註冊 登錄

[其他] 個單位有白蟻,但平市價200萬 香討焦點

引用:
原帖由 boyhascar 於 2017-1-9 12:15 PM 發表
佢話白蟻一旦形成,係無得根治。

一開始蛀木,無木就石屎都蛀到。

搵滅蟻專家都只能治標,不能治本。
咁成座樓都唔要得?一個單位有即可能野到成幢大廈出事!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyhascar 於 2017-1-9 11:31 AM 發表
白蟻係無得滅絕的,要定期搵人滅蟻。所以好煩架
白蟻有得滅,我家試過,不過是在10年内都做過3次滅蟻(不煩的),因為每年都有飛蟻飛入屋,最近五年未見過白蟻,10年前我滅第一次$1000,跟著隔2-3年後的第2,3次都是幾百(因為認識師傅,找報紙廣告收$3000)。
所以平200萬是真為了白蟻也非常買得過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honlam623 於 2017-1-9 11:57 AM 發表
白蟻食石屎嗎泥水嗎?
白蟻真的蝕入石屎入面,但有蟻路及洞穴,一定睇到。我有經驗,不過因為能夠解決的事,也不煩,最煩是不明地方漏水找原頭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牙Sum 於 2017-1-9 01:05 PM 發表

吾好玩啦 我做白蟻行業做左7年 未試過根治吾到
仲吹到食石屎 如果食石屎周圍都冧樓啦
認同,可以根冶白蟻。但我經歷過屋企試過白蟻蝕入石牆身内,不是木,木也有,但石牆蟻路走的路線通全屋,不過不深,都是邊位行。現在五年未見白蟻踪跡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wawawab 於 2017-1-9 01:51 PM 發表

螞真係滅唔晒架
你滅小一兩隻
睇下第時有幾煩
滅白蟻主要滅蟻后,滅到就絕跡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wolfdog 於 2017-1-9 02:33 PM 發表
..治白蟻,自己攪400-500,揾公司1000-2000,!..
Yes,就是這些價錢是合理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyhascar 於 2017-1-9 09:01 AM 發表
值博嗎?
有個單位比市價平200萬,正常平均市價700萬左右,值博嗎?
如果個單位係木建築就唔好買

回覆 引用 TOP

0分,重作

熱門搜尋: 脊醫 身體檢查 植牙 失眠 催眠 中醫 乳癌

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

想買樓。放棄袋白蟻人地屋企去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyhascar 於 2017-1-9 12:15 PM 發表
佢話白蟻一旦形成,係無得根治。

一開始蛀木,無木就石屎都蛀到。

搵滅蟻專家都只能治標,不能治本。
邊種白蟻可以「石屎都蛀到」?

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。