唔洗補差價

冇錢仲買咁貴樓

回覆 引用 TOP

當然立即供,樓價跌上唔到會咪大獲

熱門搜尋: 加拿大升學 過度活躍症 業餘進修中心 設計

回覆 引用 TOP

月入有75000, 點解得7O萬儲蓄咁小。仲要買咁貴?

熱門搜尋: 加拿大升學 過度活躍症 業餘進修中心
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。