註冊 登入

[其他] 40歲才回頭想上車

40歲才回頭想上車 E-mail 此主題給朋友

本人40歲,最近深深感受自己是一個失敗的人。過去12年一直住在公司的宿舍,錯過了整個樓市升浪,也蹉跎了人生寶貴的歲月。

我月入$55,000、太太$20,000,每月我大約儲蓄14k-17k,兩位女兒10歲和6歲在中西區讀書。現金儲蓄$600,000 +股票$600,000(蟹貨),宿舍大約仲可以住多5-8年,另外家人說如果想置業,可以用自住樓再按揭幫手。

本人目標是擁有三房單位自住,另外有passive income (最好是樓,其他資產都可以) ,慢慢走想財務自由之路。

請問應該如何部署呢?

引用:
原帖由 wealful 於 2017-7-16 04:04 PM 發表

本人40歲,最近深深感受自己是一個失敗的人。過去12年一直住在公司的宿舍,錯過了整個樓市升浪,也蹉跎了人生寶貴的歲月。

我月入$55,000、太太$20,000,每月我大約儲蓄14k-17k,兩位女兒10歲和6歲在中西區讀書。 ...
事實的確系大把人成4呀歳才買間cheap 野

或者

仲做緊租租

3房入場費起碼過千萬,仲要係偏遠地區,即係話首期未計使費要有最少5百萬。

真係有心上車的話,先買細價樓,冇可能一步到位。

不如先講下你的每月消費

當你賣晒全部股票,8成按揭可以買6,000,000的樓
自住三房可以考慮 元朗 麗城 天水圍 或者其他新界區

又或者你可以繼續住宿舍
將手上所有資產買個細盤收租
等將來升值再換樓

但不論邊一種情況你都要儲多啲錢先得

回覆 引用 TOP

樓主好大洗,有宿舍都剩唔到錢,草多幾年錢等機會

熱門搜尋: 扁平足 腰痛 濕疹 脊柱側彎 懷孕 健康食品 激光矯視
樓主有咁嘅人工,仲要有宿舍住,每個月先儲得果 14~17K, 少咗啲喎~
可能係啲開資“投資”晒喺兩個女度

引用:
原帖由 wealful 於 2017-7-16 04:04 PM 發表

我月入$55,000、太太$20,000,每月我大約儲蓄14k-17k,兩位女兒10歲和6歲在中西區讀書。 ...
羨慕師兄嘅家庭收入,我兩公婆加埋至5萬幾,都係中西區,無要小朋友,所以好彩細單位都勉強夠住,再換大d就好貴,呢邊3房都要上千萬。

師兄每個月開支好大?  每個月儲萬5上下比例相對少,有無睇過中西區附近單位?  如果兩夫婦都返港島,住番呢邊都方便,又或者可以諗諗港島東。

40歲得身家100百萬多?我唔信。

如果你係公務員,一定唔會失業兼有長俸,40歲買樓完全冇問題
起碼好過私人工,50歲人工5萬,多數被迫提早退休

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
賣晒股票加埋現金先果120萬,假設佢老婆無收埋私己,呢度已經係全家資產,得罪講句,120萬係中西區買個車位都唔夠錢,仲話目標係買三房加passive income, 是不是離地左少少?
你已經起步遲了,而家呢一刻就要的起心肝務實啲買2房收住租先,跟住一步步換大D,仲要節約使費,儲多D有機會更加可以一開二,二開三咁,財務自由就係咁得嚟了。

回覆 引用 TOP

引用:

Ching,努力儲錢。

回覆 引用 TOP

好彩都係女,可以嫁個好老公,係仔就要辛苦好多

熱門搜尋: 抽脂 beauty 香水 減肥方法 面霜 暗瘡
引用:
原帖由 非好非淡 於 2017-7-16 05:23 PM 發表

好彩都係女,可以嫁個好老公,係仔就要辛苦好多
一定可以嫁到?

如果宿舍可住多8年,可考慮買間細2房收租,就算日後無宿舍,到時都唔洗工人,最差情況可以搬入2房,或者到時換間3房。

引用:
原帖由 sailorstar 於 2017-7-16 05:26 PM 發表

一定可以嫁到?
換左係仔好大機會要幫,拍拖都係男方洗錢多。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。