自由行減少, 香港人會好慘 一

本主題由 dandyobbo 於 2014-3-11 04:10 AM 關閉
引用:
原帖由 Fatboy_sh 於 2014-3-10 05:18 PM 發表
啲廢青係唔會明。講多嘥氣。香港前境點做都死。我唔鐘意大陸人,但接受現實,搬咗上上海己十一年。到家陣回頭望,好彩嚟咗,唔好彩係應該再早啲嚟,咁我宜家可以退休了。 ...
正一馬後炮

自由行黎買野都算有鞤助經濟。但每日輸入150隻蝗蟲就大大鑊,食你住你多謝都冇句,你比飯隻狗食佢都知邊個係主人啦!

引用:
原帖由 op128ahh 於 2014-3-10 17:19 發表

SARS邊度嚟?大陸呀!識唔識呀?
to be honest, So? any suggestion or solution u can provide?

Don't worry, Because we r RB!

引用:
原帖由 andyc2001hk 於 2014-3-10 17:20 發表
自由行黎買野都算有鞤助經濟。但每日輸入150隻蝗蟲就大大鑊,食你住你多謝都冇句,你比飯隻狗食佢都知邊個係主人啦!

does it relate to the policy of 自由行?

Don't worry, Because we r RB!

香港做旅遊業唔緊要, 但唔好將D鋪頭全部都變哂到名店, 金鋪, 藥房... OK!???
真正有香港特色0既建築又拆Q哂, this city is dying

自由行減少,香港人會好慘;自由行增加,香港人會更慘!蝗禍停不了,沒有最慘,只有更慘……

白痴先會憎遊客,全世界村,只有白痴香港人,自以為事,其實一冇所有。

其實少咗自由行,根本不是與那些什麼示威反蝗而引起的。

有冇人想過,香港對那些富有的大陸人,已經不再有那麼大的興趣了,現在來的自由行,大多只是嚟香港買吓日用品,奶粉之類的東西;

至於購買金銀珠寶也差不多飽和了;而樓價亦不便宜和值得咁貴!

除非又再「開放雙非來港生仔」喇!咁這些大家又是否想見到的呢?

至於自由行數目的減少,他們由每日來回十,減到變成五轉;咁算唔算減少吖?

引用:
原帖由 SquaresBMW 於 10/3/2014 09:11 發表

支持!

很多港燦已經忘記了沙士時,無工開,食二手飯等等的情況。單純的以為,只要沒有了自由行,便可以有地鐵搭,租金及樓價下滑等等…但又忘記了沒有了自由行會多了人失業及零售商店執笠,到時有份工都偷笑 ...
笑話香港未有自由行之前,已經是一個國際級的旅遊城市,自從自由行多到可以令香港陸沈之後,香港特色小店從此消失,

我淨係知道一環扣一環最後啲錢其實係去咗啲租金度,啲錢只係左手交右手,冇得益過

--------------------------------------------------------
New Padfone Infinity 32GB set
Android 4.4.2
It is not what you have, but how you use it.
AnTuTu: 35902
Quandrant: 22403

言下之意,取消羅湖關算了,傻佬

我唔識咩野係經濟學,只知道讀經濟既都唔知幾時有sars,幾時有經濟爆破,我只係見到自由行就好似人有病時食抗生素,開始食時就好有效,越食得多就越冇效。所以香港現在需要既就係要發展其他行業,唔好再依賴自由行,可惜政府怕得罪一大班既得利益者,唔敢做野。香港到左今時今日真係自作自受,多得樓主呢d讀經濟既人。

有自由痕,巿民先會好很慘
無自由痕之前咪一樣咁過

引用:
原帖由 sinnk 於 2014-3-10 06:05 PM 發表
我唔識咩野係經濟學,只知道讀經濟既都唔知幾時有sars,幾時有經濟爆破,我只係見到自由行就好似人有病時食抗生素,開始食時就好有效,越食得多就越冇效。所以香港現在需要既就係要發展其他行業,唔好再依賴自由行, ...
佢讀屎片就有份

引用:
原帖由 sexcity 於 2014-3-9 10:22 PM 發表 首先, 60年代, 香港以工業起家, 80年代, 香港乘著中國開放, 以中間人的角度, 作為中國的窗口, 經濟得以起飛; 90年代, 香港開始產生泡沫, 港英政府要離開, 專登弄一個泡沫陷阱等特區政府去踩, 當時股市樓升狂升, 但實 ...
好簡單,如果香港沒左自由行,咁又會點,唔通富商會撤資,公司會倒閉,啲人失業會訓街,政府入不敷支會政局動盪丫,好心你用下個腦諗野啦,唔好成日讀屎片啦

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。