註冊 登錄

[樓市分析及CCL] 到底我有無需要系香港買樓

到底我有無需要系香港買樓 E-mail 此主題給朋友

background:
-從08年開始因為工作原因在深圳(市区)置業,居住,月供5600HKD
-15年因家庭原因搬返香港,宜家租住北区,月租12000HKD,深圳租出去有7500RMB
-本人年薪大約50萬,4字頭,老婆無做嘢,有两個细路,香港無車無工人,開支都吾算大
-预計會肯香港住多七,八年左右就离開香港(本人有外国国籍)

問题黎啦:
我想今年賣左深圳間樓,之后到底我要点呢?賣到的話應該cash到 5.5M HKD
1)吾賣樓,維持現況....原因:深圳樓仲有得升,升幅可能勁過香港
2)賣樓,但肯香港租....舊錢買收息股,如果5%,都有20K一個月(估计)
3)賣樓,但肯香港租,用部分资金(eg 3M HKD)做首期,買樓收租....租cover供....
4)賣樓,一開二,一半首期自住自供,另一半首期,買樓收租....租cover供....
5)賣樓,然后一炮5.5M做首期,供市值8M以上樓

八年後离開香港....所有嘢會賣晒,想返去那邊過半退休生活

除左以上Hoptions,仲有其他選擇吗?
如果您系我,你會点做?

Thanks

買港樓,租金外國洗!

日後小朋友外國未必找到適合工作,好多例子回流香港工作!

香港物業保值又有租收,留條後路比小明友好!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bananashot1201 於 2017-4-21 02:13 PM 發表

background:
-從08年開始因為工作原因在深圳(市区)置業,居住,月供5600HKD
-15年因家庭原因搬返香港,宜家租住北区,月租12000HKD,深圳租出去有7500RMB
-本人年薪大約50萬,4字頭,老婆無做嘢,有 ...
絕對沒需要。
既然不是在香港永久居住,
買股收息租樓,保持彈性便是~

別把自己綁死在房子上~

From reading the words, to reading the world~

回覆 引用 TOP

都有谂過...但怕人在外国,租得好就好,租得吾好就煩囉...無可能成日返黎架嘛

回覆 引用 TOP

that's my top preference too...不過網上叻人多....想睇下其他人H意見..thanks!!

回覆 引用 TOP

快去外國就唔好買香港樓了。因為你買有風險,反而唔買就冇。大陸樓賣唔賣視乎你覺得有冇上升空間。

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2017-4-21 02:51 PM 發表

快去外國就唔好買香港樓了。因為你買有風險,反而唔買就冇。大陸樓賣唔賣視乎你覺得有冇上升空間。
大陸樓已经升左好好好多...我個間升左快5倍,吾想再博啦!!!見好就收

um.. 老實說..

收入:人工+大陸租,大約5萬幾一個月
支出:老婆冇做野+兩個細路+香港月租12000

現況生活可以,但長遠計劃小朋友+多個錢退休駛,我想多點投資才行!
香港樓我就一定支持,for升值,for自住幾年,for長遠收租保證!

冇需要

熱門搜尋: service apartments 地產公司 保溫袋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bananashot1201 於 2017-4-21 03:02 PM 發表

大陸樓已经升左好好好多...我個間升左快5倍,吾想再博啦!!!見好就收
咁賣咗佢啦,錢放收息股,息幫補交租啦。

想問錢如何由大陸轉去香港呢?

唔好買香港樓了,stamp貴到chi sin。我剛比咗4x萬stamp,好肉痛。錢夠租年幾樓了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoal0202 於 2017-4-21 03:16 PM 發表

um.. 老實說..

收入:人工+大陸租,大約5萬幾一個月
支出:老婆冇做野+兩個細路+香港月租12000

現況生活可以,但長遠計劃小朋友+多個錢退休駛,我想多點投資才行!
香港樓我就一定支持,for升值,for自住 ...
宜家系OK....我都系plan 以後退休...如果吾走,我買硬香港樓,間題系我最多八年一定會返去(小朋友讀書)...所以心大心细囉

回覆 引用 TOP

住多8年 唔使買香港樓啦 雜費加加埋埋都夠兩三年租金
應該喺呢8年內賣深圳樓 買外國自住樓 有錢剩就投資流動資產

Don't worry; be happy.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2017-4-21 03:23 PM 發表

咁賣咗佢啦,錢放收息股,息幫補交租啦。

想問錢如何由大陸轉去香港呢?

唔好買香港樓了,stamp貴到chi sin。我剛比咗4x萬stamp,好肉痛。錢夠租年幾樓了。
你問得真好...officially 每日只可以带20K RMB cash 過關...因為我仲肯大陸做嘢,所以可能會每次個星期放工20,30K cash 返香港,跟住星期六日走多轉囉....但起码要運三五個月....一系就地下銀行,即系香港D对换店,但我驚出事!!

引用:
原帖由 bananashot1201 於 2017-4-21 03:45 PM 發表

你問得真好...officially 每日只可以带20K RMB cash 過關...因為我仲肯大陸做嘢,所以可能會每次個星期放工攞20,30K cash 返香港,跟住星期六日走多轉囉....但起码要運三五個月....一系 ...
之前我要帶1m回港,烦死

伸延閱讀
 73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。