註冊 登錄

[其他] 賣樓轉租?

賣樓轉租? E-mail 此主題給朋友

真心問。

兩夫婦,穩定收入但每月清而且掹掹緊,無儲蓄,出街食餐好少少都要諗過,年尾bb出世(第一胎,如無意外,亦只會生一胎),約3至4年後會有宿舍住,可住約20年

方案1,賣左未夠3年自住樓,扣埋10%印花稅及還親戚錢之後(雖然親戚無追,未必預要還,但有錢都想還左佢),大約會剩50-60萬(因現時每月已唔多夠使,bb
出世更加多使費,所以想賣樓套返少少現金喺身,因要罰稅其實依家賣無咩實賺),之後租樓住到有宿舍,如每月比多依家供樓成本多3-4千,就可住大小小,現時得200幾尺1房,30年樓齡

方案2,租出自住樓,每月再補差額(3千左右)租大小小,因有bb後依家地方真係唔夠用,不過咁樣的話,每個月啲錢都好唔夠用,可以賣左代步車(因返工遠,只為返工代步,平時少間A如賣車,每月可慳約3千),不過另一半好反對呢個,因為佢好怕煩,佢話租樓出去會好煩,但此方案可保住層樓等2年後再考慮賣唔使罰稅,不過依家層樓1年已升左好多,2年後如果跌10%咪等於依家罰左稅

方案3,租出或賣出自住樓,比多啲家用,住阿媽度,不過另一半當然好唔想,我都唔太想,而且另一半阿媽到時要來我媽度幫我地中p朋友,唔知會點

方案4,照舊依家咁,但賣左架車,再慳啲(都唔知可以再點慳)

最想行方案1,但顧慮在要比10%稅好肉赤,而且賣左層樓唔知以後買唔買得返,謝謝分析!

唔明樓主有咩原因咁急賣樓? 仲要俾10%ssd超級唔抵!你bb出世其實唔會用你好多錢,奶粉尿片有平有貴。你而家賣左我驚你上唔番車咋。方案1一定不能行

點都好賣咗㗎車先∼ 慳三千已經唔錯

引用:
原帖由 ballkingE 於 2017-4-20 01:03 PM 發表

方案8
找多份part time 繼續供樓
笑左,可以考慮下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 drwhm 於 2017-4-20 01:11 PM 發表

唔明樓主有咩原因咁急賣樓? 仲要俾10%ssd超級唔抵!你bb出世其實唔會用你好多錢,奶粉尿片有平有貴。你而家賣左我驚你上唔番車咋。方案1一定不能行
因為諗住3,4年後有宿舍住,住20年,但唔知退休前可唔可以上返車

引用:
原帖由 indialettuce 於 2017-4-20 01:14 PM 發表

點都好賣咗㗎車先∼ 慳三千已經唔錯
會啊,等車位租約到年尾

引用:
原帖由 樓下勇敢的回覆 於 2017-4-20 01:17 PM 發表

因為諗住3,4年後有宿舍住,住20年,但唔知退休前可唔可以上返車
咁不如等你有宿舍先考慮賣樓啦,至少不用罰ssd囉。你退休前上唔上得返車真係好難講,不過好大機會要付出大代價,一定難過你keep 住existing 呢間

keep現況,兩公婆省錢節流
Apple Seed 2.0 (試機天碟)

回覆 引用 TOP

方案5, 兩夫婦其中一方搵工跳槽,賺多幾千。另一方因為要申請宿舍就維持現況。其他野可以不變成直至有宿舍住,不用罰印花稅才賣樓

回覆 引用 TOP

方案九,一切如舊,有架車加入某兼職行例,但求揾到養車錢加自己零用。待有宿舍,層樓放租,人生必自不同!

放租怕麻煩?任何麻煩事可以賺到錢都值得做。只係怕賺唔到錢。

(無嘢麻煩得過娶老婆和生仔,呢兩樣嘢你唔怕?)

一回租門深似海,再成業主無了期…………

要增加可用資源 , 一是開源 一係是節流 , 當前最有效既 - 賣左架車 .
同步跟車位業主商議 , 點去提早終止租約 . (就算車位納空租, 都有SO)

講老實, 仲有一年就滿SSD , 真係可以既, 點都捱埋佢 .
再講如果你入到宿舍 , 而又可以保留現居, 又可作出租之用 ,
多出既收入 , 係吾係可以幫到你 今日/遙遠既未來 ?

反過來睇 , 賣左佢 , 當前係會好舒服 , 但你又有無本事/信心
守住依筆錢 ? 甚至有無 本事/信心 去增值依筆資金 , 為你地
將來作打算 ?

人生就是人生 .

回覆 引用 TOP

二百幾呎2大人1BB嗌唔夠用
我真心覺我以前300呎住4個仲住左2x年係好本事

多個BB多幾多位丫
掉左 D 唔用的東西, 整屋就會大

回覆 引用 TOP

自住樓唔係換樓都唔好賣 賣左一定後悔 到樓價跌既時候你都唔一定上得返車

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。