註冊 登錄

[其他] 我40歲了,年收入40萬港幣,一家4口,兩家4老,我只想...............

本主題由 hkpal 於 2017-3-6 11:59 AM 關閉
引用:
原帖由 撫蔘葉問 於 2017-1-10 10:02 AM 發表

咁既收入同供養人數係咪已經合資格申請公屋了?
不用想 ,政府正渣盡公屋户,33k冇資格上樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellohello0300 於 2017-1-10 10:16 AM 發表

不用想 ,政府正渣盡公屋户,33k冇資格上樓。
33K, 分俾八個使窝,人均四千者。。。。就算一家四口分, 都唔名一萬一個人。。。。。。

回覆 引用 TOP

為兩老申請綜援

回覆 引用 TOP

事實上,社會裡真係好多好多好似我的情況啊,唉,難捱。我已經大幅削減賭波既開支了,由幾萬一注變成幾百一注了。

回覆 引用 TOP

願望太多,力量太小

回覆 引用 TOP

夾硬上車棧谷死自己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2017-1-10 09:28 AM 發表

精哥之前又話十幾廿萬一個月辭職唔做,依家得返3萬3?
今精昔比

回覆 引用 TOP

1家8口, 3皮幾。 定義為低收入家庭。

仲買咩私樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 賭精精精 於 2017-1-10 08:11 AM 發表

買一間能住一家4口的實用400呎私家樓,每月比4000給每位長老。儲蓄目前只能有40萬港幣。我只想,身體健康,否則,火燒連環船,我要改名Alexander了,壓力真係好似山咁大,咁重。
樓主H四大長老可以申請公屋,幾乎即時上樓。

父母可以申請一間,外父外母可以申請一間,於是幾乎即時有兩層樓,好過中六合彩。

詳情請移玉步,去“公營房屋討論區”查詢,同埋問區議員,一定幫到你。

回覆 引用 TOP

哎,僧多肉少.艱難.慢慢挨吧

回覆 引用 TOP

身體健康至緊要

回覆 引用 TOP

你既情況比4000蚊台幣比每位長老就差不多

熱門搜尋: degree 教育 室內設計課程 進修 設計 普通話課程

回覆 引用 TOP

最多租樓住大西北囉
買樓差不多供成世
你諗清楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 賭精精精 於 2017-1-10 08:11 AM 發表

買一間能住一家4口的實用400呎私家樓,每月比4000給每位長老。儲蓄目前只能有40萬港幣。我只想,身體健康,否則,火燒連環船,我要改名Alexander了,壓力真係好似山咁大,咁重。
方法一: 公屋脫貧
將人工由依加 40萬年薪 ($33,xxx 月薪),降到 2萬6,符合4人公屋入息上陣,之後兩老有長者生活津貼 (每人有2千幾),樓主每月可慳番成5千蚊,公屋又平租,每月慳最少一萬租金差額,簡直係勁過日日賺,整體生活一定比以前好。幻想下,只有老公一人做野,已可養活全家,太太做全職主婦,上午悠閒購物樂,下午諗下今晚食乜餸,兩老每星期去一日遊自由行…… 完全中產生活。

方法二: 全家工作
生活可能無方法一咁中產,可能老人家只係5/60歲未夠老攞長者生活津貼,老公繼續賺3萬幾,8/90後老婆如果土生土長學歷點計都唔差,廿零三十歲5-10年工作經驗,唔太多都有萬五蚊人工上下,60後兩老中學程度,譚伯時代流行歐美英文歌唔係大陸厘流利廣東話少少英文,考個保安牌,搵d 8個鐘傾計看更位做吓過日晨,每人9千人工飲餐茶。  全家收入,3萬5,萬5,9千+9千,合共6萬8一個月,完全自給自足香港人精神!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。