註冊 登入

[其他] 同事經驗分享

同事經驗分享 E-mail 此主題給朋友

本身我和同事A都係紀律部隊.

A話當年買樓過程都好痳煩,一來煩首期,二來屋企人唔睇好。屋企人話你份工有宿舍,有公屋唔去住,去買樓,要孭咁大條數。

A當時力排家人反對,同老婆買咗美孚兩房,好似大約300萬兩房5百幾實呎,住咗三年,抽到宿舍兩房3百幾實呎,將單位放租,如是者住咗七年,因為升職年資關係,可以換宿舍三房六百幾實呎,再係荃灣綠楊買咗個兩房收租,佢屋企人話佢有樓住做咩仲要去再買樓,佢話為將來著想。即係有樓住,加兩個單位收租。

A成日都叫我地買樓,唔好因為宿舍,公屋諗啲縮數,我地既職業已經比人好彩,可以快人地一步做收租佬。佢話,住宿舍其實係降低生活質數,但捱頭幾年,儲到筆錢再買樓,將來生活先有保障,先唔好話留啲錢俾仔女,唔駛佢地再有壓力要供養你。我亦都向住佢條路咁行。

P.S.
佢阿媽到而家都話佢咁傻仲咩去買樓,所以有啲人思想係唔會變。

佢老母onl79

引用:
原帖由 ching_long997 於 2017-5-3 12:23 PM 發表

佢老母onl79
我唔敢講呢句。
好彩佢個仔唔係。

復星(656) 第一隻蝕錢既股票

1893 中材股份

910 中國林大
引用:
原帖由 yangoccw 於 2017-5-3 12:36 PM 發表

我唔敢講呢句。
好彩佢個仔唔係。
父母輩通常因識見所限,
尤其在置業呢一個議題上面,
除左拾人牙慧,
都係道聽塗說的多,
不過出發點都係愛錫子女,
唔啱聽的話,聽左就算,唔駛駁。

(1997年頭)A話當年買樓過程都好痳煩,一來煩首期,二來屋企人唔睇好。屋企人話你份工有宿舍,有公屋唔去住,去買樓,要孭咁大條數。

A當時力排家人反對,同老婆買咗美孚兩房,好似大約300萬兩房5百幾實呎,住咗三年,(金融風暴黎喇,無咗份工,宿舍都無埋,供唔到樓,俾銀行call loan,結果破產收場),佢屋企人話佢有(宿舍住)做咩仲要去再買樓,佢話為將來著想。(結果博錯,雙輸!)

A成日都叫我地買樓,唔好因為宿舍,公屋諗啲縮數,我地既職業已經比人好彩,可以快人地一步做收租佬。佢話,住宿舍其實係降低生活質數,但捱頭幾年,儲到筆錢再買樓,將來生活先有保障,先唔好話留啲錢俾仔女,唔駛佢地再有壓力要供養你。我亦都向住佢條路咁行。(唔同時間,有唔同結果)

P.S.
佢阿媽到而家都話佢咁傻仲咩去買樓,所以有啲人思想係唔會變。(正確,破產冇曬信用)

引用:
原帖由 yangoccw 於 2017-5-3 12:13 PM 發表

A話當年買樓過程都好痳煩,一來煩首期,二來屋企人唔睇好。屋企人話你份工有宿舍,有公屋唔去住,去買樓,要孭咁大條數。

A當時力排家人反對,同老婆買咗美孚兩房,好 ...
乜原來有樓,都仲可以申請宿舍咁好!

窮人比啲窮人advice你 點做窮人

回覆 引用 TOP

我有兩個紀律部隊朋友,情況同你朋友相反。其中一個吃喝玩樂日L日旅行曬相,另一個買樓怕死,兩個都租緊樓
你朋友系公墓員中的醒目仔。

引用:
原帖由 淡淡情何以堪 於 2017-5-3 01:59 PM 發表

係!係咪好正?
識人自己有大西北樓,自住多年,後派得海怡半島做宿舍,前自住放租,住嘅質素又提升,資產又有現金流。

熱門搜尋: ring 結婚 婚宴 粉底 情侶戒指 生bb

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2017-5-3 01:46 PM 發表

(1997年頭)A話當年買樓過程都好痳煩,一來煩首期,二來屋企人唔睇好。屋企人話你份工有宿舍,有公屋唔去住,去買樓,要孭咁大條數。

A當時力排家人反對,同老婆買咗美孚兩 ...
就算當時金融風暴,紀律部隊都唔會無咗份工,雖然層樓可能貶值,人工會減,但都唔會輸,所以佢俾好多買樓意見我地。係學到野,點樣發揮份工既好處,謀求自身最大利益。

1893 中材股份

910 中國林大

回覆 引用 TOP

確實如此,所以有的“忠告”只可以做參考
引用:
原帖由 summertowntown 於 2017-5-3 01:36 PM 發表

父母輩通常因識見所限,
尤其在置業呢一個議題上面,
除左拾人牙慧,
都係道聽塗說的多,
不過出發點都係愛錫子女,
唔啱聽的話,聽左就算,唔駛駁。

Love is not essentially a feeling of affection, but a way of behaving. And if love starts as a feeling, it must become more than a feeling if it is truly to be love.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikis 於 2017-5-3 02:24 PM 發表

我有兩個紀律部隊朋友,情況同你朋友相反。其中一個吃喝玩樂日L日旅行曬相,另一個買樓怕死,兩個都租緊樓
你朋友系公墓員中的醒目仔。
你呢啲情況見唔少,高級督察人工7-8萬,有過千呎宿舍,死都唔買樓,最後垣I筆退休金移民台灣。

1893 中材股份

910 中國林大
引用:
原帖由 淡淡情何以堪 於 2017-5-3 01:59 PM 發表

係呀,有樓係可以申宿舍,不過有排排隊。

1893 中材股份

910 中國林大

回覆 引用 TOP

好多父母以為做W生,公務員宿舍可住一世

不知只可住到退休要走
60退休,重要交多2x年租呀
又計吾到租金升幅咁勁

熱門搜尋: 隱形眼鏡 激光矯視 醫療用品 肝癌 腸癌 五十肩
同佢老母講,平時每餐有白飯食咪夠囉,做乜寛要買餸。

回覆 引用 TOP

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。